KOLUMNI | Kolmas jo uhkaamassa…..    NYT ON TOINEN TAUTIAALTO totisinta totta!!

0
Korona pandemia ja Suomen synkkä syksy ja alkutalvi näyttävät ja tuntuvat kulkevan "käsikädessä" (Terri AnneAllen)

Pentti Hautala

Toimittaja Pentti Hautala

Kirjoitin ja ihmettelin elokuun alussa: ”Miksi tehdään toista  korona-aaltoa”? Julkisen huolestumiseni esitin tilanteessa, kun ensimmäinen tautiaalto oli saatu hyvin kuriin ja rajoitusten purkamisia suunniteltiin.

– Suomen johtavat terveysviranomaiset, hallitus ja ennenkaikkea me suomalaiset olimme kevään- ja alkukesän aikana torjuneet koronavirusta onnistuneesti. Kuolleita ja sairastuneita oli muihin maihin verrattaessa vähän.
Itsekuri ja suojelutahto oli kansan keskuudessa esimerkillistä. Korona sekin tuntui vielä kesällä vain kaukaisena uhkana Suomenselällä ja Järvi- Pohjanmaan paikkakuntalaisille.

Mutta… mutta nyt pitää ihmetellä mihin mainitun taudin torjumisen taito ja itsesuojelun vire on syksyn aikana kadonnut kansamme keskuudesta?

Nyt on tapahtunut siten, kuten tuolloin kaikki maalaisjärkiset ajattelivat, kun rajoituksia alettiin liiaksi poistamaan. Samalla valtakunnan hallitukselle ja muille terveydenalan päättäjille suunnatut kehumiset, oikeanlaisesta toiminnasta olivat todellekin ennenaikaisia.

Kun tautitilanne oli saatu rajoituksin ja suosituksin hyväksi niin ne sitten hätiköidyillä päätöksillä  poistettiin. Näin  toimittiin siitäkin huolimatta, että  toisen tautiaallon UHKA OLI TIEDOSSA. Naapurimaissamme ja muulla maailmalla taudin tiedettiin riehuvan lisääntyvällä teholla.

Nyt olemme sitten toden totta huonossa tilanteessa. Viime päivinä on Suomessa ja seutukunnissamme korona kasvattanut valtaansa huolestuttavasti. Tämä ei ole mikään yllätys, kun ihmiset ovat tungeksineet kilpailuissa, konserteissa, ravintoloissa, juhlissa ja monissa muissa karkeloissa.
Ja mitä tekevät nyt suomalaiset terveysviranomaiset ja hallitus? He pähkäilevät hulvattoman menon aiheuttaman toisen korona-aallon seurauksia.

Nyt on huolta kannettu, määrätäänkö yökahviloiden aukioloaikoihin rajoituksia mm. pääkaupunkiseudulla? -Miksi kahvilat pitäisi välttämättä olla auki tälläisessa tautitilanteessa?

Väiteltiinhän kasvomaskien kaytöstäkin kuukausia. – Nyt on kuitenkin maskinkäyttö todettu tärkeäksi. Samalla hinnat ovat halvenneet jopa 90 % ja huijarit menetttäneet miljoonatulonsa. Se on sentään hyvä!
– Muistissa on kuitenkin, miten ”koronakauden” alussa monet asiantuntijat ja päättäjät julistivat maskeista olevan jopa haittaa. Näin siksi, kun maskeja ei ollut varattuna tarpeeksi. Tiedotettiin niinkin, että ne  lisäävät altistusta viruksille arkielämässä. – Keräävät viruksia!

Kasvomaskeista on kuitenkin hyötyä. Ja niitä kannattaa käyttää, jos joudutaan tinkimään vähintäinkin kolmen metrin välimatkasta vieraaseen ihmiseen.

Järvi-Pohjanmaan kuntien tämän hetkisessä ojeistuksessa tulee kasvomaskia käyttää myös kauppareissuilla!

Vaikka meillä suomalaisilla on kärsittävänä juuri parasta aikaa koveneva toinen aalto koronasta, niin samalla maailman terveysjärjestö, WHO:n taholta varoitetaan jo kolmannesta aallosta!

Eskimerkiksi WHO:n erikoistutija David Nabarro toteaa mm., että Euroopassa toimet ovat koronan kitkemiseksi riittämättömiä. – Mikäli ei toimita vastuullisemmin niin kolmas aalto on todellisuutta vuoden 2021 alusta alkaen.
Tässä ajassa voidankin vain toivoa, että rokotteet hyväksytään pikavauhtia käyttöön. Rokotteiden tehosta on saatu niin hyviä tuloksia, että ei kannattaisia enää jahkailla ja viivytelle niiden käyttöä.

– Se myöskin ihmetyttää, kun koko pandemian alkumaassa Kiinassa on korona saatu häädettyä ja talous kasvaa nopeasti. Torjunnassa on onnistuttu vaikka siellä työskenellään ja eletään arkea todellisessa ihmistungoksessa?


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI