KOLUMNI | Omaishoitajat – VALTION ja KUNTIEN talouden PELASTAJIA!

0

PENTTI HAUTALA

Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään. – Sairaasta, vammautuneesta ja muusta erityisestä syystä hoivaa tarvitsevasta, joka ei selviydy yksinään omatoimisesti.

Toimittaja Pentti Hautala

Suomessa toimii kymmeniätuhansia omaishoitajia. Heistä monet auttavat ja hoivaavat läheisiään 24/7. Eli vuorokauden ympäri jokaisenana päivänä vuodessa. Monet myöskin oman ansiotyönsä ja perhetehtäviensä ohella.
Omaishoitajina toimivat niin naiset kuin miehetkin. Kunnat korvaavat tehdystä työstä hoitajille rahallisesti eri suuruisia euromääriä. Muutama 100 euroa kuukaudessa. Työhön verraten rahan tulo on hyvin pientä. Moni tekee tällaista hoivatyötä myös aivan ilmaiseksi.

Maksettavat euromäärät vaihtelevat eri kunnissa. Korvauksiin pitäisikin päättää valtakunnallinen tasa-arvo. Olisi kaikille paras, että omaishoitajilla olisi ainakin osapuilleen sama palkka samanlaisesta työstä.
Monien asiantuntijoiden taholta on laskettu, että valtio -ja kunnat säästävät omaishoitajien toiminnan tuloksena vuodessa useita tuhansia miljoonia. Näin, jos vertaa omaishoitajien tekekemää palvelua yhteiskunnallisten hoitolaitosten kustanuksiin.

Ähkettäin joku tutkija esitti omaishoitajien säästävän vuodessa yhteiskunnan kuluja jopa 3-4 miljardia, elikkä 3000-4000 miljonaa euroa!!

Ministerit ja kansaedustajat ym. pienemmät päättäjät ovat juhlapuheissaan jo vuosia luvanneet, että omaishoitajien tekemää auttamistyötä aletaan arvostamaan myöskin rahallisia korvauksia lisäämällä. Kokevathan monet henkilöt mainitusta hoivatoiminnasta ansionmenetyksiä omassa päivätyössään ja lisäksi koituu muita kuluja.

Juhlapuheet ovat kuitenkin arjessa unohdettu ja omaishoitajat jatkavat kansantaloudenkin kannalta hyvin arvostettavaa työtä lähes talkooperiaatteella. Ainakin, kun ”palkkaa” vertaa esimerkiksi psykiatrian ja terveyskeskusten kuntoutusosaston noin 300 euron hoitopäivän kuluihin.
Omaishoitajat saavat veron pidätyksen jälkeen itselleen keskimäärin työstään korvausta kuukaudessa  ainoastaan 1,5 päivän osuuden, kunnallisen hoitolaitoksen kustannuksista.

Nyt on muun muassa Suomen valtiontalous huonontunut monistakin eri aiheuttajista. Näistä mainittakoon korona, EU:lle maksettavat ylimääräiset miljardit ja pakolaisten-”turvaipaikanhakijoiden” passaaminen. Heidän hotellitason asuttaminen ja muu ylläpito vaatii paljon verorahoja. Valtion ja kuntienkin taholta alennetaan meiltä oman maan kansalaisilta avustumäärärahoja ja nostetaan perittäviä maksuja. Samalla syydetään runsainmitoin rahaa kokonaan ulos omasta yhteiskunnasta.

Joiltakin tahoilta on vihjailtu, että nykyisin omaishoitajille maksettavia minikorvauksia  oltaisiin myös nipistämässä. Tällaiset vihjaukset on vastuuttomia! Omaishoitajille suoraan maksettavia palkkioita pitäisi huomattavasti korottaa.

Mitähän tapahtuisikaan, jos omaishoitajat lopettaisivat toimintansa?
– TAPAHTUISI niin,että valtion ja kuntienkin talous heikkenisi entistä enemmän!

Omaishoitajien valtakunnallisena etujärjestönä toimii; Suomen Omaishoitajaliitto. Liitossa toimii noin 70 paikallisyhdistystä. Näistä mm. kaksi tutuinpaa toimijaa ovat: Kuusiokuntien-  ja Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry.

Länsi-Suomen alueella toimivat lisäksi: Pietarsaaren, Kokkalanseudun, Vaasanseudun, Lakeuden, Kauhajoen, Isojoen ja Keski-Pohjanmaan yhdistykset.


 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI