Ähtäriläisten vierailu Kiinassa tuotti kolmen kohdan puitesopimukset

0
Dujiangyanin opetustoimen johtaja Wang Zhong ja Ähtärin kaupungin vs. sivistystoimen johtaja Markus Hyytinen kättelevät allekirjoitettuaan koulutusyhteistyösopimuksen. Oikealla kaupungin edustajat Esa Vuorenmaa, Asta Niinimäki, Jani Takamaa sekä Jukka Salo

Päivitetty  22.11.2018 klo 23.30 (Lisätty video)

  • Jouko Siirilä
  • ÄHTÄRI

Ähtärin kaupungin delegaatio ja sen kiinalaisen ystävyyskaupungin Dujiangyan edustajat kävivät marraskuun alkupuolella Kiinassa neuvotteluja yhteistyön lisäämiseksi koulutuksen, elinkeinoelämän ja turismin alueilla. Samalla allekirjoitettiin koulutusta, matkailun kehittämistä sekä varsinaista yritystoimintaa koskevat Memorandum of Understanding (MoU) -puitesopimukset.


Koulutuksen osalta sovittiin yhteistyöstä ystävyyskoulutoiminnan, oppilas- ja opettajavaihdon sekä koulutusviennin alueilla. Suomalaisella koulutusviennillä nähtiin valtavat mahdollisuudet Kiinassa. Lisäksi Tuomarniemen mahdollisuuksia leirikoulutoiminnan ja metsäopetuksen tarjoamiseen Kiinaan kehitetään. Tavoitteena on käynnistää leirikoulutoiminnan pilotointi kesällä 2019 Tuomarniemellä.

Matkailun edistämisen osalta ystävyyskaupungit antavat molemmin puolin näkyvyyttä kaupungeille niin Kiinan kaakkoisosassa, pandan esiintymisalueilla sijaitsevassa Dujiangyanissa kuin Ähtärissäkin.

Dujiangyan on vastaperustetun Giant Panda National Park -kansallispuiston isäntäkaupunki ja Kiinan kasvavan kansainvälisen turismin keskuspaikka. Matkailuyhteistyö Ähtärin suuntaan tähtää kiinalaisen turismin Suomeen suuntautuvien asiakkuuksien ohjaamiseen Ähtärin matkailualueelle ja käyttämään Ähtärin ja Etelä-Pohjanmaan matkailupalveluja. Yhteistyötä tehdään myös asiantuntijavaihtoa järjestämällä.

Vientitoimintaa ja
bisnestä yhteistyötä

Yritystoiminnan puolella on tarkoitus perustavat palvelut edistämään vientitoimintaa ja avustamaan business-to-business -yhteyksiä. Yhteistyötä tehdään muun muassa matkailualueiden (hotellit ja resort-alueet) kehittämisessä, puurakentamisen edistämisessä ja kestävän yhdyskuntarakentamisen aloilla. Neuvotteluissa oli esillä myös kestävän kaupunkisuunnittelun, kestävän matkailun ja robotiikan koulutusyhteistyö.

Vuoden 2019 aikana molemmissa kaupungeissa tullaan järjestämään taloussuhteita käsitteleviä tapahtumia, joihin osallistuu sekä julkisen että yksityisen sektorin toimijoita molemmista kaupungeista ja valtioista. Kaupungit toimivat yhdessä edistääkseen hankkeita Kiinan uuden kansallisen ympäristöohjelman Green is Gold mukaisten hankkeiden toteuttamiseksi.


Ähtärissä pandoilla on erinomaiset tarhaolot elää ja lisääntyä, totesivat kiinalaiset asiantuntijat maaliskuussa pandatalon avajaisissa. (Kuva: Jouko Siirilä/jpnews.fi))

 

Jättiläispandojen suojelua
uudessa kansallispuistossa

Ähtärin eläinpuiston edustajat osallistuivat myös Sichuanin Chengdussa pidettyyn jättiläispandojen suojelua käsitelleeseen kansainväliseen konferenssiin. Kokouksessa Kiina julkisti uutisen 31.10.2018 perustetusta jättiläispandojen ja niiden elinympäristön suojelua varten perustetusta kansallispuistosta (Giant Panda National Park).

Puisto kattaa pandojen koko levinneisyysalueen ja yhdistää aiemmat pienet suojelualueet yhdeksi kokonaisuudeksi. Alueelle perustetaan kestävän matkailun keskuksia ja tarjotaan maaseudun yhteisöille uusia ympäristöystävällisiä elinkeinoja.

Suomi on ollut alueen suunnittelussa mukana jo vuodesta 1998 ja tämä yhteistyö oli pohjana Kiinan päätökselle sijoittaa pandapariskunta Suomeen. Suomen pandojen toivotaan lisääntyvän luonnonmukaisesti, jolloin Ähtärissä mahdollisesti syntyvät pennut ovat kanta vanhempia kansallispuistossa käynnistyneelle pandojen luontoon palautusohjelmalle.

Ähtäristä Kiinan Dujiangyanissa 3.-8. marraskuuta vierailivat elinvoimapäällikkö Jani Takamaa, vs. sivistystoimenjohtaja Markus Hyytinen, projektipäällikkö Esa Vuorenmaa ja professori Jukka Salo vierailivat. Seurueeseen kuuluivat lisäksi Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Sedun vararehtori Pasi Artikainen ja Ähtärin eläinpuiston eläinlääkäri Heini Niinimäki.

Vierailun aikana Dujiangyssa järjestettiin Kiinan ja Suomen välisen metsätaloustyöryhmän 20. juhlakokous, jossa linjattiin metsäalan yhteistyötä maiden välillä. Viikolla pidettiin myös Chengdun kaupungissa kansainvälinen jättiläispandojen tutkimusta ja suojelua koskenut konferenssi johon osallistuivat Jukka Salo ja Heini Niinimäki.

Lisätietoja Ähtärin Eläinpuiston osallistumisesta pandojen suojeluun saa osoitteesta: http://pandaportal.fi/

Ähtärin eläinpuisto eläinlääkäri Asta Niinimäki seurasi perjantaina 16.11. bambun koekasvattajien pandatalolle tuomien bambujen maistumista. Videota tehdessä Lumi haukkaa ensimmäisen kerran kotimaista bambua.

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI