Alajärven Gabrielin kirkon uudet urut vihitään käyttöön

0
Gabriel-kirkon uudet urut ovat saaneet parvelleen myös kokonaan uuden näyttävän ulkomuodon

Gabriel-kirkon uusi ja moderni kirkkourku on saanut parvelleen myös kokonaan uudelleen rakennetun näyttävän ulkomuodon ( Kuva: Alajärven seurakunta)
Alajärven kirkon kauan odotetut uudet urut ovat valmistumassa, ja käyttöönottojuhlaa vietetään kynttilänpäivänä, helmikuun 5. päivä.

Päivä alkaa juhlamessulla, jossa urkurina toimii dir.cant. Ismo Pitkänen. Urkujen käyttöön siunaamisen toimittaa piispa emeritus Yrjö Sariola. Musiikissa Plicae Vocalis ja Raavaat miehet, johtaa dir. cant. Ismo Pitkänen.

Alajärven kirkon uudet urut on rakentanut Sotkamon Urkurakentajat Oy.

Urkujen julkisivusuunnitelman on tehnyt musiikin tohtori Pentti Pelto. Värityssuunnitelman, lehterin rakenteiden muutoksen ja valvonnan hoiti alajärveläinen arkkitehtitoimisto Jyrki Tuomela, kertoo dir. cant. Ismo Pitkänen.

Itseoikeutettuna urkutoiminnankunnan edustajana Pitkäsen kertoo urkuhankinnan asiantuntijoina kutsuttuina olleen musiikin tohtori Pentti Pelto, urkuäänittäjä Jouko Pirkkanen ja urkutoimikunnan työskentelyssä paljon mukana ollut musiikin maisteri Tommi Niskala.

Tommi Niskala puolestaan kertoo, että soittimen esikuvana on saksalainen romantiikka, joka liittyy Alajärven kirkkoon siten, että kirkon ensimmäiset, vuonna 1910 hankitut urut olivat Alabanus Jurwan rakentamat, ja edustivat juuri tätä tyyliä.

-Uusissa uruissa on 28 äänikertaa jaettuna kahdelle sormiolle ja jalkiolle. Soinnilliset ja rakenteelliset esikuvat ovat peräisin 1800-luvulta, toteaa Niskala.

Juhlaohjelma

Uusien urkujen käyttöön oton juhlamessu Alajärven Gabrielin kirkossa sunnuntaina 5.2. alk. klo 10.

Saarnaa emeritus piista Yrjö Sariola. Musiikissa Plicae Vocalis ja Raavaat miehet. Kanttorina dir. cant. Ismo Pitkänen. Kirkon jälkeen on Yhteisvastuulounas, jossa on vapaaehtoinen ruokaraha.

Kirkon urkujen vihkiäiskonsertti, jonka soittaa uruilla musiikin maisteri Tommi Niskala alk. klo 13.00 Alajärven kirkossa.

Ohjelmistossa kuullaan säveltäjiä Reger – Bach – Karg – Elert – Belièr – Tynkkynen – Sibelius.

Konserttiin on vapaa pääsy.

Alajärven seurakunta toivottaa kaikki lämpimästi tervetuleiksi tilaisuuksiin!

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI