Alajärven Luoma-ahosta Suomen Vuoden kylä 2019

0
Muun muassa yksi valtakunnallisesti merkittävä ja pohjoismainen metalliteollisuuden keskittymä sijaitsee Alajärven Luoma-aholla (Ilmakuva: Henry Joensuu)

Luoma-ahon kylä on valittu valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi 2019. Luoma-aho on 350 asukkaan kylä Alajärven kaupungissa, Etelä-Pohjanmaalla. Vuoden kylän valinnan on tehnyt Suomen Kylät ry paikallistoimijoiden Lokaali-tapahtumassa 24.8.2019 Kauhavalla. 

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain aktiivisen ja innovatiivisen kylän Vuoden kylänä. Valitsemalla Vuoden kylä halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Vuoden kylä on valittu vuodesta 1985 lähtien. Tämä on toinen kerta kun palkinto myönnetään eteläpohjalaiselle kylälle.

Suomen Kylät ry nosti Luoma-ahon valintaperusteluissa esille kylän ennakkoluulottomuuden ja innokkuuden uuden kokeilemiseen.

Kyläyhdistys on kehittänyt toimintaansa pyrkimyksenään lisätä kylän vetovoimaisuutta asuinpaikkana, ja auttanut samalla kylän lukuisia yrityksiä saamaan työvoimaa. Jokaiselle kyläläiselle on annettu mahdollisuus osallistua kylän kehittämiseen.

Luoma-ahon elinkeinorakenne nähtiin poikkeuksellisena.

Lukuisat teollisuus- ja palvelualojen yritykset tuovat kylälle jopa asukasmäärää enemmän työpaikkoja. Kylän nuorilla on mahdollisuus halutessaan työllistyä omalle kylälle. Kyläläisille löytyy myös muita palveluita, kuten kauppa, leipomo, parturi-kampaamo ja päiväkoti. Luoma-ahon teräksen- ja alumiinintuotantoon keskittyvät teollisuusyritykset ovat kaikki alansa markkinajohtajia.

Tunnustusta sai Luoma-ahon lapsiperhemyönteisyys ja kyläkoulun eteen tehty työ.

Niillä on suuri merkitys uusien lapsiperheiden saamiseen kylälle. Suomen Kylät ry piti kyläkoulun ylläpidossa käytettyä palvelutuottajasopimusta kekseliäänä ratkaisuna. Kyläyhdistys solmi Alajärven kaupungin ja muutaman kylän yrityksen kesken palveluntuottajasopimuksen, jossa koulun ylläpitoon liittyvät vastuualueet jaettiin eri toimijoiden kesken. Kaupunki järjesti opetuksen, kun taas kyläyhdistys ja yritykset huolehtivat kunnossapidosta. Lapset ovat Luoma-aholla olleet mukana myös tekemässä kyläsuunnitelmaa, jossa on kokonainen oma osio koululaisten ja päiväkotilaisten toiveille.

Vuoden kylän valintaperusteluissa mainitaan Luoma-ahon innokkuus tarttua erilaisiin mahdollisuuksiin kehittää kylää entistä paremmaksi.

Kylä on ollut mukana useissa hankkeissa, joiden avulla on kartoitettu kehittämiskohteita ja ratkaisuja niihin. Hankkeiden avulla on tehty muun muassa erilaisia kunnostamistöitä ja järjestetty tapahtumia. Lähiaikojen suurin hankekokonaisuus oli Monipalvelukeskus-hanke, jossa mietittiin uusia tapoja lähipalvelujen järjestämiseen. Hankkeen pohjalta lähti liikkeelle uuden kylätalon rakentaminen elokuussa 2019. Kylä on tunnettu myös järjestämästään valtakunnallisesta, usean tahon palkitsemasta kyläelokuvafestivaalista.

Suomen Kylät ry toteaa Luoma-ahon olevan erinomainen esimerkki pohjalaisesta sinnikkyydestä ja itseensä uskomisesta. Sitä julistaa myös kylän slogan:

”Meillä on. Ja mitä ei oo, sitä ei tarvita.”

Luoma-ahon valintaa Suomen Vuoden kyläksi juhlaitaan pe 6.9. klo 14-18 Luoma-ahon leipomolla (Luomantie 127) kakkukahvien merkeissä.

Mahdolliset onnittelumuistamiset Luoma-ahon kylätoimikunta kyläyhdistys ry:n tilille FI 53 5188 0720 0584 06

Luoma-aho palkittiin 2018 Vuoden eteläpohjalainen kylä tittelillä. Palkintoa olivat vastaanottamassa Luoma-ahon kyläyhdistyksestä (oik.) pj. Sirkka Rajala, Marjo Vistiaho, Soili Mäki ja Elina Försti, vasemmalla palkintojen luovuttajat Heikki Korkealaakso, Eija Mäkiniemi ja Päivi Niemistö. (kuva: Päivi Kultalahti)

J-PNEWS ONNITTELEE LUOMA-AHON KYLÄÄ VALTAKUNNALLISESTA VUODEN KYLÄ PALKINNOSTA!


 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI