Armasta aikaa – näytelmä Soinissa

0
Kari Laasasenaho eläytyy Armaan armaisiin tunteisiin: Kaivaten sua aattelen kaunis ainokaine! Kuva: Mirka Laasasenaho

Armasta aikaa-näytelmä Soinin kirkkopihassa

Kirkkoherra Pasi Kilpeläinen kysyi syksyllä Jaana Laaksolta, olisiko teatteriajatuksia ensi kesälle. No ei ollut, mutta tuli! Jaanan Soinin Joulu -teksti, jossa yksi tosi kovapäinen ukko lähettää ensimmäisen rakkauskirjeensä aivan ainulaatuiselle naiselle maailmassa kasvoi näytelmäkäsikirjoitukseksi. Tekstiin tupsahti mukaan myös Martta, auttava ja ahkera naapurin akka. Semmoisiahan aina tarvitaan, elämässä ja näytelmässäkin. Armaan roolissa juntturoi Kari Laasasenaho, Marttana tohottaa Mirka Laasasenaho ja tarinaa vie kertojana eteenpäin Jaana Laakso.

Jaana taustoittaa näytelmää: ”Jo ennen kuin sain käsikirjoituksen valmiiksi, kysyin mukaani Kari ja Mirka Laasasenahoa ja suureksi ilokseni he innostuivat. Harjoitukset jäivät vähän myöhään, kun koronarajoitukset uhkasivat kaikenlaisten kesätapahtumien järjestämistä ja ajattelimme tämänkin siirtyvän. Nyt koronakevään jälkeen tuntuu erityisen etuoikeutetulta olla koolla mukavissa merkeissä. Tätä itetekemisen iloa haluamme välittää katsojille: meillä on monta syytä hymyyn aina huolienkin keskellä.”

Rakkaus on aiheista paras, ja se on pikkuisen monimutkaista paitsi silloin kun se on yksinkertaista. Armasta aikaa on rakkauden asialla yhtä aikaa kevyesti ja vähän vakavasti. Näytelmä kertoo ukosta rakkauden sydäntaudissa. Mikä lääkkeeksi? Saako Armas vastauksen kirjeeseensä? Suurin niistä on rakkaus, sanotaan Raamatussa. Mutta mitä virkaa yksinäisellä on? Ehtiikö Martta ollenkaan marjametsään hoitaessaan Armaan asioita?

Kolme esitystä kirkkopihassa: 22.7 klo 19, 24.7 klo 19 ja 26.7 klo 12. Sadesään sattuessa esitykset pidetään kirkossa. ”Teksti on kyllä kirjoitettu taivasalle ja tuntuu turhan juhlallisesta näytellä kirkossa, mutta turvavälien takia kirkko sopii seurakuntataloa paremmin. Onneksi Taivaan Isä ei ole huumorintajuton ukko” Jaana miettii. ”Omien kirjoitustöideni joukossa pidän tätä kesäisenä herkkupalana ja tuleva herkkuhetki hykerryttää meitä tekijöitä etukäteen.”

Pääsymaksutulot kohdennetaan johonkin hyvään seurakunnan puolesta. Nuoren 4H-yrittäjän kesäkahvila on auki seurakuntatalolla tai ulkona noin tunnin ennen ja jälkeen esitysten.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI