Bulgarian suurlähettiläs tutustui Ähtärin pandoihin ja ilahtui kutsusta kotisaunaan

0
Suurlähettiläs Martin Ivanovin ja hänen perheensä isäntinä lauantaina Ähtärin matkailualueella olivat kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki (vas.) ja kansanedustaja Mikko Savola. Oikealla 63 kertaa neljällä vuosikymmenellä Bulgariassa käyneet Pirkko ja Arvo Peltomäki. (jpnews.fi/JS)

Jouko Siirilä

ÄHTÄRI

Bulgarian Suomen suurlähettiläs Martin Ivanov perheineen vietti viime viikonlopun Ähtärin matkailualueella sekä Savolan kylällä Mikko ja Kaisa Savolan vieraina. Mikko Savola toimii eduskunnassa Bulgarian ystävyysryhmän koollekutsujana. Vierailun kohokohta lienee Savolan kylän asukkaiden kannalta ollut talkootyönä aikaansaadun laavun käyttöönotto. Suurlähettiläälle merkittävintä saattoi olla saunominen suomalaisessa kotisaunassa.

Viikonloppu Ähtärissä alkoi lauantaina kaupungin tarjoamalla lounaalla Pandatalossa. Samassa yhteydessä toimitusjohtaja Jonna Pietilä esitteli johtamaansa Ähtärin eläinpuisto Oy:tä suurlähettiläälle ja hänen puolisolleen Mayua Ivanovalle.

Suurlähettiläspari Martin Ivanov ja Mayua Ivanova sekä lapset Ivo, etualalla, ja Mina viettivät lokakuun viimeisen viikonlopun Ähtärissä kaupungin sekä kansanedustaja Mikko Savolan ja Kaisa-puolison vieraina. Tutustuminen Ähtärin pandoihin kuului luonnollisesti lauantain ohjelmaan. (jpnews.fi/JS)

Lounaan jälkeisessä lehdistötapaamisessa Ivanov totesi leikkisästi, että suurlähettiläät keskuudessaan arvioivat onnistumistaan maansa edustajina myös sen mukaan, milloin ja miten usein heitä kutsutaan saunomaan suomalaisiin yksityiskoteihin! Lauantai-iltana hänellä oli sitten mahdollisuus mennä päivän päätteeksi Savolan perheen saunaan.

Suurlähettiläs Martin Ivanov vakuutti Mikko Savolan olevan hyvin aktiivinen ystävyystoiminnan vetäjä. Äskettäin Ivanov oli tavannut ”hyvin suuren maan” suurlähettilään, joka kertoi heillä olevan eduskunnassa vain kolmen hengen ystävyysryhmä. Bulgarian lähettiläs saattoi sitä vastoin todeta hänen maallaan olevan viidentoista jäsenen ystäväjoukko, kiitos Savolan hyvin ahkeran toiminnan suhteiden luomisessa.

Kuusikymmentä kolme
kertaa Bulgariassa!

Ähtärissä asuu varmaan koko maan mittakaavassakin yksi aktiivisimmista Bulgarian ystävistä täällä Suomessa, Pirkko ja Arvo Peltomäki. Mikko Savola kertoi kutsuneensa heidät mukaan juuri siksi, että he ovat lomailleet Bulgariassa neljällä vuosikymmenellä, alkaen vuonna 1980. Pariskunta jopa puhuu bulgariaa sen verran, että tulevat toimeen arjen rutiineissa.

– Olemme olleet Bulgariassa kaiken kaikkiaan 63 kertaa, laskee elämäntyönsä Ähtärissä Peränteen koulun opettajana tehnyt Arvo Peltomäki.

Aluksi me kävimme Välimeren saarilla, mutta sitten aloimme kiinnostua Bulgarian Varnasta. Menimme ensimmäisen kerran Varnaan vuonna 1980 ja olimme heti kaksi viikkoa siellä. Jo sillä ensimmäisellä kerralla me huomasimme, että tämä on hyvä maa ja täällä on hyvä lomailla.

Meri, hyvä luonto ja ihmiset olivat ystävällisiä. He ovat aika lailla kuin suomalaiset: ihan heti ei ystävystytä. Mutta kun vähän aikaa jutellaan, niin sen jälkeen oli lämmin vastaanotto. Ja meillä on siellä monia, monia ystäviä, jotka ovat käyneet myös täällä Ähtärissä meidän luonamme, Pirkko Peltomäki jatkaa.

Rivieralla viimeiset
kolme vuosikymmentä

Bulgarian poliittinen järjestelmä oli 80-luvulla vielä toinen, mutta Peltomäkien mukaan se ei heitä turisteina haitannut vähääkään. Vuonna 1990 myös Mustanmeren Riviera avautui kaikkien turistien käyttöön.

Siihen asti se oli ollut vain puoluepomojen käytössä. Siitä lähtien me alettiin käymään siellä. Kaksi vuotta sitten oltiin viimeksi. Tämän vuoden syyskuussa olimme varanneet lennot ja hotellin, mutta sitten minulla tuli polveen ongelma. Se hoidetaan nyt kuntoon, neuvoi lääkäri.

Stravei, se on melkein sama kuin terve, tuttavallinen tervehdys, sanovat Peltomäet videon kautta terveisinään ystävilleen Bulgariaan selvä kaipuu äänessään.

Tiedä vaikka vielä mentäisiin sinne, toteaa Pirkko Peltomäki vilkaisten miestään hymyillen.

 


Pirkko ja Arvo Peltomäki ovat lomailleet Bulgariassa ennätykselliset 63 kertaa vuodesta 1980 alkaen. (Katso video)

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI