Coca-Cola-pullo 100 vuotta taiteen innoittajana

1

Maailman tunnistetuin tuotepakkaus, Coca-Cola-pullo täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Vuonna 1915 patentoidun pullon esikuvana oli kaakaopapu, jonka suunnittelijat erheellisesti luulivat kuuluvan Coca-Colan valmistusaineisiin. Tästä virheestä syntyi ikoni, joka on jo sata vuotta inspiroinut kuvataiteilijoita, muotoilijoita, muotisuunnittelijoita ja viihdetaiteilijoita. Taiteilijat kuten Keith Haring, Andy Warhol, Matthew Williamson unohtamatta suomalaisjuurista Haddon Sundblomia, ovat ikuistaneet Coca-Colan taiteeseensa.

.

Muoto peräisin kaakaopavusta

Coca-Colaa myytiin laseittain jo vuodesta 1886 ja pullotettuna vuodesta 1899, mutta kaarevalinjainen pullo suunniteltiin vasta vuonna 1915. Erottuakseen lukuisista jäljittelijöistään Coca-Cola antoi kahdeksalle lasiyhtiölle tehtäväksi suunnitella pullo, jonka muodon tunnistaisi jopa pimeässä tai pelkistä sirpaleista. Voittajaksi valikoitui Root Glass Company, jonka suunnitteleman pullon muoto mukailee kaakaopapua. Suunnittelijat nimittäin luulivat, että Coca-Colan yksi salaisistaainesosista olisi kaakaopapu. Projekti haluttiin pitää erittäin salaisena, mistä johtuen patentti kirjattiin yhden suunnittelutyöryhmän jäsenen, ruotsalaista syntyperää olevan Alexander Samuelsonin nimiin. Todellista asiakasta ei haluttu vielä tässä vaiheessa paljastaa.


Maailman tunnetuin tuotepakkaus

Coca-Cola-pullo nousi maailman tunnetuimmaksi tuotepakkaukseksi, kun se kuvattiin ensimmäisenä kuluttajatuotteena Time-lehden kanteen. Mainoskuvittajana uransa aloittanut Warhol rakensi Coca-Cola-pulloja esittävillä maalauksillaan ja silkkipainostöillään popkulttuuriliikkeen perustan. Jättiläismäiset maalaukset ja lukuisat silkkipainotyöt olivat esillä hänen The Grocery Store -näyttelyssään 1962. Näden taideteosten viehätys ja maine kantavat yhä tänäänkin. Muita Coca-Colan ikuistaneita taitelijoita ovat muun muassa Norman Rockwell, Howard Finster, Jean Wells, Jeff Schaller, Steve Penley, Kate Brinkworth, Bruno Morris ja Steve Kaufmann.

Coca-Cola-muotopullo on ollut muusana lukuisille taiteilijoille

1915:
Coca-Cola-pullon prototyyppi valmistuu.

1916: Pullon lasimassaan lisättiin vihreää väriä, jotta pullo erottuisi vieläkin selkeämmin kilpailijoista. Tätä väriä alettiin sittemmin kutsua nimellä ”Georgia green” eli Georgian vihreä, koska yhtiön pääkonttori sijaitsi Atlantassa, Georgian osavaltiossa.

1923: Pullolla on lukuisia lempinimiä. Sitä on kutsuttu Mae West -pulloksi näyttelijättären kuuluisin kurvien mukaan ja hobble skirt-pulloksi 1900-luvun alun alaspäin kapenevan hamemuodin mukaan. Vuonna 1923 pullo sai kutsumanimen ”joulupullo”, koska sen patentti uudistettiin 25. joulukuuta.

1925: Ensimmäisen kerran pulloa kutsuttiin nimellä ”Contour” eli muotopullo ranskalaisessa Le Monde -lehdessä. Tätä nimitystä pullosta käytetään yhä laajasti.

1943 Salvador Dali oli yksi ensimmäisistä kansainvälisistä taiteilijoista, joka käytti Coca-Cola -pulloa maalauksessaan “ Poetry of America”.

1946: Suomalaisjuurisen Haddon Sundblomin ”Yes Girl” -juliste esittää naista, jolle ojennetaan Coca-Cola-pullo. Juliste voitti useita palkintoja ja sitä pidetään yhä julistesuunnittelun eräänlaisen virstanpylvästeoksena.

1949: Tutkimuksen mukaan yli 99% amerikkalaisista tunnisti pullon pelkän muodon perusteella.

1955: Pullot säilyivät muuttumattomina 50-luvulle, jolloin Coca-Cola -yhtiö esitteli ensimmäistä kertaa pienten pullojen rinnalle myös suuremmat Family-perhepullot. Arvostettu teollisuusmuotoilja Raymond Lowey onnistui tiiminsä kanssa viemään pullon muodon myös suurempaan kokoon. Loewy tunnettiin mm. Airstream asuntovaunujen ja kauniisti kurvikkaan Coca-Cola-juoma-automaatin muotoilusta.

1960-luku: Pop-taiteen perustaja Andy Warhol on yksi lukuisista kuuluisista taiteilijoista, joka on ikuistanut Coca-Cola-pullon useisiin teoksiinsa. ”Coke Bottle $3” -niminen Coca-Cola -pulloa esittävä teos myytiin äskettäin huutokaupassa 57,2 miljoonalla dollarilla.

1970-luku: Baptistipappi ja itseoppinut taiteilija Howard Finster on yksi 1900-luvun merkittävimpiä folk-taiteilijoita. Finster yhdisti taiteessaan pop-kulttuuria ja uskonnollisia teemoja sekä kuvia. 1970-luvulla hän yhdisti myös Coca-Cola-pullon taideteoksiinsa.

1996: Atlantan talviolympiakisojen aikana Coca-Cola-yhtiö järjesti pulloveistoksia esittelevän näyttelyn. Näyttelyssä oli teoksia 54 maasta.

2000-luku: Arvostettu amerikkalainen taitelija Steve Penley on Coca-Colan ”omataiteilija” siitä lähtien, kun Coca-Cola-yhtiö löysi hänen ainutlaatuiset Coca-Colaa esittävät maalauksensa ja piirustuksensa. Penley uskoo, että ”Coca-Cola-pullo yhdistää meitä kaikkia. Käsittelen sitä väreillä ja harjanvedoilla, joiden avulla yleisö voi nähdä esineen uudella tavalla. Haluan ihmisten näkevän tauluissani lohtua, optimismia ja toivoa. Koska minulle Coca-Cola merkitse kaikkea tuota.”

2005: Coca-Cola-pullo ja sen muoto ovat jatkaneet omaa kehitystään ja nyt sen kurvikas muoto nähtiin ensimmäistä kertaa myös alumiinipullossa.

2009:
Osittain kasvipohjaisesta muovista valmistettu Coca-Cola PlantBottle -muotopullo tulee markkinoille Tanskassa ensimmäistä kertaa.

.

Coca-Cola-pullon kurvit ovat olleet muotimaailman rakastamia jo 100 vuotta. Vuonna 1915 suunnitellun pullon esikuvana oli kaakaopapu, mutta sen muotoa on vuosikymmenten ajan verrattu naisen vartaloon. Maailmankuulu muotopullo on myös inspiroinut lukuisia muotisuunnittelijoita, kuten Jean Paul Gaultier, Manolo Blahnik, Marc Jacobs ja Versace.

Maailman kuuluisimmat kurvit

Coca-Cola-pullo herätti heti huomiota, ja sen muoto yhdistettiin naisen vartaloon. Pullo saikin pian kansan suussa nimen ’hobble skirt’, joka viittasi 1900-luvun alun pariisilaiseen, alaspäin kapenevaanhamemuotiin. Sitä on myös kutsuttu Mae West -pulloksi näyttelijättären kuuluisien kurvien mukaan. Coca-Cola-pullo oli ensimmäinen kuluttajatuote, joka kuvattiin Time-lehden kanteen. Jo vuonna 1949 jopa 99 % amerikkalaisista tunnisti Coca-Cola-pullon pelkän muodon perusteella.

Muotimaailman rakastama muoto

Coca-Cola-pullo on ollut kanvaksena lukuisille suunnittelijoille, kuten Marc Jacobs, Manolo Blahnik, Moschino, Versace, Miu Miu, Alberta Ferretti ja Karl Lagerfeld.

Oman Coca-Cola Light -ilmeen suunnitellut Jean Paul Gaultier kertoi nauttineensa pullon vaatettamisesta:

– Pullon muoto muistuttaa naisen vartaloa, ja siksi sen ”pukeminen” oli hauskaa. Loppusilauksena lisäsin pulloon logoni samaan tyyliin kuin postipakettien särkyvää-leima. Näin syntyi pullo, jota tekee mieli koskea.

Ikonisen pullon inspiroimia asuja on nähty myös Dolce & Gabbanan, Ashishin ja tuoreimpana englantilaisen Ashley Williamsin tämän kesän mallistoa esittelevällä catwalkillasekä muotiraamattujen Nylonin ja Voguen lehdillä.

………………………………………………………………………

Coca-Cola Finland Oy on The Coca-Cola Companyn omistama tytäryhtiö, joka vastaa Coca-Cola-tuotemerkeistä ja kuluttajamarkkinoinnista Suomessa. Yhtiö toimii juomien valmistuksesta myynnistä Suomessa vastaavan Sinebrychoffin tiloissa Keravalla. Suomen Coca-Cola kuuluu Coca-Colan Länsi-Euroopan ja Pohjoismaiden ryhmään.

Virallisesti Coca-Cola tuli ensimmäisen kerran Suomeen Helsingin olympiakisojen yhteydessä 1952. Juoman valmistus käynnistyi Suomessa vuonna 1957 ja Suomen Coca-Cola aloitti toimintansa seuraavana vuonna. Yhtiön juomavalikoimaan Suomessa kuuluvat perinteisten virvoitusjuomien ohella kevytjuomat, vedet, urheilujuomat ja hyvinvointijuomat.

The Coca-Cola Company on maailman suurinalkoholittomiin juomiin erikoistunut juomayhtiö, jonka yli 500 juomamerkkiä ja yli 3000 erilaista juomaa virkistävät kuluttajia yli 200 maassa. Coca-Colan lisäksi yhtiön juomavalikoimaan kuuluu 12 muuta brändiä, joiden myynti on yli miljardi dollaria. Näitä ovat mm. Coca-Cola light, Fanta, Sprite, Coca-Cola Zero, Glacéau Vitaminwater, Powerade, Minute Maid, Simply ja Georgia. Kansainvälisesti The Coca-Cola Company on johtava yhtiö hiilihapollisten juomien, mehujen ja mehujuomien sekä valmiiden tee- ja kahvijuomien kategorioissa.

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI