Eloisilla juhlakonsertti : 20-VUOTTA LAULUA ja VIIHTYISÄÄ YHDESSÄOLOA

0
Eloisat-kuoro viidytti 20-vuotisjuhlaansa saapuneita yli tunnin kestäneessä konsertissaan. Esitys käsitti kymmeniä lauluja. Kuoroa johti Pirkko Rankila. (Kuvat: Pentti Hautala)

Pentti Hautala / jpnews.fi
Alavus / Töysä

Eloisat-kuoro on laulanut ja viihdyttänyt kuulijoitaan, Eläkeliiton Töysän yhdistyksen toimintana lähellä-ja kaukana jo kahden vuosikymmenen ajan. Paikallisten esiintymisten tahti on ollut aika-ajoin monta kertaa kuukaudessa. Lisäksi on laulettu alueellisissa ja valtakunnalisissakin tapahtumissa.

20-vuotisjuhlaa laulettiin Töysän nuorisoseuralla, Pirkko Rankilan johdolla. Säestäjinä kunnostautuivat Risto Lehtinen, piano, Reijo Nieminen, haitari ja Risto Purho, kontrabasso.

Yli tunnin ajan kestäneessä konsertissa Eloisat esittivät monia kymmeniä lauluja, 16 naisen ja 8 miehen äänellä. Yleisökin yhtyi joissakin esityksissä mukaan laulamaan.
Ohjelmistossa kuultiin lukematon määrä tuttuja-kauniita lauluja. Kuorolaiset ihastuttivat kuulijansa hengellisillä, isänmaallisilla, kansan-, ja viihteellisillä lauluillaan.

”Tämä Taivas,Tämä Maa”, ”Laskevan auringon maa”, ”Iltatuulen Viesti”,”Sataman valot”ja monet muut ikisuosikit kuultiin taitavalla tavalla laulettuna.

Näyttävästi kuoro askelsi alkumarssin laulellen eteisestä salintäyteisen yleisön eteen. ”Lennä,lennä lintunen”..”Näin yksinäni minä laulellen”.

Kuoronjohtaja Pirkko Rankila muistuttikin avausanoissaan, että juhlan aloituslaulut oli osoitettu kiitokseksi kaikille sellaisille juhlassa oleville, jotka ovat olleet jossakin vaiheessa mukana kuorossa laulajana tai muissa toimissa.
Rankila esitteli kuoron historiaa sopivasti laulujen lomassa ja haastattelujenkin avulla. Samalla kuoronjohtaja tarkensi, kuoron perustamisen aivan alkuvaiheista olevan ylikin kaksi vuosikymmentä. Eloisat nimellä on kuitenkin laulettu 20-vuotta.

Töysän Ns:n juhlasali täyttyi Eloisat-kuoron 20v-juhlakonsertissa. Etualalla viisi EL-Töysän puheenjohtajana toiminutta.

Entiset kuoronjohtajat Raija Vesalainen ja Risto Lehtinen vastailivat Pirkon kysymyksiin. Samalla selvisi se, miten pienestä lauluryhmästä on kasvanut suuri merkittävä kuoro?
Töysän seurakunnan diakonina ja myöskin EL:n yhdistyksen puheenjohtajana aikaisemmin toiminut Raija Vesalainen muisteli myös toiminnan alkaneet yli 20-vuotta sitten, seurakunnan Ikinuorten ja Mummokuorosta.

-Oltiin srk:n vanhemman väen leirillä Isosaaressa. Sunnuntaiaamuna odoteltiin kirkkokyytiä lossirannassa. Ajan kuluksi laulettiin kauniissa kesäaamussa ”Herra hyvää kiittäkää” virttä. Se sujui niin hyvin, että esiinyttiin sitten kirkossakin.
-Yhteislalua jatkettiin seurakunnan Ikinuorten lauryhmänä. Mukana oli ikääntyneiden naisten lisäksi kaksi vanhaa isäntää Kitulanmäeltä, Väinö Mantere ja Uuno Koivula. Pian nimi muuttui ”Mummokuoroksi”. Miehet jäivät pois. Mutta vain väliakaisesti. Mantere palasi naisten vahvistukseksi Puskan isännän kanssa.
-Toimiessani EL-Töysän puheenjohtajana siirtyi laulaminen Ekeliiton paikalliyhdistyksen toiminnaksi. Miehiä tuli lisää mukaan ja Oiva Myllyaho keksi kuoromme nimeksi ELOISAT, kertoi Vesalainen.

Kuoroa johtaneet Risto Lehtinen, Raija Vesalainen ja Pirkko Rankila saivat EL-Töysän puheenjohtajan Pirkko Kallion ojentamat kiitoslahjat. (Pentti Hautala)

YHTEISTOIMINTAA

Töysän-Alavuden seurakunnan konttorin virasta joitakin vuosia sitten eläkkeelle jäänyt Risto Lehtinen muisteli monta lystikkään mukavaa tapahtumaa mahtuneen niihin vuosiin, joina johti Eloisat-kuoroa.
-Viikottain harjoiteltiin. Paljon myöskin esiinnyttiin erilaisissa pienemmissä sekä suuremmissa juhlissa ja tilaisuuksissa. Yhdessä kuoron kanssa toimiminen oli merkittävää ja virikkeellistä, kiitteli Risto.

Lehtisen luovuttua kuoron johtamisesta tilalle tuli Pirkko Rankila. Pirkko totesi kuoron osallistuneen mm. vuonna 2016 EL:n Laulujuhliin Joensuussa, yhdessä Alavuden Hopeakuoron kanssa. Kuorojen yhteisenä toimintana järjestetiin, valtakunnallisen tapahtuman jälkeen myöskin suosiota saanut kuorojuhla Töysän Ns:lla.
-Vuosi 2017 oli suurenmoisen erikoinen juhlavuosi. Silloin vietettiin ”Suomi 100-vuotta” tapahtumaa Alavuden kirkossa mm. alavutelaisten kuorojen yhteiskonsertilla. Risto Lehtinen vastasi konsertin sisällöstä ja suunnittelusta.
-Merimieslauluja harjoiteltiin kattava kokonaisuus. Ohjelmistossamme onkin ollut paljon todellisia haasteita. Näin yhteisen lauluharastuksemme kautta saamme sopivasti vaihtelevaa vireyttä arkiseen elämäämme eläkeikäisinäkin.
-Onhan monilla tutkimuksillakin todistettu, että laulu on hyvinvoinnin lääkettä, kehaisi Pirkko Rankila.

Satoja kertoja on kahden vuosikymmenen aikana kuoron esityksiä säesteneet ja laulaneetkin mukana Risto Lehtinen, Risto Purho ja Reijo Nieminen. (Pentti Hautala)

Mainittakoon,että Pikon lisäksi kuorossa laulaa muitakin alavutelaisia ja myös säestäjä Risto Purho.

Eloisien juhlalliseen laulujuhlaan saapuvia ottivat vastaan ja toivottivat tulijat tervetulleiksi kuorolaisista Ritva Sorila ja Matti Yli-Kätkä. Seurantalon kauniista koristelusta oli vastannut perinteiseen tapaan Anni Tikkamäki. Täytekakutkin kahvipöydässä kertoivat elävästi värikkäinä, siitä mistä tilaisuudesta oli kyse.
Kunniapaikalla eturivissa istuivat EL-Töysän nykyinen puheenjohtaja Pirkko Kallio ja aikasemmista Hekki Nikkola, Erkki Vainionpää, Antti Heikkola ja Raija Vesalainen.
Eloisat-kuoroa vuosien aikana johtaneet Raija Vesalainen, Risto Lehtinen ja Pirkko Rankila saivat kukat ja muistolahjat. Myöskin laulajat saivat vastaanottaa ruusut ja kuoromerkit, kiitossanojen kanssa puheenjohtaja Pirkko Kalliolta.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI