Evijärvellä ideoitiin kuntalaisten olohuonetta

0
Evijärven kunnantalon puisto (kuva: Sanna Syrjälä)

Evijärvelle on suunnitteilla kuntalaisten olohuone kunnantalon edustan viheralueelle. Alue on tavoitteena kehittää puistomaisemmaksi ja samalla lisätään sen hyötykäyttöä. Evijärvellä järjestettiin kuntalaisten olohuoneen ideakilpailu 15.5.–18.6.2018. Sen tavoitteena oli aktivoida ja osallistaa kuntalaisia ideoimaan aluetta sekä ottaa kuntalaisten näkemyksiä huomioon alueen suunnittelu ja –valmisteluvaiheessa.

Ideakilpailu on jatkoa kuntalaisten aktiiviselle osallistamiselle Evijärvellä. Kunnan 150-juhlavuonna 2017 kunnassa järjestettiin monia erilaisia kuntalaiskilpailuja. Lapset ja nuoret pääsivät ideoimaan Evijärvelle kuntaportteja ja kunnan henkilöstö sekä kuntalaiset saivat tehdä ehdotuksia kunnan kehittämiskilpailussa. Lisäksi loppuvuodesta oli käynnissä valokuvakilpailu kuntalaisille. Tänä vuonna on jaossa Evijärven kylien kehittämisraha, jossa toimijat voivat hakea kehittämisrahaa tärkeiksi arvioituihin kehittämiskohteisiin.

Kunnanjohtaja Teemu Kejonen korostaa kuntalaisten osallistumisen ja osallistamisen merkitystä

– Kuntalaisten aktiivisuus osallistua kunnan kehittämiseen on erittäin arvokasta ja arvostettavaa. Juhlavuonna Evijärvellä saatiin lisättyä yhteisöllisyyttä. Siltä pohjalta on hyvä kehittää koko kuntaa ja ponnistaa tulevaisuuteen, iloitsee Kejonen.

Osa kuntastrategian toteutusta

Kuntalaisten olohuone on yhtenä toimenpiteenä Evijärven kuntastrategian toimenpideohjelmassa. Ideakilpailu toteuttaa myös kuntastrategian tavoitetta aktiivisista ja osallistuvista kuntalaisista. Kilpailu mahdollisti kuntalaisten osallistumisen, osallistamisen ja kuulemisen. Kuntalaisten olohuoneen ideakilpailu sekä toteutus lisäävät edelleen mahdollisuuksia kuntalaisten osallistumiselle, aktiivisuudelle ja yhteisöllisyydelle Evijärvellä.

Yhteisöllisyys on myös Teemu Kejosen mukaan tärkeää.

– Kuntalaisten olohuoneen on nimensä mukaisesti tavoitteena toimia kuntalaisten yhteisöllisenä oleskelu- ja tapaamispaikkana. Kilpailussa saatiin hyviä ideoita, joita voidaan hyödyntää alueen suunnittelussa. Uskon että olohuoneesta rakentuu hyvä paikka kokoontua yhteen.

Perinnettä, taidetta, vesiaiheita sekä harraste- ja oleskelupaikkoja

Kilpailuun jätettiin kaikkiaan viisi ehdotusta. Ehdotuksensa jättivät Päivi Kultalahti, Miia Pahkakangas, Heli Saari, Satu Toijala-Saari sekä Pentti Vainionpää. Esitetyt ideat pohjaavat uittomiesperinteeseen ja vesiaiheisiin, kuten Evijärveen, vesistöihin tai suihkulähteeseen, moninaisiin harraste- ja oleskelupaikkoihin sekä ympäristötaiteeseen.

Harraste- ja oleskelupaikkoina alueelle esitettiin isoa shakkilautaa, esiintymislavaa, leikkipuistoa, kuntoilulaitteita sekä riippumattoja. Yksi ehdottaja visioi alueen puihin nuorten nikkaroimia linnunpönttöjä ja toinen esitti alueelle ”Hauen laulu”-ympäristötaideteosta.

Kunnanhallituksen edustajalla Alina Niemellä täydennetty kunnan johtoryhmä toimi kilpailun arviointiraatina ja teki hallitukselle ehdotuksen palkittavista. Kunnanhallitus päätti palkita kuntalaisten olohuoneen ideakilpailussa kaikki ehdotuksensa jättäneet. Heidät palkittiin Evijärven markkinoilla.

Arviointiraati piti kilpailun antia hyvänä. Alueen toteutuksessa voidaan hyödyntää osaltaan kaikkia esitettyjä ideoita sellaisenaan tai jatkojalostettuna. Kuntalaisten olohuoneesta tehdään hahmotelma, jonka pohjalta se toteutetaan vaiheissa. Ensimmäisiä toimia alueelle tehdään jo kuluvan kesän aikana ja olohuone on tavoitteena saada rakennettua kuluvan vuoden aikana. Mahdollisesti alue jalostuu edelleen jatkossa.

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI