Grajte muzyki – kasakat tulivat ja valloittivat!

0

Vähintäänkin Soinin, ukrainalaiset kasakat valloittivat upealla kaksituntisella esityksellään. Järvi-Pohjanmaan kulttuuripalveluiden järjestämä konsertti oli menestys monella tavalla.

Grajte muzyki,vas. yhtyeen taiteellinen johtaja Sergei Gusachenko (kuvat: Jussi Paarvala)

Musiikillinen osa toi kirkkaasti esille Ukrainan perinteet ja erityisesti kasakoiden mieslaulu- perinteen. Oli kuin suunnattoman aron laidalle aamukuudelta olisi saapunut miehet laulamaan neliäänisesti kaipuutaan, sisältäen kaihon ja riemun, siis koko elämän kirjon. Grajte, muzyki-yhtyeen jäsenet olivat kaikki myös soittimiensa mestareita. basso-balalaika, nokkahuilu, viulu, haitari, kitara ja helistin loivat musiikillisen ilon vailla vertaa.

Säkkijärven polkka soi hienosti ja suomalainen kansansävelmä Taivas on sininen tuli erikoisen hyvällä suomenkielellä. Yhtyeen musiikillinen johtaja Sergei Gusachenko on kahdentoista vuoden kokemuksella valinnut ohjelmiston, joka on toiminut Venäjällä, Norjassa, Puolassa, Saksassa ja etenkin Suomessa. Isoilla ja pienillä paikkakunnalla on kuultu ja nähty kasakoiden riemukasta vuosisataista perinnettä.

Toimittajan tiedustellessa Ukrainan tämänhetkistä tilannetta ja etenkin entisen pääministerin tilannetta, vastaus oli selvä.

– Me olemme muusikoita, emme poliitikoita, musiikki on vapaa Ukraina.

Mistä sitten asut ja niiden värimaailma?

– Turkista tulee klassinen perinteemme ja sitä pidämme yllä, se kuluu kasakkaperinteeseen. Emme voisi ajatella oranssisia asuja, se ei ole ukrainalaista perinnettämme vielä.”

Paavo Romppainen

Järvi-Pohjanmaan kultturipalveluiden johtaja Paavo Romppainen oli myös tyytyväinen tapahtumaan ja totesi Soinin ja Blues-Vintin olevan hyvä paikka tällaisen konsertin järjestämiselle.

Romppainen vihjaisi mahdollisesta jatkostakin tulevaisuudessa.

Andriy K. Korban

Kansainvälisen Ukrainan kulttuurikeskuksen johtaja Andriy K. Korban esitteli yhtyeen ja kertoili Ukrainalla olevan edustuston Helsingissä ja kiinnostus matkoista maahan on lisääntynyt, etenkin kun lennot Kiovaan onnistuvat nyt Helsingistä. Myös Jaltan ovat turistit löytäneet uudelleen, erityisesti italialaiset.

Soinista ryhmän matka jatkui Keski-Suomeen.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI