Kansanedustaja Mikko Savola puhui LuoMusa-tapahtuman avajaisissa Hakojärvellä

0
Kansanedustaja Mikko Savola

Töysän Hakojärvellä, LuoMusa -tapahtumassa puhunut kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk.) on tyytyväinen EU:n budjettineuvottelujen maatalous- ja maaseutupolitiikan saavutuksiin. Vielä viime syksynä EU -komission esitys Suomen saannosta maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen uhkasi leikkaantua voimakkaasti.

  • Kun nyt katsomme lopputulosta, voimme todeta, että olemme onnistuneet puolustamaan maaseutua ja alueita. Maatalouden rahoitus tulee kaudella kasvamaan 6 prosenttia. Pottimme kasvaa kuudenneksi eniten vertailtaessa muihin jäsenvaltioihin.

Savolan mukaan EU:n elpymispaketti on suuri ja se sisältää riskejä, mutta sen hyödyt mitataan kansantalouteemme pitkällä aikavälillä. Suomen talous on täysin riippuvainen vientimme kehityksestä.

  • Taloudelliset vaikutukset meille kotimaahan ovat sitä voimakkaammat, mitä nopeammin ja paremmin Suomen vientimarkkinan pääalueet elpyvät. Saksan ja Ruotsin elpyminen vaikuttaa erittäin positiivisesti Suomen vientiin, kauppataseeseen ja vaihtotaseeseen. Ja toisaalta, varsinkin Saksan elpymiseen vaikuttaa se, mitä tapahtuu muualla Euroopassa.
  • Paljon puhuttu nettomaksuosuutemme elpymispaketista on 30 vuodessa noin 3 miljardia euroa. Tavoitteellinen vientimme Eurooppaan samana aikana on 1200 miljardia. Maksettavat summat ovat suuria, mutta laajemmassa kuvassa se ei ole kohtuuton lisäpanos tärkeimmän vientiyhteistyömme ylläpitämisessä.

Samaan aikaan haastavien elvytystoimien kanssa, päätettiin Euroopan Unionin monivuotisesta budjetista vuoteen 2027 saakka.

  • Keskustalle kaikkein tärkeintä on ollut puolustaa maatalouden ja aluekehityksen rahoitusta. Tämä on ollut ykkösprioriteettimme kuluvana kautena maa- ja metsätalousvaliokunnassa, kun olemme käyneet keskusteluja EU:n maatalouspolitiikan tulevaisuudesta. Voimme sanoa, että maatalouspoliittisissa väännöissä olemme onnistuneet. Ilman Keskustaa suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuus näyttäisi huomattavasti synkemmältä.
  • Sisältöjen osalta seuraavaksi on otettava lisää askelia huoltovarmuuden vahvistamiseen ja tuottajan aseman parantamiseen ruokaketjussa.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI