Kirpputori kotona-tavaraa tarjolla

0
Kerttu ja Siiri Vantaalta ihastelemassa pehmoleluja lelunurkkauksessa

Tauluja - muiden ja itse maalaamia

Kuvat ja teksti: Jussi Paarvala

Rokulipäivät innoittivat alajärveläisen Heikki Peltomäen järjestämään kotiinsa ”kirppiksen” syykin oli selvä, tavaraa on kertynyt vuosien varrella eikä terveys enää keräysinnostusta ylläpidä.

Tavaraa on ja paljon, viitisenkymmentä taulua voi vaikka heti ostaa ja arvokkaimmista voi aina jättää tarjouksen. Heikki kertoi hankkineensa tavaroita kirpputoreilta, mutta tauluharrastus on tullut oman maalausharrastuksen myötä.

Heikki Peltomäki

Aikoinaan useaan kertaan mestaripyöräilijän tittelin saanut mies on nyt ollut sairaseläkkeellä 28 vuotta. Nyt on ikää tullut lisää ja terveys rajoittaa harrastuksia. Työhistoria alkoi jo vuonna 1942, jolloin Heikki toimi vuosia paimenpoikana, samoissa tehtävissä, kuin kaksi veljestä Kurejoella evakkojen lehmiä paimentamassa.

Kansakoulun jälkeen työtä sitten riitti, perheessä oli kolmetoista lasta, joten kaikki apu oli tarpeen. Työt olivat aluksi Vimpelissä makkaratehtaassa, tuolloin oli lähes joka kunnassa oma makkaratehdas, Alajärvelläkin kolme. Vuonna 1949 tie vei muutamaksi kuukaudeksi Tampereelle tietenkin makkarahommiin. Lähemmäksi kotia paloi kuitenkin mieli ja työpaikka löytyi Vaasasta, Pohjanmaan Lihasta, sittemmin Karjakunnasta.

Heikki oli kova tekemään työtä ja teki kaikki ylityöt joihin tekijää tarvittiin. Urakkatyötä tuli tehtyä 23 vuotta ja 1965 rakensi hän vanhemmilleen talon Alajärvelle. Itse hän muutti taloon 1986 vanhempiensa jo kuoltua.

Heikki muistelee harrastuksiaan, hän on säilyttänyt kaikki kirjeet veljiltään sota-aikana. Veljensä Ilmari lähetti kirjeen viimeisenä päivänä ja Lauri-veli kaatui kolme päivää myöhemmin. Molemmat veljet toivoivat sodan vihdoin päättyvän ja pääsevänsä ”rauhan töihin”.

Ihmetystä herätti muissa sukulaisissa veljesten tulo ja kyseltiin: ” Onko niitä kaksi?” Suojeluskunta järjesti hautajaiset. Herkälle nuorelle veljelle se oli kova paikka. Näitä muistoja on kuvattu joissain Heikin kirjoittamissa runoissa, joka oli maalaamisen ohella hänen harrastuksensa.

Keräily oli työelämän jälkeen harrastuksena, jota voi käydä vieläkin katsomassa osoitteessa Välikatu 8, Alajärvellä.

Tavaraa-on... Heikin kotikirppiksessä
Kerttu ja Siiri Vantaalta ihastelemassa pehmoleluja lelunurkkauksessa

JÄTÄ KOMMENTTI