Kuninkaantupa on avattu

1
Kotiseututalo Kuninkaantupa

Eilen avattiin Soinin uudistunut kotiseututalo Kuninkaantupa. Soini-Seuran haave omasta kotiseututalosta on nyt toteutunut. Talo palvelee keskeisellä paikalla monipuolisesti niin matkailijoita, kuin myös kotiseutuhistoriasta kiinnostuneita.

Tialisuuden yleisöä. Keskellä seisomassa Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Autio

Paikalle oli saapunut yli kolmekymmentä henkilöä juhlistamaan Kukinkaantuvan avajaisia. Soini-seuran puheenjohtaja Lasse Aution historiikin jälkeen hän vihki talon Kuninkaantuvaksi.

Heikki Valijoki

Evijärvi-Seura ry:n tervehdyksen tilaisuuteen toi seuran puheenjohtaja Heikki Valijoki. Puheessaan hän huomioi Soini-Seurassa tehdyn kotiseututyön ja toiminnan Järviseudun hyväksi. Myös Lasse Aution panoksen tässä työssä hän koki erittäin merkittäväksi.

Pertti Kortesniemi

Etelä-Phjanmaan Sotaveteraanipiiri ry:n toiminnanjohtaja Pertti Kortesniemi toi tilaisuuteen piirin tervehdyksen muistamisin.

Martti Sauramäki ja Lauri Laasasenahon sotilaspuku. Martti (93) on sotiemme veteraani.
Soinin Soittokunnan solisteja

Tilaisuuden musiikkiesisityksistä vastasi Soinin Soittokunta johtajanaan Hannu Antila.

Kunnajohtaja Juha Viitasaari

Soinin Kunnan tervehdyksen toi kunnanjohtaja Juha Viitasaari. Hän esitti toiveena että, Kuninkaatupa toimisi yhdistävänä ja kiinnostavana kohteena myös nuorison suhteen, sekä opetusvälineenä haettaessa tietoa kotiseutuhistoriasta.

Lasse Aution katsaus Kuninkaantuvan vaiheisiin:

Soini-talo oli Soini-seuran kulttuuritalolla vuosina 1999- 2013, jolloin jokaisena vuotena pidettiin näyttelyjä sekä muitakin tapahtumia (ks. soini-seura.soini.fi) Kombi-hallille jouduimme siirtymään kesäksi 2013, jossa aina vuoteen 2018 saakka. Soini-talo on sivistystoimen käytössä ja on edelleen. Soini-talon kesänäyttelyissä kävi paljon ihmisiä ja Kiirastuli-näytelmien aikana mm. näyttelyt Yrjö Jylhästä ja militariasta kiinnostivat kovasti, samoin myöhemmin Poliisi, pamppu ja pontikkapannu sai yleisön huomion. Jatkossa edelleen hääpukunäyttely sekä useat laadukkaat taidenäyttelyt. Näyttelyt olivat onnistuneita ja sinne rakennettiin mm. sota-ajan miehistökorsu, joka on nyt uudella talolla.

Arkistotoiminta alkoi heti 1999 laajemmassa mitassa, vaikka jo aikaisemmin oli tallennettu asiakirjoja ym. Soini-seura ry ylläpitää Soinin kunnan yhdistysarkistoa, jonne tallennetaan lähinnä lakkautettujen yhdistysten sekä myös yksityisten laajempaa arkistoa. Mukaan on otettu toiminnassa olevienkin yhdistysten asiakirjoja menneiltä vuosilta.

Kunnantalo II.

Talo rakennettiin alun perin Soinin kunnan lääkäritaloksi 1960 ja siinä on ollut monenlaista toimintaa. Lääkäri, hammaslääkäri, sekä asuntonakin. Myöhemmin tiloista saneerattiin toimistotilat kunnan käyttöön eli kunnantalo II:ksi. Aikaisemmin lääkäritalona oli ollut nykyinen kunnantoimisto, joka rakennettiin 1910-tienoilla. Säästöpankki myi rakennuksen kunnalle 1938, josta lähtien rakennus toimi lääkärin asuntona ja lääkäritilana vuoteen 1960.

Kun kunnantalo II saneerattiin täydellisesti, siirtyivät lähes kaikki toimistot ykköseen ja osa rivitaloon. Kakkosessa muutamat henkilöt oireilivat sisäilmaongelmien vuoksi ja tutkimusten jälkeen taloa yritettiin ensin myydä ja seuraava vaihtoehto oli edelleenkin myydä tai purkaa.

Useiden neuvottelujen jälkeen Soini-seura päätti ostaa talon, mikäli saadaan avustus Elyltä. Taloa tarkasteltiin mm. avaamalla lattioita ennen kauppaa. Mitään suuria ongelmia ei lattiatäytteistä ilmennyt, joten kauppa vahvistettiin.

Työpaja Vipu Aki Alatalon johdolla aloitti purkutyöt ja heti suuri määrä talkoolaisia ryhtyi työhön. Purkutyö oli työläs, sillä lattiaa oli väliin kolmessakin kerroksessa ja nauloilla kiinni. Lattia levytettiin, jonka jälkeen asennettiin vinyyli ja kokoushuoneeseen lankkulattia.  Tätä ennen useita väliseinä oli purettu sekä tehty tarvittavia sähkötöitä. Talo maalattiin kauttaaltaan niin ulkoa (mukana Kuudestaan ry:n Allianssin nuoret useasta eri maasta) kuin sisältä. Valoja lisättiin ja paljon pieniä parannuksia.

Päätös Soini-seurassa talon ostamiseksi tehtiin yksimielisesti ja oltiin kovasti innoissaan kunnon tilojen saamisesta keskeltä kylää, vaikkakin kovaa työtä oli edessä. Kauppakirja allekirjoitettiin joulukuussa 2017 ja kunta myönsi 66 280 euron tilapäislainan, jotta työt saatiin käyntiin. Alunperin Elyn eli Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin hyväksytyt kustannukset olivat 110 447 € ja muutoshakemuksen jälkeen 140  269€. Tästä kunnan osuus 21 0040€, vastikkeeton työ 35 067€. ELY-keskuksen myöntämä osuus yhteensä 84 161e.

Talkoolaisia tähän mennessä ollut jo yli 70 eri henkilöä.

Unohtumaton Yrjö Jylhärunoilta lauantaina 16.3. klo13.00

”Kameravierailu” Kuninkaantuvalla:    VIDEO 

Korona-kartta 700x

1 KOMMENTTI

  1. Kuka hoitaa Kuninkaantuvan vuokrausta?
    Kuinka paljon mahtuu tiloihin?
    Hinnasto?
    Voiko tiloissa kahvitella?

JÄTÄ KOMMENTTI