Kuortane kustansi nuorisotilat omin varoin – ministeri Terho juhlisti avajaisia

0
Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon vierailua Kuortaneella isännöivät muiden muassa kunnanjohtaja Pentti Turunen, (oik.) sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teppo Toivola (vas.). Toisena oikealla kansanedustaja Reijo Hongisto (sin.) Vimpelistä ja toisena vasemmalta ministerin erityisavustaja Toni Ahva. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)
Tekstit, kuvat ja videot Jouko Siirilä/jpnews.fi | KUORTANE

Kuortaneen kunnan uudet nuorisotilat Keskuskadun varrella otettiin käyttöön juhlavasti maanantaina 4. maaliskuuta. Käyttöönotto huipentui sinivalkoisen nauhan katkaisuun, jonka suoritti Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terho kunnanjohtaja Pentti Turusen avustamana.

Huomattavan tasokkaat, nuorten ehdoilla suunnitellut ja sisustetut tilat sijaitsevat entisen S-Marketin, nykyisen kauppakeskus Kuurnan alakerrassa. Kunta oli hankkinut ne omistukseensa sen jälkeen, kun Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa Eepeelle valmistuivat uudet kauppatilat vuonna 2014.

Kunnanjohtaja Pentti Turunen kertasi kunnan varanneen vuoden 2018 budjettiin 300 000 euron määrärahan noin 600 neliön kokoisen varastotilan kunnostamiseen uuteen käyttötarkoitukseen. Hän muistutti avausjuhlan puheenvuorossaan, että nuoret ovat itse keskeisesti vaikuttaneet sisätilojen toteutukseen. Itse asiassa koko idea tilojen remontoinnista nuorille tuli heiltä, Turunen tarkensi.

Ministeri Sampo Terhon kutsuminen juhlistamaan nuorisotilan avajaisia oli kokonaan Kuortaneen nykyisen nuorisovaltuuston idea, vakuuttaa kunnan nuoriso- ja kulttuurisihteeri Annukka Salminen (vas.). (JS/jpnews.fi)

Väentuvasta Kuurnan alakertaan

Kuortaneen kunnan nuoriso- ja kulttuurisihteeri Annukka Salminen jatkaa kunnan nuorisovaltuuston tehneen vuonna 2017 silloisen puheenjohtajansa Elli Kujansuun johdolla esityksen nyt käyttöön otettujen tilojen kunnostamisesta nuorison käyttöön. Mittavan hankkeen toteutus ideasta valmiiksi vei siis vain puolisentoista vuotta.

Lukiolaiset Aada Salo (oik.) ja Eerika Ahola ovat Kuortaneen nuorisovaltuuston jäseniä. He ovat olleet kuluneen puolentoista vuoden ajan aktiivisesti mukana nuorisotilan käyttöönottoa edeltäneissä suunnitteluvaiheissa. (JS/jpnews.fi)

– Uusista nuorisotiloista on puhuttu jo vuosia. Nuoret ovat kokoontuneet tähän asti Väentuvassa, vanhan kunnantalon kahdessa kerroksessa, kertoo Salminen. Ongelmana olikin muun muassa valvonnan järjestäminen kahdessa tasossa. Uusissa tiloissa tätä ongelmaa ei enää ole.

S-Marketin muutettua pois yläkerrasta vajaa viisi vuotta sitten myös marketin entiset varastotilat alakerrassa jäivät vaille käyttöä. Kunta ehti miettiä kolmisen vuotta niille sopivaa uusiokäyttöä. Siinä mielessä nuorisovaltuuston esitys osui juuri sopivaan saumaan.

Kauppakeskus Kuurnan ja uuden nuorisotilan yhteisen parkkipaikan reunaan valmistui pari vuotta sitten esiintymislava, joka sai viime kesänä myös katteen. Nuorisotilat ja katettu lava muodostavat nyt saumattoman kokonaisuuden varsinkin kesällä erilaisten tilaisuuksien järjestämiselle.

Kiinteistöpäällikkö Arto Ojala tunnustaa jopa hiukan yllättyneensä siitä, miten nopeasti ja ilman soraääniä tyhjäksi jääneen mittavan varastotilan kunnostaminen nuorisotiloiksi sai tarvittavat 300 000 euroa. (JS/jpnews.fi)

– Mitään valmiita suunnitelmia tilojen käytön suhteen meillä ei vielä ole. Katsomme nuorten kanssa yhdessä, miten käyttö alkaa muotoutua, Annukka Salminen sanoo. Tilahanke näyttää edenneen ällistyttävän sujuvasti: Salmisen ohella esimerkiksi kunnan kiinteistöpäällikkö Arto Ojala ihasteli avajaiskahvilla sitä vauhtia ja myötätuulta, jossa tilakysymys on edennyt ideasta valmiiksi asti.

Kuortaneella sijoitetaan
mittavasti lapsiin ja nuoriin

Nuorisotilan keskiössä on tilava sali, jonka toisessa päädyssä on keittiö sekä avara tarjoilu- ja TV-nurkkaus. Salitilan etupuolen täyttävät kirkkaan punaiset sohvaryhmät pöytineen. Salin kahdelta seinustalta avautuvat ovet biljardihuoneeseen, pienempään pelihuoneeseen sekä vielä muotoutumassa oleviin pienempiin oleskelutiloihin säkkituoleineen ja tietokoneineen. Niiden välissä näyttää olevan huone, jossa on jo valmiudet vaikkapa nuorisovaltuuston kokoontumisille, mikseipä kunnan toimielimille ja yhdistyksillekin.

Kuudesluokkalainen Niila Kivniemi (oik.), kolmasluokkalainen Eemeli Hautamäki ja neljättä luokkaa käyvä Svantte Ala-Honkola (vas.) testaavat biljardipöytää nuorisotilan avajaisjuhlan alkamista odoteltaessa. (JS/jpnews.fi)

Annukka Salminen korostaa vielä, että nuorisotilojen tarvitsema 300 000 euron sijoitus tapahtui täysin kunnan omin varoin. Salminen vahvistaa saman mistä kunnanjohtaja Pentti Turunenkin kertoi ministeri Sampo Terholle eli että Kuortane on näinä vuosina sijoittamassa näkyvästi lapsiin ja nuoriin. Vähän aikaa sitten valmistui uusi päiväkoti ja nuorisotilojen jälkeen edessä on lukion laajennus. Kokonaan uusi alakoulu pitäisi olla muuttokunnossa vuoden 2021 syksyllä.

(JS/jpnews.fi)

Avajaisjuhlassa, joka jatkui avoimin ovin iltaan asti, kuultiin ministeri Terhon tervehdyssanojen ohella myös nuorisovaltuuston nykyisen puheenjohtajan Ossi Takalan tervehdys sekä Milla Mustapään (hanuri) ja Petriikka Piirosen (viulu) musiikkiesityksiä.

Annukka Salmisen mukaan nuorisoasioista vastaavan ministeri Sampo Terhon kutsuminen juhlistamaan avajaisia oli ihan nuorisovaltuuston oma idea. Ehkä tulossa olevat vaalit edesauttoivat osaltaan siinä, että toive myös toteutui. Ministeri Terhon seurassa nähtiin myös kansanedustaja Reijo Hongisto (sin.). Kuortaneen kunnan näkymistä ministerille ja hänen avustajalleen kertoivat kunnanjohtajan ohella myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Annu Taittonen sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teppo Toivola.

Kuortaneen uusi kunnallinen nuorisotila sijaitsee entisen S-marketin alakerrassa. Ideasta avajaisiin ehti kulua vain puolisentoista vuotta. Sitä ennen tilat olivat olleet tyhjillään kolmisen vuotta. (JS/jpnews.fi)

 VIDEOT 

Arto Ojala, Kuortaneen kunnan kiinteistöpäällikkö kertaa uuden nuorisotilan syntyvaiheet Video ja haastattelu Jouko Siirilä/jpnews.fi

Virallinen avausnauhan leikkaus…

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI