Kuvanäyttely kertoo.. KARJALAN LUONTOA ja YMPÄRISTÖÄ Töysä-talossa

0
Tämän kuvan on Erkki Hiltunen ottanut v. 2017 Karjalasta. -Kiviesteillä suljetaan tiet viljelyksille ja huviloille mm. Mätsäpirtin Haapsaaressa (Pentti Hautala)

Pentti Hautala
Alavus-Töysä

Karjalan luonto ja ympäristö olivat Karjalan Liiton viime juhlavuoden teema. Teemaan sisältyvät karjalainen luonto-ja kulttuuriympäristö, kuten valokuvat, kirjallisuus, runous, musiikki ja kuvataide.

-Nyt Töysä-talon yläkerran salissa valokuvanäyttelyssä on marrakuun ajan esillä  kuvia, liittyen Karjala-seurojen Pohjanmaan-piirin 14.10.2018 järjestettyyn 70-vuotisjuhlaan. Kaikkiaan kuvia on 120, esittelevät Töysän Karjalaiset ry:n puheenjohtaja Markku Julku ja sihteeri Pirkko Jaatinen.

Töysän Karjalaiset ry:n pystyttämän näyttelyn kuvamateriaali on saatu Pohjanmaan piirin jäseniltä. Kuvat on otettu menneiden vuosien aikana eri kotiseutumatkojen yhteydessä. Mukana on tallennuksia myöskin vanhemmilta ajoilta, luovutetun Karjalan noin 20:lta eri paikkakunnalta.

Näyttely kuvaa varsin kattavasti Karjalan luontoa ja myös yhteiskunnallista murrosta, jota kyseisellä alueella on viime vuosikymmeninä ja vuosina tapahtunut.
Olihan suurin alue luovutettua Karjalaa vuodesta 1945, aina vuoteen 2010 saakka lähes luonnontilassa, kyliä ja hakkuualueita luukuun ottamatta. Tästä seurauksena muodostuivat laajat luonnonniityt ja hyvin runsas kasvisto.

Vanhan Sortavalan komeita taloja. Tämä rakennuskohde on kuvattu Eino Pääkkösen tallentamasta näyttelykuvasta… (Pentti Hautala)

Aikaisemman suomalaisasutuksen jäljet näkyvät edelleen muun muassa marjapensaina, omenapuina ja syreeneinä. Suurin uhka viljelylle ovatkin laajat jättiputkikasvustot.
Eläinkanta on kasvuston ohella hyvin runsas. Vuosikymmenien ajan on Karjalassa käyty metsästämässä esimerkiksi villisikoja ja petojakin. Näinä päivinä Venäjän Karjalasta rajan yli tulee paljon Suomeenkin suurpetoja.
Viimeisen viiden vuoden aikana on peltoja ojitettu ja otettu viljelykäyttöön. Aikaisempien huvilarakennusten oheen on tulossa pysyvää asutusta. Esimerkiksi Pietarin alueella syntyy uusia asutuskeskuksia.


 

 

 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI