Kylät etsivät nokkelia ratkaisuja

0
Eteläpohjalaisten kylien puheenjohtaja Heikki Korkealaakso kutsui Lokaali-yleisön tervetulleeksi Kauhavalle elokuussa 2019. (Päivi Kultalahti)

Suomen älykkäin kylä –kilpailuun on ilmoittautunut 32 kylää eri puolilta Suomea. Kilpailuun etsittiin kyliä, joilla on tahtoa ja tarvetta lisätä elinvoimaa, aktiivisuutta ja innovatiivisuutta – pärjätä nyt ja tulevaisuudessa. Etelä-Pohjanmaalta mukaan ilmoittautui neljä kylää: Alajärven Luoma-aho, Kauhavan Alakylä ja Ruotsala sekä Lappajärven Karvala.

 

Nykyisin puhutaan paljon älykkyydestä, joka ei ole aivan yksinkertainen, eikä ainakaan pieni termi, totesi myös maatalousministeri Jari Leppä videotervehdyksessään Savonlinnan Lokaali-tapahtumassa.

– Älykäs kylä on elinvoimainen, aktiivinen ja innovatiivinen. Suomen älykkäin kylä on siis sellainen, joka aktiivisesti ja älykkäästi – esimerkiksi digitalisuutta hyödyntäen – kehittää palvelujaan esimerkiksi seuraavilla aloilla: terveydenhuolto, koulutus, energiantuotanto, liikkuvuus, vähittäismyynti, harrastustoiminta, kulttuuri.

Suomen älykkäin kylä -polun tarkoituksena on auttaa ja kannustaa kyliä etsimään älykkäitä ratkaisuja tämän hetken ja tulevaisuuden haasteisiin. Älykkäät kylät on yhteinen teema Euroopan unionissa ja Suomessa järjestäjänä on Maaseutuverkosto yhteistyökumppaneineen.

Vaikka tärkeintä on kehittyminen, on Suomen älykkäin kylä myös kilpailu. Voittajakylä valitaan asiantuntevan raadin päätöksellä vuoden 2019 lopussa. Valinnassa kriteereinä ovat muun muassa tason nousu, idearikkaat ratkaisut ja aktiivisesti osallistuvien kyläläisten määrä. Kilpailuun osallistuville kylille on puolentoista vuoden aikana tarjolla ohjausta, esimerkkejä ja vertaistukea.

Lokaali tulee lakeudelle

Suomen paikalliskehittäjiä yhdistävä valtakunnallinen Lokaali-tapahtuma järjestettiin Savonlinnassa viikko sitten 33. kertaa. Lokaali-nimellä tapahtuma on ollut 11 kertaa. Ensi vuoden tapahtumapaikaksi on vahvistettu Kauhava: Lokaali tulee lakeudelle 23.-25.8.2019. Tätä ennen tapahtuma on pidetty Etelä-Pohjanmaalla viimeksi valtakunnallisten kylätoimintapäivien nimellä vuonna 2004.

Lokaali-tapahtuman vastuullisena järjestäjänä on Eteläpohjalaiset Kylät ry ja yhteistyökumppaneina ovat maakunnan Leader-ryhmät. Aisaparilla Lokaali on osa 20-vuotisjuhlavuotta.

Ohjelmassa on luvassa paikalliskehittäjien yhteisiä työpajoja, kylätori, retkiä ja juhlallisuuksia. Tapahtuman yhteydessä palkitaan muun muassa kylätoiminnan tiennäyttäjiä ja valtakunnallinen Vuoden kylä. Tänä vuonna palkittiin Vuoden kylänä Teuro-Kuuslammi ja Vuoden maaseutukasvona Reko-idean isä Thomas Snellman.

Etelä-Pohjanmaan maakunnallinen Vuoden kylä -tunnustus on parhaillaan haettavana.

Kyliä pyydetään lähettämään hakemuksensa syyskuuna aikana, muistuttaa puheenjohtaja Heikki Korkealaakso. Olisihan se hienoa, jos Lokaali-tapahtumassa olisi palkittavana oman maakunnan kylä! Hakemuslomakkeen voi imuroida kotisivulta epk.fi tai tilata puhelimitse 0400 239 359.

 

Suomen älykkäin kylä -kilpailussa mukana olevat kylät:

Kanta-Häme
Vähikkälä, Janakkala

Pirkanmaa
Murole, Ruovesi
Talviainen, Orivesi
Luopioinen, Pälkäne
Killinkoski, Virrat
Kuivaspää, Lempäälä
Raudanmaa, Kangasala

Etelä-Savo
Hokka, Kangasniemi
Kerisalo, Joroinen

Pohjois-Savo
Soinilansalmi, Leppävirta

Varsinais-Suomi
Röölä, Rymättylä
Märynymmi, Salo

Satakunta
Venesjärvi, Kankaanpää
Sydänmaa, Säkylä

Etelä-Pohjanmaa
Alakylä, Kauhava
Karvala, Lappajärvi
Luoma-aho, Alajärvi
Ruotsala, Kauhava

Keski-Suomi
Mämmenkylä, Äänekoski
Syvälahti, Äänekoski
Pihlajavesi, Keuruu
Pohjoisen Korpilahden kylät, Jyväskylä

Pohjois-Karjala
Rikkavesi, Outokumpu

Pohjois-Pohjanmaa
Kuusaa-Jokela, Haapajärvi
Käylä, Kuusamo

Kainuu
Nakertaja-Hetteenmäki, Kajaani
Vuolijoki, Kajaani
Pohjavaaran seudun kylät, Sotkamo

Lappi
Rautiosaari, Rovaniemi
Lehtojärvi, Rovaniemi
Pyhän kylä, Pelkosenniemi
Paakkola, Tervola


 

JÄTÄ KOMMENTTI