Lauri Räisänen – itseoppinut taiteilija

0
Kylää

Soinin kirjastossa on auki Lauri ja Hannu Räisäsen taidenäyttely marras- ja joulukuun ajan. Hannu Räisäsen kokoama näyttely, joka kantaa nimeä             – SUKUPOLVET KOHTAAVAT -. Yhteensä 33 teoksen näyttely edustaa kattavinta Lauri Räisäsen teosten näyttelyä Soinissa.

Naisten kesken

Lauri Räisänen oli taitava piirtäjä ja akvarelleja hän työsti jo kouluaikanaan. Öljyvärit tulivattutuiksi 1930 alkupuolella. Opiskellessan Jyväskylässä Lauri rahoitti opiskeluaan tauluilla, jotka hänen veljensä myi Tampereella.

Perunankaivuu

Sodan aikana ei rintamalla ollut mahdollisuutta maalata, mutta Lauri Räisäsen komppanianpäällikkö Yrjö Jylhä innoitti taiteilijan kirjoittamaan runoja. Sodan loputtua alkoi taiteilijan tuottoisa maalausaikakausi. Tauluja syntyi kymmenittäin joka vuosi.

Purjeveneet ankkurissa

Taiteilijan töitä on vaikea sijoittaa eri vuosille, koska maalauksista puuttuua signeeraus ja päivämäärä, mutta eri tyylisuunnat ja eri aikakauden taiteilijoiden vaikutukset näkyvät töissä. Sodan jälkeen maalaustarvikkeista oli kova puute, tuolloin maalattiin vaikkapa pahville. Tarvikkeita hankittiin vaihtamalla tauluihin.

Kaupunkinäkymä (Lauri Räisänen yksi vanhimmista töistä Tampereelta)

Lauri Räisänen katosi lomamatkallaan Kilpisjärvellä ollessaan vasta 39- vuotias. Häneltä jäi siis ehkä parhaat vuodet kuvataiteilijana toteuttamatta.

JÄTÄ KOMMENTTI