Merikanto-opistolla upea 50-vuotisjuhlakonsertti Virroilla

0
Vas. Juha Oikari, Zsuzsanna Horváth, Päivi Naupert, Johanna Raivio, Marjo Tepponen, Mika Tepponen ja Laura Viljakainen.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Liikuntahallin täyteinen yleisö sai täysillä nauttia musiikin ja tanssin tuomasta ilosta. Merikanto-opiston lauantaina (1.4.) järjestämä 50-vuotisjuhlakonsertti sai liikuntahallin täyteisen yleisön nauttimaan sydämensä pohjasta opettajiensa ohjaamina lasten ja nuorten upeista, taidokkaista ja monipuolisista musiikki- ja tanssi-esityksistä.

Juhlan ohjelmisto oli hyvä läpileikkaus, mitä Merikanto-opistossa nykyään tehdään. Jos yleisön tuntoja paikan päällä saattoi arvioida, musiikkiopiston arvostus on korkeassa kurssissa.

Lyömäsoitinyhtye aloitti juhlakonsertin.

Lauantaisen pääjuhlan ohjelman suunnittelu käynnistyi vuosi sitten. Ohjelman rungoksi musiikin varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Rinta-aho esitti Soile Perkiön musiikillisen kasvun portaat. Tämän ajatuksen pohjalta taiteilija Anna Häyrynen loi ohjelmaan ”Versosta vahvaksi puuksi”-animaation. Animaatio vei onnistuneesti taustalla, esittäjien takana, tarinaa eteenpäin. Musiikillisen kasvun portaat olivat loksahtaneet oivallisesti ohjelmiston portaikkoon.

Muskarit eli opiston pienimmät esiintymässä.

Ensimmäinen askelma on rytmin kokeminen ennen syntymää ja viimeinen porras säveltäminen. Niinpä juhlakonsertti polkaistiin käyntiin lyömäsoittajien sydämen sykettä inspiroivalla marssimusiikilla. Tämän jälkeen yleisön eteen astuivat opiston nuorimmat eli muskarilaiset. Tästä ohjelma eteni portaittain taidokkaiden musiikki- ja tanssiesitysten merkeissä. Esiinnyttiin yksilöinä, pienryhminä, soitinorkestereina ja tanssiryhminä. Juhlakonsertin päätösnumerona kuuliin ja nähtiin  tilaussävellys ”Lennä lauluni lennä”, jonka on säveltänyt, sanottanut ja sovittanut musiikkiopiston opettaja Leena Saunanen. Esiintymislavalla nähtiin yhdellä kertaa toista sataa esiintyjää.

Merikanto-opiston rehtori Tiina Vuori.

Ennen ohjelman käynnistymistä Merikanto-opiston rehtori Tiina Vuori käytti puheenvuoron. Hän valotti omaa suhdettaan tähän musiikkiopistoon näin. – Merikanto-opiston juuret ulottuvat vuoteen 1972, kun Virtain musiikkiopisto perustettiin. Tuolloin opistossa oli 16 opettajaa ja 100 oppilasta, joista yksi oli oma äitini, joka aloitti tuolloin harmonikkatunnit. Itse aloitin viuluopinnot tässä opistossa vuonna 1984. Silloin opiston nimi oli Virtain ja Ruoveden musiikkikoulu. Erityisinä muistoina opistoajoista on jäänyt mieleen soittotuntien lisäksi orkesterileirit, jousiorkesterin matka Unkariin sekä kansanmusiikkiyhtye Vinku. Noilta ajoilta on jäänyt ystävyyssuhteita näihin päiviin asti, muisteli Tiina Vuori.

Syventävien opintojen ja alkeisbaletin tanssijat lavalla.

Tiina Vuori lausui kiitokset opiston perustajille, entisille rehtoreille, johtokuntien jäsenille, opettajille, toimistohenkilökunnalle, opiskelijoille, huoltajille sekä vanhempainyhdistyksille. -Ilman teitä meillä ei olisi tätä upeaa opistoa, jossa nykyään harrastetaan musiikkia ja tanssia miltei 800 oppilaan ja 30 opettajan voimin. Toivon, että päättäjät jatkossakin ymmärtävät opiston merkityksen paitsi musiikkikasvattajana myös sosiaalisen pääoman edistäjänä, Vuori toivoi.

SML:n puheenjohtaja Sanna Saarinen.

Suomen Musiikkioppilaitosten Liiton tervehdyksen juhlaan toi puheenjohtaja Sanna Saarinen. Hän kiitti valtionosuusjärjestelmän lisäksi myös kuntia musiikkiopistojen toiminnan tukemisesta. -Suuri kiitos kuuluu myös kunnille, jotka hoitavat oman osansa yläpitäjinä ja yhteistyökumppaneina. Uskallan sanoa, että ne ovat halukkaita budjetoimaan rahaa ja muita välttämättömiä resursseja lasten ja nuorten parhaaksi. Toivon ja oletan, että täällä teidänkin seutukunnalla Merikanto-opiston toiminta yhdistää ja liimaa kuntia yhteen, parantaa kaikkien kuntien asukkaiden hyvän elämän edellytyksiä. Tämän päivän muotitermit saatavuus, saavutettavuus ja osallisuus on tänään nähty ja että ne toteutuvat niin kuin pitää.  Taiteen perusopetuksen mahdollistaminen on äärimmäisen hieno ja tärkeä asia. Uskallan sanoa myös, että se on varmasti veto- ja pitovoimatekijä, korosti puheenjohtaja Saarinen.

Juhlan päätteeksi jaettiin SML:n myöntämät ansiomerkit Merikanto-opiston opettajille pitkästä työrupeamasta.  Ansiomerkin saivat timanttinen Juha Oikari, kultaiset Zsuzsanna Horváth ja Päivi Naupert ja hopeiset Johanna Raivio, Marjo Tepponen, Mika Tepponen ja Laura Viljakainen. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI