Ähtärin liikuntahallin julkisivuilla on virkistävästi väriä ja särmää. (jpnews.fi/JS)

Jouko Siirilä, Ähtäri

Yli neljä vuosikymmentä Ähtärin keskustaan kaavailtu liikuntahalli vihitään käyttöön lauantaina 29. syyskuuta.

– Kaikille avoimessa kansalaisjuhlassa pääpaino on toiminnallisessa tutustumisessa ja lajiesittelyillä, korostaa seuraavana maanantaina eläkkeelle siirtyvä kaupungin liikuntatoimenjohtaja Osmo Sivén.

Osmo Sivén saapui vastavalmistuneena liikunnanohjaajana Ähtäriin, nykyiseltä virkanimikkeeltään liikuntatoimenjohtajaksi, vuonna 1976. Neljänkymmenen kahden vuoden ura kaupungissa ja ylipäätään työssä liikunnan hyväksi yhdellä paikkakunnalla hakee vertaansa koko maassa. Saattaisi käydä niin, että suunnistajana vuosikymmeniä maan huipulla kilpaillut Sivén pääsisi tässäkin tarkastelussa kirkkaimmille mitaleille.

– Saapuessani Ähtärissä oli jo valmiina uusi vapaa-aikasuunnitelma, jossa oli muun muassa uusi liikuntahalli mainittuna. Meillä oli silloin täällä kunnanjohtajana monella sektorilla aktiivinen Väinö Jaakola, joka halusi Ähtäri-hallin matkailualueelle. Sen kattoa nostettiin saman tien sen verran, että siellä voitiin mm. pelata lentopallon sarjapelejä, joissa ähtäriläisseura Mesikämmenet oli siihen aikaan vahvasti mukana.

– Seuraavan kerran liikuntahalli mainittiin vuosien 1984-85 kuntasuunnitelmassa. Valtion ja kuntien talouden raju taantuma lykkäsi sitä varsin pitkäksi aikaa. Tämän vuosikymmenen aivan alussa valmistui kuitenkin hanke- ja tarvesuunnitelma, jossa liikuntahalli oli taas mukana. Sitä valmisteltaessa oli kuultu eri osapuolia varsin tarkkaan.

2013-2014 hanke sai kuitenkin oikeasti vauhtia nykyisen kaupunginjohtajan Jarmo Pienimäen astuttua remmiin.

– Vuoden 2016 syksyllä me heitimme paperit sisään syksyllä. Ne tulivat sitten hyväksyttyä takaisin keväällä 2017 ja niin päästiin rakentamaan tätä hallia. Tässä tämä komeus nyt on. Täällä on muun muassa mahdollisuus harrastaa uutta, kaikille sopivaa pallopeliä, pickle ballia. Myös kiipeilyseinä on uusi asia täällä Ähtärissä.

– Sitten meillä on 60 metriä pitkä juoksusuora. Tosiasiassa rata on 75 metriä pitkä. Siinä pystytään juoksemaan oikeasti 60 metrin kisoja kahdella radalla.

Liikuntarakentaminen aktivoi aina liikkumaan

Liikuntahallissa on kymmenen metriä korkea kiipeilyseinä hihnavaijereineen, luonnollisesti kori- ja lentopallo- sekä sulkapallon peluumahdollisuudet etäisesti tennistä muistuttavan pickle ballin ohella. Lisäksi löytyy yleisurheilun heittolajien vaatima nurkkaus sekä pituus- ja seiväshyppypaikka vauhdinottoratoineen. Kakkos- ja kolmoskerroksen lehtereillä on avara katsomotila. Kakkoskerroksesta löytyy lisäksi varsin tilava kahvio.

  • – Toivon mukaan tämä antaa taas uutta potkua Ähtärin liikuntaan. Yleensä kun saadaan jokin liikuntapaikka paikkakunnalla, huomataan. että ihmiset alkavat liikkua enemmän. Siksi on tärkeää, että jotain uutta saadaan liikuntasektorillakin aina välillä aikaan.

Ähtärin koulukeskuksen ja kirjasto-vapaa-ajankeskus Pirkanlinna välittömään läheisyyteen sijoittuvan liikuntahallin kokonaishinnaksi tuli noin 5,6 miljoonaa euroa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Jorma Keskikiikonen Motiivi Oy:stä. Lauantaina hallin käyttöönottojuhlassa puhuvat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) yksikön päällikkö Ismo Myllyaho, kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki sekä Osmo Sivén.

Liikuntahalli kaupungin keskustaan on ollut suunnitteilla kaikki 42 vuotta, jotka Osmo Sivén on luotsannut kaupungin liikuntaelämää. Koko työuran kestänyt projekti huipentuu lauantaina. Mies siirtyy virallisesti eläkkeelle maanantaina 1. lokakuuta. (jpnews.fi/JS)

Petäjävedellä syntyneelle ja varttuneelle Sivénille lauantai on juhlapäivä sekä yleisellä että henkilökohtaisella tasolla. Kyseessä on hänen viimeinen julkinen esiintymisensä Ähtärin liikuntatoimenjohtajana.

KATSO JA KUUNTELE OSMO SIVÉNIN HAASTATTELU !

 

Ähtärin uusi liikuntahalli sijoittuu sopivasti vasemmalle jäävän Ähtärin lukion ja yläkoulun sekä kirjasto- ja vapaa-ajan talo Pitkänlinnan väliin. (jpnews.fi/JS)
(jpnews.fi/JS)

 

JÄTÄ KOMMENTTI