Palkittu esitys REITARI saapuu Alajärvelle 18.5.

0
Reitari (Topi Mikkola)

Reitari (Topi Mikkola) Kuva: Veera Laakso
Eero Nelimarkan taiteen tyyssija Nelimarkka-museo saa arvovieraan, kun sen pääsaliin astuu ”Reitari”.
Rosa Liksomin teksteihin pohjautuva Topi Mikkolan esittämä monologi vierailee Nelimarkka-museossa 18.5.2013. klo 15.00

Torniojokilaakson murteella kirjoitettu ”Reitari” on fiktiivinen tarina taidemaalari Reidar Särestöniemestä (1925–81), omaperäisestä persoonasta ja villistä taiteilijasta.

Särestöniemi oli presidentti Urho Kekkosen kaveri, parantumaton narsisti, rahalle perso narri, luonnon mystikko ja myyttinen eläinhahmoinen olento, joka kuvasi maalauksissaan itsensä usein ilveksenä, riekkona tai taivaanjaarana.

Luonnon aiheet toistuivat Särestöniemen teoksissa koko elämän ajan. Hän kiteytti taiteensa sanoman toteamalla, että jos hän pystyy herättämään jossakin ihmisessä hyvänolon tunnetta johon mahtuu elämänmyönteinen varmuus, niin se on hyvä: sitä ihmiset tarvitsevat nyt, kuten ennenkin.

”Reitari” -monologissa on rehevää hurjuutta, juonen nopeaa ja äkkiväärää kuljettelua sekä groteskeja tilanteita.

Esitys sai ensi-iltansa Helsingissä marraskuussa 2005, ja seuraavana vuonna Mikkola teki sillä laajan kiertueen, jolla juhlisti 15. vuottaan Liksomin tekstien tulkkina. ”Reitari” kahmi palkintoja Työväen Näyttämöpäivillä Mikkelissä 2007: se voitti yleisöäänestyksen ja valittiin tapahtuman parhaaksi esitykseksi.

”Reitarin” on kirjailija-kuvataiteilija Rosa Liksomin romaanin pohjalta monologiksi sovittanut ja ohjannut Jani Manninen. Topi Mikkola (64) on toiminut Kuhmon kunnan ja kaupungin kulttuurisihteerinä vuodesta 1976.

Tilaisuus on Järvi-Pohjanmaan kulttuuripalvelujen tuottama tunnin mittainen vierailuesitys, ja liput siihen maksavat 10 euroa.

JÄTÄ KOMMENTTI