Pirkanpohjan taidekeskus Ähtärissä on nyt Museokortti-kohde

0
Eero Hiironen: Hei jastuksia järvimaisemassa

Ähtärissä sijaitsevan Pirkanpohjan taidekeskuksen näyttelykausi on avattu reilut kaksi viikkoa sitten. Esillä ovat 1.9.2019 asti edesmenneen ähtäriläisen kuvanveistäjä, professori Eero Hiirosen (1938–2018) muistonäyttely ja Suomenselän Taiteilijaseura ry:n järjestyksessään 51. vuosi- ja kesänäyttely. Kauan kaivattuna ja jo kehuja keränneenä uutuutena Pirkanpohja on nyt Museokortti-kohde.

 

Veden muisti

Pirkanpohjan taidekeskuksessa juhlittiin viime vuonna sen perustajan, kuvanveistäjä ja professori Eero Hiirosen täyttäessä 80 vuotta. Esillä oli kirkkaan metallin mestarin retrospektiivinen juhlanäyttely Veden vuodet/ Years of Water, joka sai loppukesästä kuitenkin tummemman sävyn suru-uutisen kantautuessa: Hiironen oli menehtynyt 30.7.2018 sairauden uuvuttamana. Pirkanpohjasäätiö päätti syksyllä, että vuonna 2019 taidekeskuksessa avataan muistonäyttely.

Punaiseen taloon ripustettu Veden muisti/ Memory of Water kertoo tarinan taiteilijasta, jonka käsissä eri metallit muotoutuivat luonnon ja erityisesti veden kuviksi. Hiirosen innoittaja oli puhdasvetinen sisäsuomalainen järvi ja erityisesti hänen kotikylällään Ähtärissä sijaitseva Savilampi. Kansainvälisesti tunnettu Hiironen oli myös kuvataiteilija ja värit kulkivat hänen kanssaan loppuun saakka. Näyttelyssä pääsee tutustumaan sekä alkukauden maisema- ja muotokuvamaalauksiin että loppukauden miniatyyriteoksiin, joita taiteilija työsti sairaalassa ollessaan. Hiiroselta hieman keskeneräiseksi jäänyt reliefi ”Kuun silta” viimeisteltiin valmiiksi hänen suunnitelmaansa tarkoin noudattaen ja teos onkin yksi mieleenpainuvimmista.

Senja Kortesniemi: Prinsessa Gracen ruusutarhassa

Muistoja matkan varrelta

Sinisen talon puolella on esillä Suomenselän Taiteilijaseura ry:n järjestyksessään peräti 51. vuosi- ja kesänäyttely Muistoja matkan varrelta. Temaattisesti Pirkanpohjan taidekeskuksen näyttelyt muodostavat tänä vuonna upean kokonaisuuden, sillä Eero Hiirosta voidaan pitää vuonna 1968 perustetun yhdistyksen isänä. Juuri Hiironen unelmoi alueen yhteisestä kuvataideyhdistyksestä ja kutsui alkujaan taiteilijat koolle. Sittemmin jäseniä on liittynyt mukaan ympäri Suomea. Suomenselän Taiteilijaseura tunnetaan näyttelyiden ohella tasokkaasta kurssi- ja leiritoiminnasta.

Muistoja matkan varrelta -näyttelyssä on esillä yli 150 teosta kaikkiaan 44:n eri taiteilijalta.

Niina Tervala: Elokuu

Museokortti

Pirkanpohjan taidekeskus on liittynyt osaksi valtakunnallista Museokortti-järjestelmää. Tämän myötä Museokorttia vilauttamalla pääsee ilmaiseksi sisään niin Pirkanpohjassa kuin kolmessasadassa muussakin museossa ympäri Suomen. Taidekeskuksesta voi myös ostaa uuden kortin itselle tai lahjaksi ja ladata lisää käyttöaikaa. Ähtärissä iloitaan lisäksi Pirkanpohjasäätiön hyväksymisestä Suomen museoliiton jäseneksi.

Eero Hiironen: Virtaava vesi

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI