Raimo Vistbacka wallesmannina – tulossa mielenkiintoinen kesäteatteri viikonloppu Länsikylässä

0

Vielä on mahdollisuus kokea Niittypäivä 1904- esitys kesäteatterissa Länsikylällä
Alajärven Lehtimäen Länsikylän kyläyhdistys toivottaa kaikki tervetulleiksi seuraamaan ainutlaatuista kahdella näyttämöllä esitettävää perinnenäytelmää.

Näytelmä on saanut nimekseen Niittypäivä 1904 ja se esitetään yleisön pyynnöstä tulevana viikonloppuna 23.-24.7. yhteensä kolmena eri näytöksenä Pinniäisten jokipirtillä.

Esityspaikkaa haettaessa ja valittaessa on näytelmän tapahtumille pyritty muodostamaan mahdollisimman luonnollinen ja autenttinen miljöö sekä puitteet.

Näytelmäpaikalle on viitoitus “vanhalta Lehtimäentieltä”. Tie (7114), joka vie Kurejoelta Saukonkylän kautta Länsikylään ja jatkuu suoraan aina Valkealammelle saakka.

Perillä autojen pysäköintipaikalta on lyhyt traktorikyyditys itse näytelmäpaikalle pirtille ja järjestäjät toivovatkin yleisön olevan paikalla jo tuntia ennen esitystä.

Näytelmässä palataan ajassa taaksepäin kesään 1904, jolloin silloinen Suomi eli osana Venäjän mahtavaa keisarikuntaa.

Keisarimme Nikolai II oli vuonna 1899 julkaissut manifestin, jonka vakaana pyrkimyksenä oli suomalaisten venäläistäminen. Tämän hankkeen toteuttajaksi, Suomen kenraalikuvernööriksi, keisari nimitti Nikolai Bobrikovin, joka murhattiin kesäkuun 16. 1904 suomalaisen Eugen Schaumanin toimesta.

Kuukausi murhasta on kulunut ja tieto siitä on levinnyt tänne sydänmaankin perukoille. Arkkiveisun avulla tietoa on levitetty yli koko maan ja sitä heinäväki laulelee pellolta palatessaan. Sitä ennen vallesmanni etsii murhasuunnitteluun osallistunutta Lennart Hohentalia josta heinäväellä ei ole tietoa.

On heinäaika ja Mattisten talonväki on lähtenyt heinäntekoon Kätkänjokivarren luonnonniitylle.

Työmenetelmät ovat hyvin käsityövaltaiset: mies ja viikate, nainen ja harava takkavitsoilla täydennettyinä ovat välineet, joilla heinät kerätään haasialle kuivumaan ja latoon talvea odottamaan.

Ruoka on yksinkertaista. Maito saadaan lehmästä, vilja omasta maasta ja kala järvestä tai joesta.

Kaffi, tuo maailman humputus, jakaa mielipiteitä heinäväen keskuudessa.

Jokipirtille saapuu myös loisi nainen lapsilaumansa kanssa pyytämään työtä ruokaa vastaan. Tapahtumien kulku muuttuu yllättäen kun kuppari Amalia saapuu paikalle, Jussi Turtolan opastuksella, tuoden mukanaan preivin Riikalle Arno Hohentalilta.

Lopulta, isompien ja pienempien tragedioitten kautta, työn uuvuttama heinäväki pääsee ansaitsemalleen levolle.

Esitykset:

La 23.7.2011 klo 18.00

Su 24.7.2011 klo 14.00

Su 24.7.2011 klo 18.00

Liput: 15e  (sisältäen kahvin ja pullan väliajalla)

Lapset alle 10 v. ilman.

JÄTÄ KOMMENTTI