Ruismarjapuuro takaisin kouluihin?

0

Vanhat kansakoulujen aikaiset perinteet ovat ilahduttavasti palaamassa nykyiseen peruskoulusysteemiin. Hyvä esimerkki siitä on koko ensiviikon peruskouluissa viettettävä valtakunnallinen koulumarjaviikko.

Jos oli vanhassa kansakoulujärjestelmässä paljon poisjätettävää, oli siinä kuitenkin rutkasti hyviä asioita joita soisi nykypolven opettajienkin enemmän tutkivan tosimielessä. Moni kansakouluajan koululainen muistaa vielä hyvin, kuinka kouluun vietäväksi ”piti” kerätä ainakin puolukoita, joissakin kouluissa mustikoita ja muitakin marjoja.

Vaikka tuo joka syksyinen puolukanpoimiminen ei aina kaikkia mielyttänyt, ja se tuntui joistakin väkipakoltakin, niin kyllä niistä kerätyistä marjoista tehty perinteinen marjapuuro koulun oman keitiöhenkilökunnan tekemänä maistuisi varmaan vieläkin.  Suuri ongelma nykymenossa on, että sen aikaista maukasta ruismarjapuuroa ei juurikaan mistään enää suuhunsa saa.

Peruskouluissa vietettävän koulumarjaviikon tapahtumat muodostuvat marjaretkestä, marjojen käytöstä ruoanvalmistuksessa sekä säilönnän opettelusta.

Marjaviikon aikana järjestävät myös maa- ja kotitalousnaiset monin paikoin lapsille suunnattuja Mainiot metsänantimet -luontoretkiä ja 4H-yhdistyksien marjarastikampanja.

Koulumarjaviikon takana ovat suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma ja Arktiset Aromit ry.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI