Seurat Alaviitalan tapaan Nelimarkka-museossa 19.10.2022

0
Eero Nelimarkka, Kuulijoita, 1916, yksityiskokoelma, kuva: Tapio Hirvonen

Perinteiset Seurat Alaviitalan tapaan järjestetään Nelimarkka-museossa keskiviikkona 19.10.2022 klo 18. Ennen seuroja klo 17 järjestetään opastettu kierros Maailman kautta kuljemme – pohjalais-taiteilijoiden näkemyksiä uskonnosta -näyttelyyn.

Eero Nelimarkan vaimo Saima (o.s. Alaviitala) oli miehensä tavoin lähtöisin uskonnollisesta kodista. Nelimarkka-museon naistoimikunnan aikoinaan ideoima Seurat Alaviitalan tapaan -tapahtuma pohjautuu Saiman kotipaikassa, Härmän Alaviitalan talossa järjestettyihin Siioninvirsiseuroihin ja kunnioittaa Eero Nelimarkan perheen vahvaa uskonnollisuutta.

Ennen seuroja tarjotaan nisukahvit. Tilaisuudessa kerätään kolehti lähetystyön hyväksi professori Eero Nelimarkan hattuun. Seurojen puhujina ovat Heli Karhumäki, Aaro Panula ja Harri Silvolahti. Seurat järjestetään yhdessä Herättäjä-Yhdistyksen kanssa.

Klo 17 järjestetään opastettu kierros Maailman kautta kuljemme – pohjalaistaiteilijoiden näkemyksiä uskonnosta -näyttelyyn. Näyttely tarkastelee uskontoa ja uskonnollisuutta sekä kristillistä kulttuuriperinnettä kuvataiteessa.

Näyttelyn keskeinen tarkastelukulma on ei-kirkollinen pohjalaislähtöinen taide. Opastuksella pohditaan näkyvätkö pohjalaisalueilla vahvasti vaikuttaneet ja vaikuttavat uskonnollisuus ja uskonnolliset liikkeet, kuten körttiläisyys tai lestadiolaisuus? Onko perinteillä tai ajalla vaikutusta uskonnolliseen tarpeeseen ja sen ilmaisemiseen? Entä millaista on nykyajan hengellisyys?

Seuroihin ja yleisöopastukselle on vapaa pääsy.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI