Soinin kotiseututalo alkaa olla valmis – nimi puuttuu

1
Soinin, vielä nimeton "Kotiseututalo"

Soini-talo oli Soini-seuran kulttuuritalona vuosina 1999- 2013, jolloin jokaisena vuotena pidettiin näyttelyitä sekä muita tapahtumia. Kombi-hallille Soini-seura joutui siirtymään kesäksi 2014 jatkuen aina vuoteen 2018 saakka. Soini-talo on ollut varhaiskasvatuksen käytössä ja on edelleen.

Soini-talon kesänäyttelyissä kävi runsaasti ihmisiä ja Kiirastuli-näytelmien aikana mm. näyttelyt Yrjö Jylhästä ja militariasta kiinnostivat, samoin myöhemmin Poliisi, pamppu ja pontikkapannu kiinnostivat yleisöä, samoin hääapukunäyttely sekä useat taidenäyttelyt. Kombihallille rakennettu sota-ajan miehistökorsu on nyt uudella talolla.

Kunnantalo II.

Talo rakennettiin alun perin Soinin kunnan lääkäritaloksi 1960. Talossa on toiminut lääkäri, hammaslääkäri ja olipa se asuntonakin. Myöhemmin tiloista saneerattiin toimistotilat kunnan käyttöön eli kunnantalo II:ksi. Soini-seura päätti ostaa talon, mikäli saadaan avustus elyltä. Toki taloa tarkasteltiin mm. avaamalla lattioita ennen kauppaa. Suuria ongelmia ei ilmennyt, joten kauppa vahvistettiin.

Työpaja Vipu, Aki Alatalon johdolla aloitti purkutyöt ja heti  innokkaat talkoolaiset ryhtyivät myös purkutyöhön. Purkutyö oli iso urakka, sillä lattiaa oli paikkapaikoin kolmessakin kerroksessa ja nauloilla kiinni.

Lattian purun jälkeen huomattiin, ettei mitään suuria vaurioita ole ja purut poistettiin ja lattiaa vasten olevat puuosat käsiteltiin boorilla. Alapohjan sivuseiniä eristettiin ja lattiaan puhallettiin ensin lecasora ja sen jälkeen puhallusvilla. Lattia levytettiin, jonka jälkeen asennettiin vinyyli ja kokoushuoneeseen lankkulattia.  Tätä ennen useita väliseinä oli purettu sekä tehty tarvittavia sähkötöitä. Talo maalattiin kauttaaltaan niin ulkoa(mukana Kuudestaan ry:n Allianssin nuoret useasta eri maasta) kuin sisältä.

Päätös Soini-seurassa talon ostamiseksi tehtiin yksimielisesti ja seuran jäseniä innosti oma tila keskellä kuntaa. Kauppakirja allekirjoitettiin joulukuussa 2017 ja kunta myönsi 66 280 euron tilapäislainan, jotta työt saatiin käyntiin. Aluperin Elyn eli Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto  hyväksyi kustannukset muutoshakemuksen jälkeen 140  269€. Tästä kunnan osuus 21 0040€, vastikkeeton työ 35 067€. ELY-keskuksen myöntämä osuus yhteensä 84 161e. Talkoolaisia tähän mennessä ollut jo yli 60 eri henkilöä.

Talkoolaisten ydinjoukkoa tauolla
Aki Alatalo ja Lasse Autio ovat johtaneet töitä. Soini-seuran ydinporukka, joka on ollut vuoden verran töissä: Esko Hautakangas, Taisto Raitamäki, Lasse Autio, Yrjö Huttunen, Jorma Turpela, Jussi Paarvala, Vesa ja Aarre Löytömäki ja lisäksi sähkömiehet Aatu Ahopelto ja Erkki Heikinmäki.

Neliöitä on 260. Kokoustilat noin 40 henkilölle ja enemmänkin saadaan mahtumaan. Audiovälineinä on videotykki, tv-näyttö sekä kangas.

Lahjoituksia saatu mm. Järviseutu-säätiöltä sekä Soinin sotaveteraaneilta/ Kaatuneiden muistosäätiöltä veteraanien perinteen tallentamiseen)

Yhdistystilaa vuokrataan siten, että kokouskerta 30€ ilman kahveja. Kahvit ja näyttelytilat lisäksi 5€ henkilö. Pääsymaksu tuleviin näyttelyihin ovat 5€ aikuiset ja alle 15v. 3e.

Kesän 2019 näyttelyt: Suuri militarianäyttely, jossa mielenkiintoisia asepukuja liittyen Soininkin historiaan, miehistökorsu, kunniamerkkikokoelmat ym. Vanha koululuokka, apteekkitavaroiden näyttely sekä vanhan ajan siirtomaatavarakauppa, jossa esineitä 1940-luvulta 1970-luvulle. Jatkossa myös vaihtuvia näyttelyjä eri aloilta.

Talo on vielä ilman nimeä. jpnews ottaa vastaan nimiehdotuksia talolle, jotka toimitetaan Soini-seuralle, joka sitten palkitsee voittaneen ehdotuksen. Avajaiset pidetään kutsuvieraille  alustavan tiedon mukaan 9. maaliskuuta.

vanhat kuorma-autot tukim

1 KOMMENTTI

  1. Hienoa, kun Soini-Seura saa kunnolliset tilat .. Varmaankin vierailijat lisääntyy, kun on helppo mennä huonompi jalkasenkin.. Onnea Soini-Seuralle !!

JÄTÄ KOMMENTTI