Suomen itsenäisyyspäivää juhlittiin Alavudella

0
Olli ja Hilkka Ahtola laskivat seppeleen vapaussodan muistomerkille, leijonapatsaalle. Kuvassa oikealle pastori Herrala ja kunniavartiossa ollut Jarmo Sissala.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Suomen 105 itsenäisyyspäivää juhlittiin valtakunnallisesti ja kaikilla pienimilläkin paikkakunnilla perinteiseen tapaan. – Ei kuitenkaan aivan perinteisesti, kun nyt oli paljon sellaisia paikkakuntia, ettei järjestettyihin juhlatilaisuuksiin osallistuneet ainoatakaan sotaveteraania – tai invalidia!

Itsenäisyytemme sotatanteilla puolustaneet ja sitä kotirintamilla varmistaneet kunniakansalaiset ovat siirtyneet jo lähes kaikki ajasta ijäisyyteen. Elossa olevien keski-ikä lähentelee jo 100-vuotta.

Alavudella ja muissakin alueen kunnissa ja kaupungeissa kunnioitettiin arvokkaasti itsenäisyyttämme, ja sen meille taistelleiden muistoa.

Seurakuntalaiset saivat kokoontua sankarihaudoille sopivassa nollasäässä

Alavuden pääjuhlassa tähdensi majuri Seppo Naapila, että ”suomalaisten tahto säilyttää itsenäisyys on nyt hyvin korkealla”. Alavuteen liitetyssä Töysässä ei nyt omaa juhlatilaissutta ollut. Kello 13 kokoonnuttiin kuitenkin kirkkoon Itsenäisyyspäivän Jumalanpalvelukseen. Seurakuntapastori Riikka Herrala johdatteli saarnansa ja sanomansa kautta kirkkokansan, hyvään ja aitoon itsenäisyytemme kunnioitukseen.

Herralan hienoa puhetta täydensivät päivään sopivat virret. Niiden säestyksestä ja johtamisen laulannasta vastasi kanttorina toiminut Risto Lehtinen. Risto on toiminut vuosikymmeniä Töysässä kanttori ja on nyt eläkkeellä.

Pirkko Raja-aho ja Tarja Ylimäki laskivat seppeleen, talvi- ja jatkosodissa vuosina 1939-1945 kaatuneiden muistomerkille. Kunniavartissa olivat Reima Ala-Salmi ja Matti Huvila.

Päivän epistolan lausui Tuurin koulun eläkkeellä oleva johtajaopettaja Olli Ahtola. Olli oli myöskin edustajana seppelten laskuun sankarihaudoille. Alavuden seurakunnan, ja kaupungin sekä eri järjestöjen edustajina seppelten laskijoina toimivat myös; Pirkko Raja-aho, Tarja Ylimäki ja Hilkka Ahtola.

Sankarihaudalla puhui seurakuntapastori Riikka Herrala ja kanttori Risto Lehtisen johdolla laulettiin, ”Sun kätees Herra voimakkaan”.Kunniavartion muodostivat Töysän reservin upseerit- ja aliupseerit; Jorma Toopakka, Jarmo Sissala, Reima Ala-Salmi ja Matti Huvila.

Mainittakoon, että talvi- ja jatkosodissa, vuosina 1939.-1945 kaatui yli 150 töysäläistä. Etelä-Pohjanmaan kunnista kaatuneita oli toiseksi eniten Soinin jälkeen!

Kuvat: Pentti Hautala


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI