Täplärapukannat vahvoja – Jokirapu sinnittelee

0
Rapujuhlat eivä jääne väliin tänäkään kesänä

Rapujuhlaperinne jatkunee monin paikoin Suomea tänäkin kesänä

Ravustus kausi käynnistyy  21.7.2011 klo 12.00

Täplärapukannat vahvoja, keskikoon kehitys arvoitus

Ravustuskauteen 2010 valmistauduttiin kolean kesäkuun ja todella helteisen heinäkuun merkeissä. Viileät alkukesän vedet hidastivat rapujen kuorenvaihtoja, ja sitten liiallisessa lämmössä ravut olivat ravustuksen alkaessa passiivisia. Myöhemmin saaliit kuitenkin normalisoituivat ja olivat paikoin jopa aikaisempia vuosia parempia.

Ravustuksen viime vuonna jo päättyessä alle 10 cm täplärapuja jäi runsaasti talvehtimaan, ja ne ovat pyyntikoossa kerran kuorta vaihdettuaan. Ravustuskausi 2011 vaikuttaa siis lupaavalta. Muutamia merkkejä on kuitenkin siitä, että täplärapukantojen suuri tiheys hidastaa jo kasvua. Saattaa siis käydä niin, että kesän 2011 rapujuhlilla herkutellaan keskimäärin viime vuosia pienemmillä täpläravuilla.

Jokirapu sinnittelee ja hoito tuottaa tulosta

Jokirapujen kannalta tilanne on säilynyt sekä saaliiden että rapujen koon suhteen vakaana – periaatteessa. Rapurutto on nimittäin varsinainen kiusankappale hävittäen jokirapukannan toisensa jälkeen. Sinänsä rapuruttotapauksien määrä on pysytellyt melko tasaisesti vähän yli kymmenessä, vuosittain, mutta vahvaan kantaan iskettyään ruton vaikutus näkyy jopa maamme vuotuisessa kokonaissaaliissa. Istutustoiminnan ansiosta ravustettavia jokirapukantoja kuitenkin ilmaantuu moniin vesiin, joten saalistaso pidemmällä aikavälillä näyttäisi säilyvän.

Odotettavissa on 6-8 miljoonan ravun saalis, josta jokirapuja on neljännes.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI