Tasokasta musiikinopetusta Järvi-Pohjanmaalla!

0
Petra Puronhaara opiskelee sellonsoittoa Jussi Peltosen tarkaillessa vieressä.

Sellisti Jussi Peltosella on useita oppilaita Järvi-Pohjanmaalla, yhteensä noin kymmenkunta oppilasta saa tasokasta opetusta Alajärvellä, Soinissa ja Lappajärvellä.

Petra Puronhaara opiskelee sellonsoittoa Jussi Peltosen tarkaillessa vieressä. (Kuva: Jussi Paarvala )

Peltonen on soittanut Seinäjoella jo kolmekymmentä vuotta. Tällä hetkellä hän on virkavapaalla Seinäjoen Orkesterin soolosellistin virasta.

Jussi Peltoselle tarjottiin viransijaisuutta Tampereen Filharmonista ja sehän sopi hänelle, sillä tuohan se vaihtelua ohjelmistoon.

Tampereen Filharmonia on täysimittainen 100 hengen sinfoniaorkesteri ja ohjelmistokin poikkeaa totutusta. Tällä hetkellä Tampereella on ranskalaista orkesterimusiikkia, joka on ammatillisestikin sopivaa vaihtelua.

Kysymykseen, tuleeko Etelä-Pohjanmaalta sellistejä Peltonen vastaa: ” Kyllä, sillä vuosikymmenten aikana on maakunnasta lähtenyt ammattiopintoihin useita sellistejä ja lisää tulee.”

Parhaillaankin pääkaupunkiseudulla soittaa ammatikseen esimerkiksi Jaakko Paarvala Kansallisoopperan orkesterissa, Timo Alanen Radion Sinfoniaorkesterissa ja Samuli Peltonen Helsingin kaupunginorkesterissa.

Tämän lisäksi Suomen musiikkioppilaitoksissa toimii useita maakunnasta lähteneitä sellopedagogeja.

Samuli Peltosen lisäksi Jussi Peltosen toinen lapsi, Anna-Mari opettaa Metropoliassa kamarimusiikkia.

Todellakin musiikkiperhe, sillä vaimo Raili Peltonen on pianisti.

Siis ehtiikö mitään muuta kuin musiikkia?

”Se vapaa-aika sitten käytetään luonnossa. Kalastellaan ympäri vuoden mökillä Kivijärvellä Keski-Suomessa ja perhokalastamassa käymme esimerkiksi Norjassa. Lisäksi harrastan metsästystä kanakoirilla”, selventää Peltonen.

Haastattelun  aikana Jussi Peltosen oppilaana ollut Petra Puronhaara kuuluu Purohaaran perheen soittaviin sisarruksiin.

Sisarusparven musiikinopiskelijat: Meri, huilu ja piano, molemmista tutkinnot neljässä vuodessa. Mira, klarinetti, tutkinto tänä vuonna. Petra, sello, opiskelee neljättä vuotta. Tiia, klarinetti, Nelli, klarinetti ja Tino sello. Melkoinen sisarusorkesteri!

Opettajina ovat toimineet, Pekka Väätäinen klarinetin soitossa ja Ritva Siirilä huilun soitossa.

Oppihaluja ja intoa siis riittää Järvi-Pohjanmaalla ja toivottavaa onkin ettei laman säästöhalut koskettaisi musiikinopiskelua ja opetusta.

Ja että edelleenkin maakunnasta lähtee maailmalle niin sellistejä, kuin muitakin muusikoita sekä lisääntyvä määrä musiikin harrastajia.

-JP

JÄTÄ KOMMENTTI