Thomén veljesten kohtalosta kirjan kirjoittanut MARKO PAAVILAINEN VIERAILEE ALAJÄRVELLÄ!

0
Historiantutkija Marko Paavilainen
Murhatut veljet- kirjan kansi (Kustannusosakeyhtiö Siltala)
Alajärvellä lapsuutensa viettäneiden Ivar, Valter ja William Thomén tylystä kohtalosta kirjan kirjoittanut FT, Suomen historian dosentti Marko Paavilainen kertoo kirjansa syntyvaiheista Alajärven kaupunginkirjastossa tiistaina 23. helmikuuta klo 17 alkavassa yleisötilaisuudessa, jossa on myös mahdollisuus kirjan ostamiseen.

”Murhatut veljet” valottaa Suomen sisällissodan traagisia vaiheita: 1.2.1918 punaiset teloittivat Vihdissä seitsemäntoista valkoista. Tienposkeen ammuttujen joukossa oli myös kolme veljestä: arkkitehdit Ivar ja Valter sekä metsänhoitaja William Thomé. Kaikkien kolmen ura oli vahvassa nousussa: arkkitehtiveljekset olivat juuri voittaneet Stockmannin tavaratalon suunnittelemisesta järjestetyn kilpailun, ja Williamista povattiin metsähallituksen uutta johtajaa.

”Murhatut veljet” kertoo Thomén veljesten varttumisesta alajärveläisessä kruununtorpassa sekä noususta arkkitehtuurin ja talouselämän merkkimiesten joukkoon. Miltei välittömästi Williamin vihkimisen jälkeen veljekset työtovereineen pakenivat punaisesta Helsingistä, mutta uskalias pakomatka kohti valkoisten hallitsemia alueita päättyi jo Vihdissä teloittajien kiväärinpiippujen eteen.

Historiantutkija, FT, dosentti Marko Paavilainen (Kustannusosakeyhtiö Siltala)

Historiantutkija Marko Paavilainen piirtää Vihdin veritöiden kautta kuvan seudun punaisesta terrorista ja sitä seuranneesta valkoisesta kostosta. ”Murhatut veljet” kertoo sisällissotaan osallistuneiden kohtaloista, oikeuden ja inhimillisyyden puolustajista sekä syyttöminä teloitetuista. Paavilaisen teos marssittaa lukijan koettavaksi myös erään Suomen rikoshistorian pahamaineisimmista murhajoukoista.

JÄTÄ KOMMENTTI