Upea J.S. Bachin Johannes-passio palmusunnuntaina Alajärvellä

0
Kallion Kantaattikuoroa johtaa Kallion seurakunnan kanttori ja kirkkomuusikko Tommi Niskala. J.S. Bachin Johannes-passio Alajärven Gabrielin kirkossa palmusunnuntaina 14.4. klo 16

Tiina Akomeah

Kallion seurakunnan kanttori, alajärveläisille tuttu kirkkomuusikko Tommi Niskala tuo johtamansa Kallion Kantaattikuoron ja barokkiyhtye Galantinan Alajärven Gabrielin kirkkoon palmusunnuntaina 14.4. alkaen klo 16.00.

Tämän kokoista ja suurkuorolla toteutettua Johannes-passiota ei ole ennen kuultu Alajärvellä ja se vetoaa varmasti laajasti Järviseudulla ja maakunnassakin yleisöön saapua katsomaan ja kuulemaan tätä suurteosta.

-Johannes-passio on ensimmäinen suurteos, jonka olen kuullut livenä,  Tommi Niskala kertoo ja muistelee, että hän oli vain 11-vuotias, kun vieraili ensin Helsingissä nuottikaupassa ostamassa partituurin ja suuntasi sitten konserttiin Tampereen tuomiokirkkoon nuotit kourassa.

– Jo silloin mietin, että tämä olisi mahtavaa päästä joskus tekemään Alajärven kirkkoon. Nyt on 20 vuotta siitä, ja tämä toive toteutuu, iloitsee Tommi.

Passion tarina

-Johannes-passio sävellysmuotona tarkoittaa Kristuksen kärsimystarinaa. Sen runkona on Johanneksen evankeliumin teksti, joka kertoo tapahtumat kiirastorstain illasta pitkänperjantain iltaan, sanasta sanaan kuten se Raamatussa on. Evankelista laulaa resitatiivein evankeliumitekstin. Välillä pysähdytään hetkeksi. Soolo-osien tekstit ovat evankeliumin ulkopuolelta, ne ikään kuin kommentoivat ulkopuolisen silmin kaikkea tapahtunutta. Kuoron rooli on moninainen, välillä se laulaa kansanjoukon repliikkejä, välillä taas maalaa taustakuvan tapahtumille, kuten dramaattisessa alkukuorossa.

Ylipäätään konsertissa on hyvä tilaisuus kuulla, miltä Bachin musiikki on kuulostanut sen syntyaikana. Barokkiyhtye Galantinan käytössä olevat soittimet ovat niin sanottuja periodisoittimia. Se tarkoittaa, että esimerkiksi viulut, huilut ja oboet on tehty 1600-1700-lukujen tyyliin, joka poikkeaa melko paljon nykyisistä  moderneista soittimista. Barokkiyhtye Galantinan taiteellisena johtajana toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin professori Timo Kiiskinen.

Alajärven konsertti on Kallion Kantaattikuorolle ja Galantinalle ensimmäinen yhteinen produktio. Johannes-passioon on vapaa pääsy, ohjelma 15 e. Ehdottomasti pääsiäisen kohokohta nähdä ja kokea.

 


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI