Uusi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko avaa Alajärven Rokulipäivät 2011

0
Monenmoista tapahtumaa ja ohjelmaa on rokulipäivientoimikunta asaintuntija-avustajineen saanut tänäkin vuonna aikaiseksi.

Monenmoista tapahtumaa ja ohjelmaa on rokulipäivien toimikunta asiantuntija-avustajineen saanut tänäkin vuonna aikaiseksi. Osa ryhmästä oli kertomassa tulevista rokulipäivistä. Vasemmalta Ari Autio ( MTK:n Alajärven osaston pj.), Jukka Salmenautio (Alajärven Yrittäjät, sihteeri), Markku Harju (Alajärven Yrittäjät, vpj.), Sakari Joensuu (Alajärven Yrittäjät, pj.), Pirkko Rintamäki (torikauppiaiden edustaja), sekä takana Ari Ahvenlampi (Alajärven kaupan kehittämisryhmästä) ( Kuva: Jukka Ketonen/jpnews.fi)
8.-10.7.2011 pidettävät Alajärven perinteiset heinäkuun Rokulipäivät kokoavat jälleen väen markkinoille ja erilaisiin oheistapahtumiin. Uutta ilmettä kesän isoimpaan paikalliseen tapahtumaan  tänä vuonna tuo kokonaa uudelleen rakennettu alajärveläisten oma tori, Palotori.

Alajärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja, toimitusjohtaja Sakari Joensuu oli tyytyväinen, että tänäkin vuonna rokulitapahtumaan saatiin arvovaltainen ministeritason vierailu puheineen. Aivan rokulipäivätyöryhmän järjestelyjen kalkkiviivoilla varmistunut vastavalitun sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon tulo Alajärven Rokulipäivien avaajaksi oli mieluisa uutinen.

Myös seutukunnan ainut ja samalla uusin kansanedustaja, alajärveläisjuurinen, vanhempi poliisikonstaapeli Reijo Hongisto Vimpelistä on lupautunut rokuliväen ”tentattavaksi”.

Kansanedustaja Reijo Hongistoa haastattelee lauantain yleisöesiintymisessä soinilaislähtöinen ”naapurin flikka” Miss Suomi, Noora Hautakangas. Noora toimii myöskin monipuolisessa ja haastavassa rokuliemännän tehtävässä perjantai ja lauantai päivien aikana.

Perjantaina myöskin oman tervehdyksen päälavalla käy tuomassa  MTK:n toinen varapuheenjohtaja, alahärmäläinen Mauno Ylinen.

Rokulityöryhmän jäsen Alajärven Yrittäjien varapuheenjohtaja kauppias Markku Harju näki uuden Palotorin tuovan tullessaan kokonaan uutta ilmettä ja lisää perinteiseen tarjontaan. Paikallisille eri alojen toimijoille ja alkutuotannon harjoittajille on tarjottu oma selkeä kokonaisuus tuoda alajärveläistä osaamista, harrastustoimintaa ja eri aktiviteetteja rokulivieraiden nähtäväksi ja koettavaksi.

Myös Alajärvi-Seuran, monilta rokuleilta tuttu Juttutupa on sijoitettu Palotorille, jossa saadaan ja jonne voi jättää seutukuntaa liittyvää perinnetietoa. Pekka Viitaniemen organisoima laaja, vanhojen valokuvien -näyttely on myöskin mielenkiintoinen kohde Palotorilla.

Markku Harju kertoi tyytyväisenä Alajärven kaupungin olevan tänä vuonna selkeästi aikaisempaa laajemmin mukana rokulipäivien ohjelmistossa omalla informatiivisella osuudellaan eri haastettelujen kautta. Rokuliemännän haastateltavina kaupungilta ovat ainakin perjantain osalta kaavoituspäällikkö Heikki Joensuu sekä lauantaina kaupunginjohtaja Kalevi Moisio.

Pitkästä aikaan rokulipäivien yhteydessä järjestetään myös niin sanottu Aalto-kierros, jossa tutustutaan oppaan ohjauksessa Alajärven kaupungissa olevaan, maailman kuulun suomalaisen arkitehdin, akateemikko Alvar Aallon harvinaiseen tuotantoon. Alajärvelläkin nuoruudessaan asustanut Alvar Aalto on inspiroinut Etelä-Pohjanmaan Matkailu Oy:n väen toteuttamaan mielenkiintoisen tutustumiskierroksen. Oppaana toimii Pirjo Kankaanpää. Muistiin kannattaa merkitä myös Nelimarkka-museon ilmainen vapaapääsy lauantaina ja sunnuntaina.

Viime vuoden Rokulipäiviltä tuttuja ohjelmistossa ovat myös ”alajärveläistyylin” Honka-hirrenheiton avoimet -SM kilpailut miehille ja naisille, lukuisat musiikkiesitykset, naisvoimistelua ja jumppaa, sekä alajärveläisten asuste- ja muotiliikkeiden yhdessä toteuttama ja Noora Hautakankaan juontama muotinäytös.

Markkinaperinteen tuki on tänäkin vuonna mukana lukuisine torikauppiaineen ympäri Suomen. Heidän kojunsa muodostavat Kauppakadulla ja Keskuskadulla tutut värikkäät ja elävät kauppabasaarit.

Ankkurilaista huippu pesäpalloa ei näillä rokuleilla nähdä, sillä Ykkössarjan miesten edustusjoukkue  taistelee tärkeistä sarjapisteistä samana viikonloppuna kahdessa Kaakkois-Suomeen suuntautuvassa vieraspelissään Haminassa ja Imatralla.

Mutta monen toiveena ollut karaoke-laulu on palautettu välivuoden jälkeen takaisin rokulien ohjelmistoon. Myös perheen nuorempien suosima Tivoli on  tulossa isommasti mukaan, poniratsastusta voi lapsetkin kokeilla avustajien opastuksella. Mielenkiintoinen seurattava on varmasti myös rokulipäivien Aikido-esitys.

Perjantai-ilta tuo tullessaan myös mahdollisuuden käydä teatterissa Alajärven koulukeskuksen auditorion näyttämöllä. Illan esitys on alajärveläisen nuorisoteatterin Teatteri X:n tulkitsema, Moliéren komediaklasikko ”Luulosairas”.

Monen vuoden tauon jälkeen on molempana rokulimarkkinapäivänä jälleen hauska mahdollisuus hypätä helikopterin kyytiin ja ponkaista katsomaan miltä Alajärven keskusta ja järvi näyttävät korkealta.

Alan asiantuntijoiden ja ammattilaisten toimesta on tämän vuoden Rokulipäiville saatu aikaiseksi myös kokonaa uusi tapahtuma. Pääesiintymislavan tuntumaan Kauppakadulle on rakentumassa markkinapäivien ajaksi Järviseudun jätevesihankkeiden järjestämät Jätevesimessut.

Rokulipäivät huipentuvat sunnuntaina vietettävään ulkoalajärveläisten juhlaan yhdessä Nelimarkka-sukuseuran kanssa. Rokulisunnuntain juhla alkaa klo 10 juhlajumalanpalveluksella ja seppeleen laskulla Alajärven kirkossa, josta väki siirtyy Pekkolanniemelle Nelimarkka museolle ruokailemaan  ja seuraamaan nelimarkkalaisten järjestämää monipuolista ja tasokasta ohjelmaa.

Sunnuntain ohjelmaan kuuluu vielä golfareille Alajärvi Open Golf-tapahtuma, joka on alajärveläisille ja ulkoalajärveläisille avoin golfin Alajärven mestaruuskilpailu.

Kilpailu pidetään Lappajärvellä Kivitipun kentällä. (Ilmoittautuminen JGS:n toimistoon Lappajärvelle viimeistään perjantaina 8.7.)

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI