Yhteisöllisesti kudottu maailmanennätysmatto valmistui Ähtärissä

0
Viimeisiä langanpäitä solmitaan, työn ääressä Kaarina Savola. Mattoprojektin äiti Eira Vanhatupa (oik.) ja Taito Etelä-Pohjanmaa ry:n toiminnanjohtaja Marja Hemminki-Haapoja seuraavat työn etenemistä.

Ähtärissä on kudottu talkootyönä maailman pisin räsymatto.  Pituutta ennätysmatolla on kaikkiaan 380 metriä ja leveyttä 70 cm.

Mattoa on kudottu toukokuusta 2021 lähtien aina marraskuun 2021 puoliväliin saakka. Kesäsesongin ajan kolmet kangaspuut olivat sijoitettuna Ähtäri-hallin aulaan, aivan Ähtäri Zoon läheisyyteen. Alkusyksystä urakkaa jatkettiin Ähtärin keskustan pop-up-tilassa.


 Räsymatto on ekologinen tuote: vanha lakana saa 40 vuotta lisää elinaikaa.

Kudontatalkoisiin on osallistunut kaikkiaan 13 ähtäriläistä yhdistystä. Tämän lisäksi kutominen on ollut avointa myös kaupunkilaisille ja matkailijoille. Vastaanotto on ollut innostunutta: Oman raitansa maailmanennätysmattoon ovat kutoneet lukuisat eri-ikäiset henkilöt, joista nuorin on ollut kuusivuotias. Mattourakan äärellä on jaettu monta tarinaa: varttuneempi väki on muistellut omia kokemuksiaan matonkudonnasta, nuorempi polvi ei välttämättä ole edes koskaan nähnyt kangaspuita. Eräs 13-vuotias helsinkiläisneitonen innostui kudonnasta jopa siinä määrin, että yhdet kangaspuut matkaavat MM-urakan jälkeen hänen käyttöönsä Helsinkiin.

Ennätysmatto myydään huutokaupalla perinteisessä Rokkapäivässä torstaina 25.11. Ähtärin torilla. Rokkapäivä on vuosittain marraskuussa järjestettävä tapahtuma, jossa kaupunkilaiset kohtaavat kuuman hernekeiton äärellä. Mattoa voi myös varata Ähtärin kaupungin verkkosivuilla olevalla varauslomakkeella. Matosta saadut tuotot ohjataan hyväntekeväisyyteen sekä ähtäriläisten yhdistysten hyväksi.

Puuhanainen Eira Vanhatupa sai idean maailman pisimmän räsymaton kutomiseen mökkimatkalla.
Puuhanainen Eira Vanhatupa sai idean maailman pisimmän räsymaton kutomiseen mökkimatkalla.

Idean äiti ja hankkeen puuhanainen Eira Vanhatupa kertoo, että ajatus maailman pisimmän räsymaton kutomiseen syntyi mökkimatkalla. Toimeen ryhdyttiin vauhdilla: − Hanke sai heti myötätuulta purjeisiinsa, kun otin yhteyttä kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäkeen. Ähtärin Eläinpuisto lahjoitti loimet ja tarjosi kesäksi tilat hyvältä paikalta Ähtäri-hallilta, Pandatalon naapurista. Taito Etelä-Pohjanmaa ry:stä saimme kangaspuut, käsinleikattuja matonkuteita runsain määrin ähtäriläisiltä lahjoittajilta, Vanhatupa kertoo.

Vanhatupa toteaa, että räsymatoissa yhdistyvät monet arvot, jotka ovat koronapandemian myötä korostuneet – Räsymatot ovat ekologisia, kotimaisia ja tukevat kestävää kehitystä. Vanhaa lakanaa ei viedäkään kaatopaikalle, vaan se saa 40 vuotta lisää elinaikaa. Samalla olemme olleet mukana ylläpitämässä elävää kulttuuriperintöä sekä käsityöinnostusta, hän sanoo –Ja onhan maton kutominen yhdessä muiden kanssa yhteisöllinen ja sosiaalinen tapahtuma, jopa terapeuttinen kokemus.

Yhteistyökumppaneina ennätysmaton kutomisessa ovat olleet Ähtärin kaupunki, Ähtärin Eläinpuisto, Taito Etelä-Pohjanmaa ja Lakeudenportin kansalaisopisto. Kudontatalkoisiin on osallistunut 13 ähtäriläistä järjestöä sekä lukuisia yksityishenkilöitä.


 

JÄTÄ KOMMENTTI