”11 myytyä Jopoa soittaa hälytyskelloja”

0
Jopot ovat olleet jostain syystä jo pitkään polkupyörävarkaiden suuressa suosiossa. Mutta pitää aina muistaa, että varkailta ei ole suojassa minkään muunkaan pyörän suhteen
Toistakymmentä Jopoa netissä kiireellä myynyt ”vapaa-ajan pyöräilijä” herätti vakuutustutkijan epäilykset varastetun tavaran kauppiaasta. If kertoo, miten voit selvittää, että netissä myytävä pyörä ei ole varastettu.

Käytettyjen polkupyörien kauppa käy netissä vilkkaana erityisesti kesän kynnyksellä. Käytettyä pyörää hankkiessa kannattaa olla tarkkana, sillä netissä on myytävänä myös varastettua tavaraa.

Viime vuoden alkupuolella useat hyvin samankaltaiset Jopojen myynti-ilmoitukset herättivät Ifin vakuutustutkijan huomion. Pienen selvitystyön jälkeen hän huomasi, että sama myyjä oli myynyt vajaan neljän kuukauden sisällä yhteensä 11 käytettyä Jopoa. Pyörät myytiin yksitellen, ja myyjä perusteli toivettaan nopeista kaupoista lähestyvällä muutolla.

Pyörät myytiin yksitellen, ja myyjä perusteli toivettaan nopeista kaupoista lähestyvällä muutolla.

– Jos sama kaveri myy useita käytettyjä pyöriä hyvin lyhyen ajan sisällä, siinä alkavat hälytyskellot soida. Tästä myyjästä ilmoitettiin poliisille, mutta hän ei ollut suinkaan ensimmäinen tai viimeinen varastetun tavaran kauppias netissä, Ifin tutkijatoimen päällikkö Jarmo Murtomäki sanoo.

Nettikirppareita kannattaa pitää silmällä, jos oma pyörä on varastettu. On hyvin mahdollista, että lyhyen ajan sisällä oma pyörä putkahtaa myyntiin jossain. Jos näin käy, kannattaa olla yhteydessä poliisiin. Itse ei kannata lähteä neuvottelemaan varastetun tavaran myyjän kanssa.

Jos oma pyörä tulee vastaan netissä, omistajan on pystyttävä todistamaan, että kyseinen pyörä on tosiaan itselle kuuluva. Todisteeksi riittää tyypillisesti yksityiskohtainen kuvaus pyörästä tai esimerkiksi kuva pyörän sarjanumerosta.

Huomioi nämä kuusi asiaa käytettyä pyörää ostaessa:

1. Vaadi myyjältä kuitti alkuperäisestä ostosta.

2. Jos kuitti on kadonnut, pyydä myyjältä pyörän alkuperäisiä huolto-ohjeita. Varkaalla ei niitä hyvin todennäköisesti ole.

3. Kysy, voitko maksaa pyörän pankkitilille. Varastettujen pyörien myyjät suosivat käteismaksua.

4. Jos myynnillä on kiire, suhtaudu ilmoitukseen varauksella. Varastettu tavara halutaan yleensä saada nopeasti liikkeelle.

5. Jos pyörässä on tuore maalipinta, kyseessä saattaa olla varastettu pyörä. On mahdollista, että varastetun pyörän väriä on haluttu vaihtaa, jotta pyörän jäljittäminen olisi vaikeampaa.

6. Jos ostat varastetun pyörän, saatat syyllistyä kätkemisrikokseen. Lisäksi rahasi saattavat mennä hukkaan, sillä varastettu pyörä palautetaan sen alkuperäiselle omistajalle, jos se löydetään.

Varastettu pyörä korvataan yleensä kotivakuutuksesta. Korvaus on käytännössä pyörän arvo varastamishetkellä miinus omavastuu. Vakuutus ei kuitenkaan kata esimerkiksi uuden pyörän etsimisestä aiheutuvaa vaivaa. Siksi pyörän lukitsemiseen ja säilyttämiseen kannattaa panostaa.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI