Ähtäriläinen Mummon puu -omenapuulajike haussa Ähtäri Zoo Farmille

2
Jos pihassasi tai naapurisi pihassa kasvaa vanha ähtäriläisen omanapuujaloste, Mummon puu, ota yhteyttä naapurisi luvalla tietysti Ähtäri Zoohon. Eläinpuisto haluaa varjella eläinlajien ohella myös vanhoja paikallisia kasveja. (Arkistokuva)

Jouko Siirilä/J-Pnews

Ähtäri Zoo Farmilla halutaan vaalia myös alkuperäisiä suomalaisia lajeja, yhtä lailla eläimiä kuin kasvejakin. Kasvaako sinun puutarhassasi ähtäriläinen omenalajike, Mummon puu? Se voisi jatkaa elämäänsä hyvässä hoidossa eläinpuiston farmilla. 

 

Laitumella märehtivä suomenkarja, vikkelät suomenvuohet ja maatiaiskanat ovat osa perinnemaisemaa, joka koostuu sekä rakennuksista, eläimistöstä että pihapiirin kasvistosta.

Yhtä lailla eläinpuiston farmilla halutaan tuoda esiin maatiaiseläinten lisäksi myös kasveja, jotka ovat osa elävää kulttuuriperintöämme. Farmin puutarhassa kasvaa peruna ja raparperi, talonnurkalla lipstikka ja juhannusruusu. 

Toistaiseksi tuloksetonta etsintää –
varttaminen seuraava tavoite

Herukkapensaiden läheisyyteen haaveillaan omenapuita. Tällä hetkellä etsinnässä on ähtäriläinen omenalajike, viralliselta nimeltään Mummon puu. Kyseisiä taimia on kyselty eri paikoista toistaiseksi tuloksetta. Paikalliset puutarhakasvien kannat unohtuvat helposti uusien lajikkeiden yleistyessä. Arvokkaan paikallisen kasviperinnön säilyttämiseksi kannattaa on syytä tehdä töitä.

Koska taimia ei tunnu Mummon puusta ihan helposti löytyvän, farmilla haaveillaan kyseisen lajin saamisesta pihaan varttamisen avulla. Varttaminen tarkoittaa sitä, että lisäykseen halutusta, vanhasta omenapuusta leikataan talvella ohut oksa puun ollessa lepotilassa. Leikattu oksa liitetään perusrunkoon kasvukauden kynnyksellä. Oksa ja runko kasvavat yhteen, ja näin saadaan uusi puu.

Kuka tietää, missä kasvaa?

Jotta farmille saataisiin perinteinen ähtäriläinen omenapuu, etsintäkuulutammekin nyt ihmisiä, joiden puutarhassa tämä puu kasvaa.

Mikäli joku tunnistaa tämän Ähtärissä jalostuneen lajikkeen tai tietää jonkun, jolla kyseinen puu kasvaa, eläinpuistossa oltaisiin tiedosta hyvin kiinnostuneita. Varttamista varten tarvitaan puusta oksa. Leikkaaminen tullaan tekemään ensi talvena, kun omenapuu on lepotilassa.


 

2 KOMMENTTIA

  1. Hei, Seinäjoella Lakeuden taimistolla on myytävänä kaivattua mummon puuta. Myös pinsiöntaimistolla on myynnissä.

JÄTÄ KOMMENTTI