Ähtärin kirkkoon mahtuu 130 osallistujaa metrin turvavälein

0
Sunnuntain jumalanpalveluksissa Ähtärin kirkossa näkymät ovat olleet suurin piirtein tällaiset maaliskuun lopulta alkaen: jumalanpalvelus ilman läsnäolevaa yleisöä. Käsidesipullot ovat kuuluneet kirkon kalustukseen ja ovat edelleen tulevan kesän aikana. (Jouko Siirilä)

Teksti ja kuvat: Jouko Siirilä /J-Pnews

Nyt sunnuntaina palataan myös Ähtärin kirkossa lähemmäs normaalia – jumalanpalveluksia pääsee jälleen seuraamaan paikan päällä, vaikkakin ne tullaan näkemään ja kuulemaan tästä eteenpäin jatkuvasti suoratoistettuina Facebookin kautta. Sen ei uskota vaikuttavaan kirkkoon tulevien määrään. 

Tekniikka on sallinut jumalanpalvelusten lähettämisen, vaikka maapallon toiselle puolelle jo kauan aikaa. Koronakriisin seurausta on kuitenkin, että se edisti huimasti pitkään toivottua etätyön lisääntymistä mutta myös nettiyhteyksien hyötykäyttöä seurakunnissa. 

Kirkollisessa elämässä voidaan hyvällä syyllä puhua varsinaisesta digiloikasta, joka alkoi maaliskuun lopulla kaikissa Suomen seurakunnissa.

Kirkkoherra Kalle Peltokangas (Jouko Siirilä)
  • Hoidimme jumalanpalvelukset maaliskuun 22. päivästä lähtien helluntaihin 31.5. ilman läsnäolevaa seurakuntaa, kertoo kirkkoherra Kalle Peltokangas. Jumalanpalvelukset on toimitettu normaalisti mutta vain kamera ja sen käyttäjä ovat olleet ulkopuolisina läsnä kirkkosalissa.  
  • Jumalanpalvelus kuultiin kirkosta aluksi suorana lähetyksenä nettiradion kautta. Pian mukaan tuli kuvan ja äänen suoratoisto Facebook livessä.
  • Aluksi livelähetystä hoiti uusi suntio-kiinteistötyöntekijämme Anne Jutila. Kun hän siirtyi hautausmaalle kausitöihin, kutsuimme mukaan ammattikuvaajan taustan omaavan Harri Väätäsen, Peltokangas jatkaa.
Helluntaina 31.5. Ähtärin seurakunnan jumalanpalvelusta olivat toteuttamassa kirkkoherra Kalle Peltokangas (vas.). suntio Kalevi Lamminaho, kanttori Lasse Kataja sekä kuvaaja Harri Väänänen, pari vuotta sitten Helsingistä Ähtäriin muuttanut alan ammattilainen. (Jouko Siirilä)

Jumalanpalvelusten suoratoisto
jää pysyväksi käytännöksi

Helluntaina Ähtärin kirkosta tulleen jumalanpalveluksen jälkeen sovittiin, että suoratoistot eli striimaukset jatkuvat rajoitusten purkamisen jälkeenkin. Sunnuntaina 7.6. kirkon ovien jälleen avautuessa pyhäpäivän teemana on Pyhä Kolminaisuus. Liturgian ja saarnan toimittaa silloin kirkkoherra Peltokangas ja kanttorina toimii Lasse Kataja. 

On laskettu, että metrin turvavälein kirkkoon mahtuu noin 130 seurakuntalaista. Kalle Peltokangas uskoo varsin vankasti siihen, että suorat lähetykset eivät verota kirkkokansan määrää klo 10 alkavissa jumalanpalveluksissa. Se tuo vain uusia kuulijoita.

Facebook livetoiminnon erinomainen puoli on se, että lähetyksen seuraaja ja lähettäjä voivat kommunikoida tekstarein lähetyksen aikana ja sen jälkeen.

– Se jos mikä tuo lisää vuorovaikutteisuutta jumalanpalveluselämään. Lähetyksiä seurataan ympäri Suomen. On hieno asia saada kommentteja kaikkialta, myös ulkomailta.

Ähtärin kirkko (Jouko Siirilä)

Useita satoja katselukertoja 

Videot eivät poistu automaattisesti vaan niihin voi palata myöhemminkin. Tästä syystä jumalanpalvelusten kuuntelukertamäärä on noussut joka kerta useaan sataan, jopa nelinumeroisiin lukuihin. Jokainen kuuntelukerta tarkoittaa auki olevaa tietokonetta tai puhelinta, joten todellinen katselijamäärä ei ole edes selvillä.

– Olemme pitäneet kaikki korona-aikana kuvatut videot näkyvissä tähän saakka. Oman haasteensa tuo Suomen hallituksen hyväksymä EU:n saavutettavuusdirektiivi. Netistä löytyvät julkisen organisaation, järjestöjen tai kaupallisten yritysten videoiden ja osittain kuvienkin tulee syyskuun puolivälin jälkeen olla saavutettavia siinä mielessä, että ne on tekstitetty. Tähän paneudumme kesän aikana, Kalle Peltokangas sanoo. 

Syksystä alkaen videot nettisivuilla ja Facebookissa voivat olla näkyvillä vain kaksi viikkoa, ellei niitä tekstitetä.

Toistaiseksi kirkkoväen toivotaan mielellään käyttävän älypuhelimelta löytyvää nettivirsikirjaa. Osoite on
www.virsikirja.fi

Rippikoulut koronarajoitusten
ehdoilla

Ähtärin seurakunnassa rippikouluja on yleensä kolme vuodessa. 

  • Tämän kesän rippikoululeiri järjestettiin osittain etänä zoom-videopalvelun kautta ja osittain lähiopetuksena kirkossa ja seurakuntakeskuksessa.
  • Ensimmäinen päivärippikoulu Ähtärin seurakunnassa järjestetään näillä näkymin kesällä 2021. Tämän kesän rippikoulun konfirmaatio on 16.8. Toimimme tilanteen mukaan ja osallistujamäärästä tiedotetaan rippikoululaisille ja seurakuntalaisille hyvissä ajoin, sanoo kirkkoherra Peltokangas.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI