Ähtärin laduilla lauantaina | Suksitaan Suomenselän sataselle

0
Nyt on luvassa hienot hiihtokelit ensi lauantaiksi. - Ähtärin laduille toivotaankin Suomenselän Satasen laduilla suksikuntoilijoita oikein jonoiksi asti!

Pentti Hautala/ J-Pnews
Ähtäri

Ähtärin hienoissa ja vaihtelevan hienoissa hiihtomaastoissa ja järvijäiden lumilla on sujuteltu paikallisia sekä alueellisia laturetkiä monien vuosikymmenien aikana.

Suurimmat määrät suksijoita keräsi Suomenselän Taival. Enimmillään, Alavudelta, Kuortaneelta, Töysästä, Lehtimäeltä ja Soinista sompaili Mesikämmenen maaliin yli 1000 hiihtäjää. SST kuntoiltiin vuosina 1976-1992.  maaliskuun ensimmäisenä lauantaina ja sunnuntaina

Suomenselän Taipaleen jälkeen perinnettä jatkettiin, vuodesta 1993 alkaen Mesikämmen-hiihdolla. Viime vuosikymmenen puolesta välistä on sitten sujuteltu Suomenselän Satasta. Satasen hiihto on onnistunut viitenä talvena. Vuosina 2020-ja 2021 se jäi haaveeksi keliolosuhteista ja koronasta johtuen.

Kuudes satanen ja lyhemmät, 50-ja 25-kilometrin matkat lykitään taas tulevana lauantaina 12.3. Hiihdon    lähtö- ja maalipaikkana keskuspaikkana toimii Hotelli Mesikämmen.

Sauli Hetekorpi.

-Nyt tilanne näyttää lumitilanteen ja sääennusteidenkin suhteen hyvältä, iloitsevat Suomenselän Satanen ry:n puheenjohtaja, entinen huippujuoksija Martti Vainio ja paikallinen puuhamies Sauli Hetekorpi.

-Talven aikana olemme kyllä monestikin miettineet, että laitettiinko nyt hiihdon ajankohta liian myöhäiseksi maaliskuulle? – Näin siksi, kun ennusteissa lupailtiin aikaista ja lämmintä kevättalvea. -Runsaan lumen määrä takaa, että lumen puolesta kyllä laturetkin onnistuu. Ja luvassa olevat yöpakkaset mahdollistavat hiihtelyn järviladuillakin.

-Viiden penikulman mittaisella ladulla on sauvottavana monenlaista maastoa maisemaa. Täyden satasen kiertävät reitin 2 kertaan. 50-ja 25-kilometrin ladut sisältyvät sopivasti samalla reitille.

Martti Vainio

Martti ja Sauli selvittävät Suomenselän Satasen olevan lähinnä kuntohiihtotapahtuman. Aika kuitenkin otetaan kaikille halukkaille maalissa. Hiihtotapana on perinteinen tai vapaa. Perinteisen lähtö on kello 8 ja vapaan tuntia myöhemmin. 100 km:n lisäksi ovat vaihtoehtoina 50-ja 25 km. Lisäksi 4 hiihtäjän joukkueille 25 km. Näille lyhemmille matkoille saa startata viimeistään klo. 10.

Hiihtonumeroja jaetaan ja jälki-ilmoittautumisia otetaan vastaan Hotelli Mesikämmenessä klo. 6.30 alkaen. Osanottomaksuun sisältyviä huoltopisteitä on sopivien välimatkojen etäisyydellä: Mesikämmenen läheisyydessä, Ähtärin keskustassa, Kellomäessä, Hietakankaalla ja Myllymäellä.

Suomenselän Satanen ry lahjoittaa jokaisesta osaottomaksusta kymmenen euroa kansainväliseen jättipandan suojeluhankkeeseen. Kaikki ensimmäistä kertaa laturetkelle osallistuvat saavat lipun Eläinpuiston, pandataloon ja kotileinpuistoon. Jokainen osanottaja saavat kunniakirjan ja ovat mukana palkintoarvonnoissa.100 km hiihtäneet saavat mitalilla varustetun taulun ym.

Tulevan lauantain hiihdosta saa tarvittaessa lisätietoa; Martti Vainio 040 7507800 ja Sauli Hetekorpi 0400 661243.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI