Alajärven Perussuomalaiset jättivät julkilausuman – syvä huoli Jamin tulevaisuudesta

0
Alajärven Perussuomalaisten kevätkokouksen julkilausuma Järviseudun koulutuskuntayhtymän säästöohjelmaan.

Järviseudun koulutuskuntayhtymän tasapainotus- ja säästöohjelma 2015 – 2018

Aluksi hieman historiaa. Kurejoen yksikkö siirtyi valtiolta Alajärven kaupungin omistukseen 1.1.1997. Kaupunki investoi ja kehitti silloista puutarha- ja maatalousoppilaitosta. Esimerkkinä siitä mm. puutyöosasto. Kauppaoppilaitoksella suoritettiin 1990-luvulla yli 10 miljoonan markan peruskorjaus ja laajennushanke. Alajärven kaupunki rahoitti liikuntasalin rakentamista valtionosuuden ylittävien tilojen osalta yli miljoonalla markalla. Liikuntahalli on osittain rakennettu myös kaupungin omistamalle maapohjalle.Laajennushankkeeseen kauppaoppilaitos otti lainaa. Lainanhoitokulut aiheuttivat oppilaitokselle alijäämää 558000 markkaa. Alajärven kaupunki maksoi alijäämistä noin 388000 markkaa vuonna 1997. Lappajärvi ja Vimpeli maksoivat yhteensä noin 170000 markkaa. Nykyisen Jamin 5,7 miljoonan euron peruspääomasta Alajärven kaupungin osuus on 1,9 miljoonaa euroa, siis noin kolmannes.

Alajärven Perussuomalaiset ry lausuu syvän huolestumisensa Jamin yhden miljoonan euron säästöohjelman johdosta. Mielestämme rakennettu säästöohjelma painottuu erittäin voimakkaasti Alajärven ja Kurejoen opetusyksiköihin. Ymmärrämme hyvin, että toimintaa täytyy sopeuttaa mm. tehtyjen aloituspaikkaleikkausten vuoksi, mutta nyt tehty säästöohjelma tuntuu Jamin talousluvut huomioiden liitoitellulta. Jamin taloushan on uhkaavista näkymistä huolimatta hyvä. Ylijäämiä on kertynyt vuosittain ja niitä on taseessa yli 4,4 miljoonaa euroa. Lainakanta on vain 64000 euroa. Huomionarvoista on, että Jami on jo nyt yksi valtakunnan kustannustehokkaimmaista oppilaitoksista mitattaessa paljonko opetus per oppilas maksaa. Oppilaitos onkin saanut sen vuoksi useampana vuotena ylimääräistä Opetushallituksen tuloksellisuusrahaa.

Vaikka toimintojen sopeuttamista ja säästöjä tarvitaankin, tulisi mielestämme toimia maltillisemmin. Odottaa valtiovallan uudet mahdolliset säästötoimenpiteet sekä linjaukset 2. asteen opetuksen suhteen ja hyväksyä jopa pari alijäämäistäkin talousarviota. Nyt valitulla tavalla toimien vaarana on, että Jami omilla toimillaan ajaa itse oman toimintansa alas ja Järviseudun alueen nuoret muualle opiskelemaan. Samalla nämä seudut tyhjenevät entisestään nuorista ja menettävät elinvoimaansa. Jamin elinvoimaisuus ja tehokas toiminta on erityisen tärkeää myös alueemme yrityksille.

Tasapainotus- ja säästöohjelma ei pidä sisällään juuri lainkaan varsinaisia kehittämistoimenpiteitä, vaikka juuri niillä olisi suuri merkitys esim. oppilasrekrytoinnissa. On huolestustuttavaa, että Jamiin opiskelemaan hakevien oppilaiden määrä on pudonnut viime vuosien aikana. Nyt olisikin tartuttava ennakkoluulottomasti härkää sarvista ja tarvittaessa tilattava vaikka ulkopuolinen arvio oppilaitoksen kehittämistoimenpiteistä elinvoimaisuuden säilyttämiseksi ja vetovoimaisuuden kasvattamiseksi.

Jamin osakaskunnat ovat investoineet oppilaitokseen runsaasti henkisiä ja taloudellisia voimavaroja. Kysymys on suuresta asiasta kaikkien osakaskuntien ja alueen kannalta.

Alajärven Perussuomalaiset ry.

JÄTÄ KOMMENTTI