Alajärvi-Seura | Alajärven ranta-asutus ja asukkaita 1500-luvulta 1900-luvulle

0

Alajärvi-Seuran kustantama sekä julkaisema, pitkälti asiaan vihkiytyneiden jäsentensä ja asiantuntija ystäviensä keräämä, varhainen perimätieto sai kannet ympärilleen muutamia viikkoja sitten. Kirja onkin saanut päätoimittajansa Pentti ”penttiuntamo” Jukantuvan mukaan innostuneen vastaanoton. Kirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun pikavauhtia ja juuri tällä hetkellä on painosta saatu ulos toinen erä tuoretta julkaisua kaikkien halukkaiden hankittavaksi.

Kirja kertoo, niin kuin sen nimikin sanoo, kuinka asutus Alajärven ympärille sijoittui ja mistä ensimmäiset tiedossa olevat asukkaat seudulle muuttivat. Kirjassa, vanhojen karttatietojen tulkitsija ja historiantutkija, Jyväskylän yliopiston dosentti Heikki Rantatupa luonnehtii Alajärveä heimojen risteyspaikaksi.

Alajärven rantamaille ja seutuville 1500-luvun puolenvälin ja lopun ylöskirjauksessa todettiin muodostuneen neljä nautintaa ”hallinnoivaa” sukua. Ensimmäinen voudintileihin vuonna 1548 kirjattu oli Sissala. Pedersörestä jääteitä tulleen Pietari Johanpojan kartanotontti Kurejoen länsipuolella, joka ulottui pitkälle Alajärven länsirannoille ja Pekkolaan saakka. Samoin Skrabbin isäntä Olavi Pietarinpoika saapui vesiteitä Alajärven rantojen pohjoispuolelle Pedersörestä. Itäisten rantojen Kyröläisen isäntä Antti Heikinpoika tulee Laihialta vanhasta Pohjankyröstä ja eteläisten rantojen Pynttärin isäntä taasen Hämeenkyröstä. Kirjan mukaan kaikki nämä neljä savua ovat myöhemmin avioliittojen kautta myös verisiteissä toisiinsa.

Kirjassa tuodaan esiin miten ja milloin Alajärveen rantautuvat perustalot syntyivät ja keitä olivat ne ihmiset, jotka ensimmäisenä ja siitä 1800-luvun isojakoon taloja asuttivat. Asutuksen syntymistä ja laajenemista tarkastellaan kirjassa myös lukuisten karttaliitteiden avulla. Sukututkijoita ajatellen on jokaisen perustalon kuusi ensimmäistä polvea tuotu tässä teoksessa esiin. Laajasti materiaalia kirjaan työstäneen alajärveläisen maisterin Heikki Koskelan artikkeli ”Ähtävänjoen myllyt Alajärvellä” ansaitsee myös erikoismaininnan.

Kirjan toteutuksen takana on ollut Alajärvi-Seuran erityinen JUURET-toimikunta: Heikki Rantatupa, Heikki Koskela, Osmo Kyrönlahti ja Pentti Jukantupa. Avustajina ovat olleet Antti Sissala, Tapani Pollari, Ville Yli-Juuti ja Kai Rantala.

Nykyisen Alajärven kaupungin keskustan (Paavolan) määritelmä kuului vielä vuoden 1735 karttaselityksen mukaan seuraavasti:

” Sijaitsee Pohjanmaan maaherrakunnassa, Korsholman pohjoisessa voutikunnassa, Pietarsaaren pitäjässä ja Lappajärven kappelikunnassa sekä Alajärven kylässä.”

Neljän perussuvun Alajärveen rantautuvasta maaomaisuudesta. Alajärven ranta-asutuksesta ja asukkaista 1500-luvulta 1900-luvulle, kertovan kirjan myyntitempaus järjestetään Alajärvi-Seuran toimesta S-Market Alajärven käytävällä 1.9.2017 kello 9.00 – 18.00. Mukana on myös NELIMARKKA sukuseuran julkaisemat laajat sukukirjat. Paikalla tietokoneineen on kysymyksiin vastaamassa kirjan päätoimittaja Pentti Jukantupa.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI