Alavuden ensimmäinen… HAKOJÄRVELLÄKIN KIPAISTAAN KUNTOPORTAILLE

0
Kylätoimikunnan puuhakas puheenjohtaja Ari Hakola esitteli tunnetulle aktiiviselle kuntoliikkujalle Jukka Pellonpäälle Hakojärvelle valmistuvia kuntoportaita. Ihanteellisesti nousevassa luonnonrinteessä sijaitsevasta kuntoilukohteesta puuttuvat enää vain astinlankut. (Kuva: Pentti Hautala)

Teksti ja kuva: PENTTI HAUTALA
Hakojärvi

Niin sanotut kuntoportaat ovat viimeisin ”muotivillitys” kunnon kohottamisen keinoissa. Vaikka jotkut asiantuntijat ovat varoitelleet polvi- ja nilkkavaivojen vaaroista, niin kyseisiä portaita on rakennettu tiuhaan tahtiin eri paikkakunnille.

Monen asiantuntijat meinaavat vastaavasti, että portaat vahvistavat sopivasti lihaksia ja sidekudoksia sekä sydäntä ja muita elimiä. – Näin varmasti onkin, kun tarkkailee oman kehonsa sietotasoa ja käyttää samalla perinteistä maalaisjärkeä kaikenlaisessa kuntoliikunnassa! – Tärkeinä on muistaa se, ettei innostuta alkuun heti liikaa rynnistämään portaissa ylös ja alas.

Alavuden ensimmäiset kunnon portaat on viittä vaille valmiina käyttöön Hakojärven koulun / kylätalon takarinteessä.

Hankeen toteuttajana on, opettaja Ari Hakolan johtama kylätoimikunta ja kylän talkoohenkiset asukkaat.
Hakola esitelee portaissa olevan pituutta 60 metriä ja rappusia 99. Kun tasanteen laskee mukaan niin luku on tasan 100. Rakentamisen ammattilaiset Juhani Haaparanta ja Aki Hiipakka ovat tämmänneet askelmajaon ja rakenteet parhaalle mahdolliselle nousukulmalle. Ihanteena se, että askelmat olisi sopivia keskimääri kaikille kuntoilijoille. Niin pidempi kuin lyhyempi jalkaisillekin.

Kuntoportaiden alustavat piirrustukset ja suunitelmat teki Simo Lamminaho.
– Luonnostaan sopivasti tähän tarkoitukseen nousevasta rinteestä tarvitsi poistaa vain muutama puu. Pohja perustetiin soralla ja kivimurskeella ja myökin ns. suodatinkangas laitettiin. Tasaisen murskepinnan päälle olikin sitten hyvä asentaa portaiden alarakenteeksi kolme painekyllästettyä alustolppaa koko 60 metrin matkalle ja niiden päälle sään kestäväksi käsitellyt tukevat lankut.
-Leveyttä portaille tulee niin paljon, että vastaantulevan kohtaaminenkin onnistuu välppeesti, naurahtaa Ari Hakola.

Hakola kertoo kustannusarvion olevan noin 20 000 euroa. Rahoitus tulee Kuudestaan Ry:ltä / Ely-keskukselta. Kustannusarviosta suuri osa menee puutavaran ja muiden materiaalien hankintaan. Tuhansia euroja kuluista kuittaantuu kyläläisten noin 500 tunnin kökkätyöllä. Ja vapaaehtoisiahan, yhteisiin hankeisiin Hakojärven kylällä nykyäänkin vielä riittää.

Kylä on näyttänyt menneiden vuosikymmenien aikana yhteistyön ja toiminnan voimansa kymmenillä erilaisilla, isoilla  hankeilla. Näistä maintokoon ensimmäisinä tievalaistus ja lomamökki Joutila rakennuksineen sekä mattojenpesukatos laitteineen. Suurin hanke, hieno kylätalo liikuntasaleineen, kuntoiluhuone, tietotupa leikkikenttä, tekonurmella varustettu ulkopelipaikka ym.

Kuntoportaiden kanssa samassa rinteessä sijaitsee viitisen vuotta sitten rakennettu hieno sekä suosittu kotarakennus HaKota ja puuliiteri sekä wc. Portaiden alapään kentälle on, mattojenpesupaikan lisäksi, kyläläisten aktiivisuudella rakennettu olosuhteita monen liikuntalajin harrastamisteen. Näistä mainittakoon jääkiekko, jalkapallo ja skeittailu ym.

Nyt valmistuvat kuntoportaat mahdollistavatkin mukavan ja toivotun lisän Hakojärven kylän harrastustoimintaan. Esimerkiksi viime syksynä valmistunutta kevyenliikenteenväylän sileää pintaa on ähtäriläistet hiihtäjät käyttäneet rullasuksitteluun. Näissä harjoituksissa on mahdollisuus hyödyntää  uusia ajanottolaitteillakin varustettuja portaita, joiden arvioidaan valmistuvat heinäkuun loppuun mennessä.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI