ALAVUS – VALTUUSTOPAKINA

0
Alavudella haluttaisiin purkaa merkittävästi rakentamiseen liittyvää byrokratiaa (Arkistokuva)

PENTTI HAUTALA

Töysän Yrittäjät ry. lähetti puheenjohtajansa Matti Leinosen allekirjoittamana muistutuksen Alavuden kaupunginhallitukselle, laadittavana olevaan rakennusjärjestyksen uusimiseen. Muistutus aiheutti keskustelua ja kysymyksiä kaupunginhallituksessa, mutta lopullista puoltoa se ei saanut.
Maanantai-illan valtuustossa se kuitenkin sai aikaan monia kysymyksiä ja laajan, paikon tiukankin keskustelun sekä äänestyksen.

Toimittaja Pentti Hautala

Ehdotuksen sisällön oli laatinut kaupungin viranhaltijoista koostuva 8-henkilön työryhmä. Yhdessätoista pääkohdassa he olivat laittaneet sovelluksia kaikkeen rakentamiseen, kaava-, haja- ja rantavyöhykkeiden rakennuslupien suhteen. Tarvitseeko aiemmat ja suurempi rakentaminen haettavaksi ja päätettäväksi rakennustoimenpide- vai maisematyöluvan. Neljäntenä vaihtoehtona ilmoitusmenettely.

Kun laaditun rakennusjärjestyksen ehdotuksen kymmeniin eri kohteisiin tarkemmin päättäjänä joutui tutustumaan, niin byrokratian määrä suorastaan kauhistuttaa! Näin ainakin rakentajaksi aikovia ja rakentajia. Näin silloinkin, kun lähin naapuritalo on näkymättömän kaukana!

Metallialan yrittäjän Matti Leinosen johtama Töysän Yrittäjät ry. esitti mm.- kuntalaisia ajatellen.

– Kun kattoon sulautuville ja terassin lasituksillekin vaaditaan rakennus-toimenpidelupa. Rakennusjärjestyksen esityksessä ei ole otettu kantaa esim. alle 4 kW:n tuulivoimaloihin. Siitä olisi hyvä olla maininta, että tämän alle 4 kW:n teholtaan olevat voimalat saisi rakentaa ilman toimenpideilmoitusta. Kaikille alle 10 kW:n tuulivoimaloillekin on ehdotettu toimenpidelupaa. Sellaisillekin, joka tuottavat sähköä ainoastaan omaan kesämökkitarpeeseen.

Yrittäjät ihmettelivät myös esitystä julkisivutoimenpiteiden osalta, kun esityksen mukaan yli viiden neliön aurinkopaneelin asennus katolle vaatisi toimenpideluvan taajamassa, rantakaava- ja haja-asutusalueella.
Samassa esityksessä on kuitenkin sääntö, että julkisivun olennainen muuttaminen on mahdollista pelkällä ilmoituksella, jopa kaava-alueella. Ja kun kaupunginhallitus jätti huomioimatta yrittäjien muutosvaatimuksen, niin valtuustossa sen sisältö joutui kuitenkin tarkempaan tarkasteluun.

Maanantaina tein valtuuston kokouksessa esityksen Töysän yrittäjien muistutuksen hyväksymisestä. Lisäsi omana ehdotuksenani, että parvekkeiden lasituksen pitää vapauttaa toimenpideluvan anomisen byrokratiasta ja vaivasta, sekä lupamaksuista.
Esitystäni kannatti Yrjö Paukkunen ja Pekka Kaihoniemi. Monet muutkin ihmettelivät em. päätöskohtia. Esitykseni sai kannatusta yli puoluerajojen. Päätöstä ehdotettiin laitettavaksi monien puheenvuorojen jälkeen ”pöydälle”.

Eräät valtuutetut hoksasivat, että yrittäjien muistutuksen läpimeno on vahvoilla. Tapio Kallioniemi ehdotti sitten ”pöydällelaiton” sijasta lisäselvityksien hankkimista. Minä ja Paukkunen vaadittiin, että asia ratkaistaan nyt äänestyksellä. Ja niin äänestettiin, jonka tuloksena lopulta oli, että koko rakennusjärjestyksen uusimisen asiakokonaisuus siirrettiin jatkoselvitykseen!
Sen lopullinen sisältö ja ”määräykset” ratkeavat sitten aikanaan kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa.

Töysän Yrittäjien muistutus oli pitkästä aikaa piristävä asia Alavuden päätöksenteossa. Siitä kumpusi valtuustossa kunnon keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa useamman päättäjän toimesta. Ei enää ollut vallalla yksin- ja kaksinpuhelua.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI