Alavutelaisen ylioppilaan Iiro Loukon ykkösharrastus on ammunta 

0
Iiro Louko on tuore ylioppilas. Lähiajan tavoitteena on pyrkimys opiskelemaan kauppatieteitä Vaasan yliopistoon. Hänen urheilulliset tavoitteensa liittyvät ammuntaan. Ilmakiväärillä hän on jo päässyt pistesijalle SM-kisoissa. (JY-K/jpnews.fi

Teksti ja kuvat: Johanna Yli-Kaatiala/J-Pnews.fi

Tänä keväänä Alavuden lukiosta valmistui 47 ylioppilasta, joista yksi on Iiro Louko Alavuden Rantatöysästä. Iiron harrastuksiin kuuluu ilmakivääriammunta, josta hänen paras saavutuksensa toistaiseksi on kuudes sija SM-kisoissa. Edessä on kohta pyrkiminen kauppatieteitä opiskelemaan Vaasan yliopistoon.

Aktiiviseen harrastus- ja kilpailutoimintaan hän pääsi mukaan lähdettyään kahdeksanvuotiaana mukaan Alavuden Ampujien ampumakouluun. Aluksi hänellä olivat jopa sukset mukana eli ampumahiihtokin oli yksi vaihtoehtoinen laji mutta sukset tippuivat melko lailla alkuvaiheessa matkasta pois!

Suunnistusta Iiro on harrastanut 12-vuotiaaksi saakka. Uusin harrastus on kitaransoitto kansalaisopistossa kahden vuoden ajan.

Oliko sinulle itsestäänselvyys pyrkiä lukioon vai oliko muitakin vaihtoehtoja?

– En tiennyt vielä yläasteen loppuessa mitä alaa haluaisin opiskella. Vasta lukion kolmannella luokalla alkoi oma ala olla selvillä.

Millaista oli opiskella Alavuden lukiossa?

– Meillä oli hyvä porukka ja opettajat oli mukavia. Ei oikeastaan ollut huonoja puolia. Jääkiekkoon tai ratsastukseen erikoistunut lukio ei välttämättä ole kaikille sopiva vaihtoehto, mutta tulevaisuudessa on hyvä kun Järviseudun ammatti-instituutti siirtyy Töysästä Alavuden keskustaan, koska se ehkä mahdollistaa esimerkiksi kaupallisen alan kaksoistutkinnon suorittamisen.

Oppikirjat ovat nykyään kalliita. Miten selvisitte niiden kanssa?

Iiron äiti, Kristiina Rajasaari, on tuore pyöräsuunnistuksen SM-pronssimitalisti. Häneltä löytyy muitakin meriittejä aiemmilta vuosilta. (JY-K/jpnews.fi)

– Juuri lukioon mennessäni vaihtui uusi opetussuunnitelma ja se tarkoitti sitä, että jouduimme ostamaan kaikki kirjat uutena. Koska äitikin opiskeli samaan aikaan, niin olimme taloudellisesti tiukoilla kirjojen ostamisen suhteen.

– Joitakin kirjoja sai lainattuna kaukolainoina naapurikuntien kirjastoista, Iiron äiti vinkkaa.

– Digitaalisissa kirjoissa on rajattu lisenssiaika, eli käyttöaika. Heti ei välttämättä tiedä mitä aineita aikoo kirjoittaa, tai vaikka tietäisikin, niin lisenssi ei ole riittävän pitkä. Siksi voi joutua ostamaan saman materiaalin kahteen kertaan.

– Lukiosta voi lainata tietokoneita, mutta kannattaa hankkia kumminkin oma läppäri. Sekin on yksi menoerä.

Millaiset ovat kokemuksesi sähköisistä kirjoituksista?

– Hyvät, tykkäsin paljon. Minulla oli tietojenkäsittely valinnaisena jo yläasteella ja taidoista on hyötyä sähköisissä kirjoituksissa.

– Ainoastaan yksi päivitysongelma oli abitti-ohjelmassa, joka on lukiolaisia kirjoituksiin valmistava järjetelmä, mutta se saatiin ratkaistua.

Oliko sinulla vaikeuksia käydä koulua, tai kävikö keskeytys koskaan mielessä?

– Ei käynyt, vaikka välillä oli haasteellistakin.

Miten kulkuyhteydet toimivat Itärannalta Alavuden lukioon?

– Aamulla pääsi kouluun, mutta iltapäivällä ei päässyt kotiin. Käytännössä kuljin alkuajan mopoautolla ja loppuajan omalla autolla, kun sain ajokortin.

Onko sinulla kesätöitä?

– Olen ollut jo kuukauden Matti-Ovilla töissä vuokrafirman kautta ja työsopimus on 2.8.2019 saakka.

Miltä näyttää maailma nuoren silmin?

– Menen ensi keskiviikkona pääsykokeisiin. Jännittää että miten käy. Pyrin opiskelemaan kauppatieteitä ensisijaisesti Vaasan yliopistoon. Kaikkiastaan pyrin viiteen eri paikkaan. Kutsuntoihin menen marraskuussa. Mietityttää, koska pääsen armeijaan, tai miten sujuu omilleen muuttaminen.

Onnittelut Iirolle ja kaikille valkolakin saaneille sekä heidän perheilleen!


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI