Alueellamme asuu ainakin yksi ”linnanherra”! — LASSE OSTI LINNAN-KUN HALVALLA SAI

1
Linna on kauniissa vesistöympäristössä.(Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat:Pentti Hautala

JÄMSÄNKOSKI/TÖYSÄ

Kyllä tuurilaisen, meidän ”linnanherran” Saarenpään Lassen pitäisi laittaa tännekin Latenkoneen sivuliike. Tässä Ilveslinnan piha-aueella olisi tilaa reilusti koneille ja kauhoille sekä muille mööpeleille. Lisäksi rakennuksessa on sisätilaa monenlaiseen käyttöön.
Ei tarvitsisi enää tulevaisuudessa lähteä kaupoille ostamaan-ja vuokramaan koneita täältä Jämsänkosken-Jämsän seudulta kauemmaksi.

Tuohon tapaan juttelivat Ilveslinnan pihakosken tuntumassa olleet Keski-Suomen ihmiset, kun tunnistivat minun olevan kotoisin Tuurissa toimivan Latenkone Oy:n naapurikylästä Töysästä.

Liikkuessani lokakuisena lauantaina syyskokousmatkalla Jämsän seudulla kävin tutustumassa Latenkoneen yrittäjän Lasse Saarenpään taannoin ostamaan komeaan, torniosalla varustetuun, rakennukseen.

Uteliaisuuteni heräsi, kun Saarenpään ostama Ilveslinna on ollut esillä tiedotusvälineissä laajasti. Minultakin ovat monet henkilöt kyselleet runsaasti. ”Minkänlainen rakennus se Lassen linna oikein on”?

Ilveslinnan sijaitsee aivan Jämsänkosken keskustan alueella. Samassa kulttuurihistoriallisessa rakennusympäristössä saa ihastella myös muita arvokkaita rakennuksia. (Pentti Hautala)

Linnan avointen ovien-ja tutustumispäivääkin on vietetty syyskuun ensimmäisenä launtaina. Alueeltammekin oli tilaisuudessa monia mukana ja esiintyjistä suurin joukko.
Tuon juhlapäivän ohjelmasta mainittakoon, että pastori Marjatta Mäkinen toimitti alkuhartauden. Lasse Sarenpää puhui. Jämsän ja Mäntän yhdistynyt torvisoittokunta esiintyi. Yksinlaulua esittivät töysäläinen Olavi Hankaniemi ja kuortanelainen Heli Yli-Mäyry. Runsasluikuista yleisöä viihdytti myös trubaduuri Leiska Leino. Etelämäen tytöt lausuivat runoja.
Ilveslinnaa esitteli Aarno Salokorpi. Linnan tornissa valokuvasi halukkaita Jaana Uusimäki. Hakojärveläinen Klaus Lavila toimi seremoniamestarina,sekä lauloi ja musisoi myöskin Harjuntalo-orkesterinsa kanssa.

HERÄTEOSTOS

Lasse Saarenpää hymyilyttää, kun jotkut ovat vitsailleet häntä jopa ”linnanherraksi”. (Pentti Hautala)

Suomen vuoden 2018 nuorena yrittäjänä palkittu tuurilainen Lasse Sarenpää osti omien sanojensa mukaan puolivahingossa Ilveslinnan.
– Nettihuutokaupassa oli tietoja kyseisen linnan myynnista tarjousten perusteella. Huomasin sen selatessani em. sivustoja. Pohjahintana oli 150 000 euroa. Minnä tein tonnin isomman tarjouksen.
– Unohdin jo koko homman, kunnes kiinteistönvälittäjä soitti ja onnitteli. Latenkone Oy:n nimissä tehty tarjoukseni oli lopulta korkein. Tämä oli siis täydellinen heräteostos, muistelee Saarenpää.
Linna oli tullut uudelleen myyntiin, kun aikaisemmin siitä 212 000 euroa tarjonnut ostaja perui tarjouksensa.

Kenraali Rudolf Walden rakannutti Ilveslinnan vuonna 1937.Se on toiminut mm. seuraintalona, sotilassairaalana ja juhlatilana. Linnassa on 30 huonetta ja suuri tapahtumajuhlasali.
Edelleen varsin hyvässä kunnossa oleva kivisen linnarakennuksen UPM-paperitehdas myi yksityiselle vuonna 2015. Uusi omistaja laittoi sitten linnan myyntiin vuonna 2018.
Noin 500 henkilöä työllistävä paperitehdas sijatsee aivan Ilveslinnan naapurina. Leveä Patalankoski kuohuu komeasti välissä. Kosken kautta Koskikeskisen ja Kankarisveden vedet virtaavat Jämsänkoskeen ja Päijänteeseen.
Kosken keskellä on saari, jonne pääsee linnan pihasta talvi-ja jatkosodan muistomerkeille kävelemällä muutaman kymmenen metrin mittaista siltaa pitkin.
Arkkitehti W.G.Palmqvistin suunnittelema klassinen kivilinna sijaitsee aivan Jämsänkosken keskustaajaman puistoisessa rinteessä. Ilveslinnan ulkoseinässä komeilevan ilves-reliefin on suunnitellut kuvanveistäjä Viktor Jansson.
Ilveslinnan vaikutus Jämsänkosken harrastustoiminnassa ja muussa on ollut hyvin merkittävää. Se sijaitsee teollisuusalueella, jonka Museovirasto on määritellyt valtakunnallisesti merkittäväksi, rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Patalankoski kuohuu pihan reunassa, Ilveslinnan ja UPM-paperitehtaan välistä. (Pentti Hautala)

Lasse Saarenpään toimesta on tiloissa saneerattu jo muun muassa Ilveslinnan lämmitysjärjestelmää. Linna tarjoaa tiloja monenlaiseen käyttöön ja tarpeeseen. Aika näyttää minkälaista toiminta tulee tulevaisuudessa olemaan. 

Terveyssovellus-22

1 KOMMENTTI

  1. Älä hyvä mies vaan tee siihen mitään rytölää😱 Ei pääse eroon noista Keskuskadunkaan rumiluksista. Vaikka täällä on vuosikymmenet ollutkin tapana purkaa kaikki kaunis ja jättää hirvitykset pystyyn, niin tuo kaunis rakennus ympäristöineen ei ole ansainnut samaa kohtaloa. Myllymäessä on konemyynnille tilaa, siellä noita halleja on muutenkin. Ketähän nämä ”keskisuomalaiset” siellä pihalla oli🤔 Voi hyvä Sylvesteri😱

JÄTÄ KOMMENTTI