Arkielämyksiä Ähtäristä suoraan matkailijoille

0
Ähtäri lähiseutuineen on kuin Lappi pienoiskoossaan hyvine vaellusreitteineen kesäisin ja talvisin, eläinpuistoineen ja majoitusmahdollisuuksineen ympäri vuoden. Kuvassa Mustikkavuoren hiihtokeskuksen saunarakennus, jossa on tarjolla makeat löylyt kahdessa kerroksessa talviuinnin harrastajille. (JS/jpnews.fi)

Jokainen ähtäriläinen voi nyt tarjota yksilöllisiä matkailuelämyksiä tai ryhtyä varsin vaivattomasti pienmuotoiseksi kulttuurituottajaksi. Tämän takaa Ähtärin liittyminen osaksi Doerz-yhteisöä. Konseptin tavoitteena on tarjota turistille päivä ähtäriläisessä yrityksessä tai maatilalla asiakkaan mieltymysten mukaan.

Teksti ja kuvat: Jouko Siirilä/J-Pnews

Ähtärin Matkailu Oy:n käsikassarana ja näyteikkunana toimiva Visit Ähtäri tarjoaa yksityisille, yhteisöille tai yrityksille nyt Doerz-elämysportaalin ulottuvuudet. Doerz-järjestelmän kautta jokainen voi ryhtyä elämystentarjoajaksi ja toivottaa alueella liikkuvat matkailijat tervetulleiksi paikkakuntaan omilla ehdoillaan.

– Tällä konseptilla kuka tahansa voi myydä alle 24 tunnin elämyksiä matkailijoille ja samalla verkottua kansainvälisesti. Mahdollisuudet uusiin elämyksiin puolin ja toisin ovat rajattomat, hehkuttaa markkinointipäällikkö Johannes Aalto Visit Ähtäristä.

Taustalla on maailmalla on tällä hetkellä suurta huutoa edustava eräänlainen elämyksellisen interrail-reissaamisen aikuistunut ja perheellistynytkin muoto, jossa matkailijoille tarjotaan heidän kaipaamiaan uniikkeja, ainutlaatuisia elämyksiä kaukana massalomakohteista.

Doerz-konsepti tuo nyt uuden ulottuvuuden ähtäriläiseen matkailutarjontaan. Sen avulla kuka tahansa voi ryhtyä ideoineen lyhytkaikaisten matkailupalveluiden tuottajaksi Internetistä löytyvän Doerz-portaalin avulla, kertoo markkinointipäällikkö Johannes Aalto Visit Ähtäristä.(JS/jpnews.fi)

Matkailija läsnä päivän ajan
ähtäriläisessä arjessa

Visit Ähtärin markkinointipäällikkö Johannes Aallon työtilat löytyvät Ostolantien alkupäästä Ähtärin elinvoima- ja matkailukeskus Porstuasta. Aalto kuvaa Doerz-mallia uudenlaiseksi yksilöllisen matkailun muodoksi, jonka tavoitteena on asettua loman ajaksi kohdemaan tai -alueen arkeen, paikallisten ihmisten elämysmaailmaan. Turusta lähtöisin oleva malli tarjoaa tälle turismin muodolle molemmin puolin turvalliset kehykset.

– Ähtäriläiset ja ketkä tahansa suomalaiset voivat Doerz-konseptilla myydä alle 24 tunnin elämyksiä tursteille ja näin laajentaa myös oman alueensa ohjelmatarjontaa rajattomasti.

– Tärkeintä on, että matkailullinen elämys on uniikki ja mielekäs niin turistille kuin päiväohjelman tarjoajallekin. Ideana tässä matkailun muodossa kun on juuri päästä lähelle tavallista arkea kohdemaassa, Johannes Aalto korostaa.

Matkailuyrittäjyyden kynnys
alas Doerzin avulla

– Doerz tarjoaa meille mahtavan alustan, Ähtäriä ja ähtäriläisten esittelyä varten. Samaan aikaan se myös vastaa ohjelmapalvelutarpeeseen ja toivottavasti myös lujittaa ähtäriläisten uskoa omaan alueeseensa ja työhönsä täällä. Itse asiassa jokaisella meistä on varmasti tarjottavaa matkailjoille, kannustaa Johannes Aalto yllyttäen jokaista miettimään ja luomaan Visit Ähtärin portaaliin vierailijoita varten omannäköisensä elämyksen.

– Teknisesti niiden luominen luettavaan ja ymmärrettävän muotoon on sujuva ja nopea prosessi itse kullekin, mutta ongelmatilanteissa Visit Ähtärin väki auttaa mielellään elämyksiä kehitteleviä toimijoita, Aalto muistuttaa.

Muualla maailmalla Doerz-elämyksiä ovat muun muassa ”Päivä startup-yrityksessä”, osallistuminen paikallisten bändin, kuoron tai lauluntekijän päivään tai mattojen pesulle. Ehkäpä maaseudulla on vaikeuksia oivaltaa, miten erityiseltä kenestä tahansa suurkaupunkilaiselta maailmalla saattaisi tuntua päivä poimimassa yhtä terveemmisemmiksi osoittautuvia kotimaisia metsämarjoja. Niitä, jotka äkkiä urbanisoituneet suomalaiset tapaavat jättää 95-prosenttisesti metsiin mätänemään.

Saunapuut turistien
kanssa turisten

Tai miltä tuntuisi tarjota päiväohjelma puita tehden ja savusaunaan lämmittäen järven rannalla huipentuen tietenkin itse sen savusauna löylyiin. Tosin päivä savusaunaa tekemässäkin voisi olla uusi trendi maaseutumatkailun kasvualueilla, jollainen Suomenselkäkin on.

Ähtärin elinvoima- ja matkailukeskus Porstua sijaitsee Ostolantien varrella sopivan lähellä ja näkyvästi Virtaintieltä katsottaessa. Näissä tiloissa työskentelevät myös yritysneuvoja Varpu Sankelo (vas.) ja tapahtuma- ja kulttuurituottaja Kati Granroth. (JS/jpnews.fi)

Tällä hetkellä Visit Ähtärin matkailumarkkinoille tuoma Doerz-portaali löytyy osoitteesta https://fi.doerz.com/visitahtari mutta se ollaan tuota pikaa liittämässä osaksi visitahtari.fi-kokonaisuutta. Visit Ähtärin tilat ovat löytyneet vuoden alusta alkaen entisistä Ähtärin matkahuollon tiloista Ostolantien alkupäästä.

Aallon ohella samoista tiloista löytyy kaupungin elinvoimapäällikön Jani Takamaan sekä Snowpanda Innovation Oy:n toimitilat sekä myös yksi tapahtuma- ja kulttuurituottaja Katri Granrothin työpisteistä. Uusimpana työntekijänä tiloissa on juuri aloittanut työnsä elinkeinoneuvoja Varpu Sankelo.


 

 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI