AUTOILU | Sääennuste kertoo, milloin on aika vaihtaa talvirenkaat

0
Talvirenkaiden vaihtorumbaa odotellessa...
Lokakuussa on ollut poikkeuksellisen paljon yöpakkasia ja ajokelit ovat olleet paikoitellen tavallista huonompia. Vaikka yöt nyt lauhtuvat, sääennusteita seuraamalla tietää, milloin tiet ovat liian liukkaita kesärenkaille. Autoilijan on syytä varautua talven tuloon hyvissä ajoin, eikä talvirenkaiden vaihtoa kannata jättää viime tinkaan.

– Ensilumien, liukkaiden kelien ja mustan jään ennakoiminen on lähes mahdotonta. Saamme joka vuosi lukea, kuinka talvi yllättää autoilijat ja pelti rytisee. Talvirenkaat pitää vaihtaa autoon tänä vuonna viimeistään 1. joulukuuta, ja nastarenkaita saa käyttää jo marraskuun alusta lähtien, Ifin autovahinkojen laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen kertoo.

Renkaidenvaihtosesonki alkaa ensimmäisten yöpakkasten ja räntäsateiden myötä. Jos vaihdat talvirenkaat autoosi itse, tarkasta, että renkaiden pultit on kiristetty kunnolla. Vauhdissa irtoava autonrengas on vaarallinen kaikille tiellä liikkujille. Pahimmassa tapauksessa tiellä poukkoileva rengas johtaa kolariin. Parhaassa tapauksessa ainoastaan renkaan menettänyt auto vaurioituu.

– Kun rengas irtoaa vauhdissa, vahinko on harvoin pieni: tyypillisesti auton puskuri, alusta, akselin päät tai jarrut vioittuvat. Vahinkojen korjaaminen maksaa keskimäärin 1500‒2000 euroa. Myös lähistölle sinkoilevat pultit voivat olla vaarallisia, ja ne voivat jopa rikkoa tuulilasin, Varke-Lipponen varoittaa.

Vinkkejä turvalliseen talvirenkaiden vaihtoon

-Talvirenkaiden urasyvyyden on oltava vähintään 3 millimetriä. Suositeltava syvyys on kuitenkin vähintään 5 millimetriä. Voit testata urasyvyyden helposti kahden euron kolikolla. Urasyvyys on riittävä, jos kolikon hopean väristä ulkoreunaa ei näy, kun upotat kolikon uraan.

-Jos nastarenkaiden nastoista on lähtenyt noin kolmannes, vaihda renkaat uusiin. Nastojen määrä eri renkaiden välillä ei saa myöskään vaihdella suuresti.

-Sijoita parhaassa kunnossa olevat renkaat taakse.

-Kun vaihdat renkaat, tarkista heti vaihdon jälkeen renkaiden paineet. Voit tarkastaa autollesi sopivan rengaspaineen auton ohjekirjasta.

-Kiristä renkaiden pultit uudelleen, kun talvirenkailla on ajettu renkaiden vaihdon jälkeen noin 100‒150 kilometriä.

-Mikäli olet epävarma omista renkaidenvaihtotaidoistasi, vaihdata auton renkaat ammattilaisilla.

Terveyssovellus-22

JÄTÄ KOMMENTTI