Bongaa päivä pihalla tai tornissa – Lauantaina laaja lintujen harrastuspäivä

1
Kaulushaikara tuuttaa jo lähes jokaisella järvellä, jossa on vähänkin ruovikkoa.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

BirdLife-Suomi järjestää lauantaina, 7 päivänä toukokuuta, vuoden suurimman ja laajimman lintujen harrastuspäivän. Näin voidaan todeta, kun kahden kuluneen koronavuoden hiljaiselon jälkeen perinteisessä Tornin taistossa bongataan lintuja lauantaina klo 5-13.

Harmaahaikara on myöskin lisääntynyt järviemme alueilla.

Mutta ei toki kahden edellisen toukokuun suosikiksi noussutta tapahtumakaan ole hylätty. Kyseessä on ”Bongaa Päivä Pihalla”. Nyt tämänkin suositun, siivekkäiden tarkkailun järjestää BL myöskin lauantaina. Tarkkailuaika on koko vuorokauden ajan, yksin tai porukalla. Vuonna 2021 osallistujia oli pihoilla noin 6000  eri-ikäisiä henkilöä, lähes 4000  pihassa.

Viime vuoden tapaan havaintoalue ulottuu 100 metrin säteellä kotitalosta, mökistä ja myös kauempana näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea. Havainto aikaa on nyt jatkettu koko vuorokauden ketoiseksi. Mutta koko aikaa ei tarvitse havainnoida, jos ei halua.

Bongaa Päivä Pihalla tapahtumaan ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Havaitut lintulajit ilmoitetaan BirdLive nettisivulla avatulla lomakkeella 9.5 mennessä.

Viimeksi järjestetyssä Tornien Taistossa v. 2019 bongattiin lintuja jo 26 kerran. Mukana oli 317 joukkuetta, joissa oli 3-8 henkilöä ja yhteensä noin 2000 henkilöä.

Nyt järjestäjät toivovat ainakin yhtä suuria osanottajien määrää kuin edellisilläkin kerroilla. Ennakkoilmoitusten mukaan Tornien taistossa on jo ainakin 300-joukkueen määrä hieman ylitetty.

Kapustarintoja nakee pelloillamme satapäisiä parvia, lintujen muuttaessa pesimisaluilleen pohjoiseen.Tässä yksi pariskunta kuhertelemassa ruokailun tauolla Tuurissa.

Kun Suomesenselän ja JärviPohjanmaan ilmoittautumisia tarkastelee, niin tekee sen huomion, että osanottajia on vähemmän kuin aikaisemmin. Ainostaan Virrat on nytkin hyvin edustettuna, kun kolmessa lintutornissa jokaisessa on joukkue. Alavudella, Ähtärissä ja Kuortaneella on jokaisesta vain yksi lintutorni varattuna.

Esimerkiksi Kalajoelta on mukana 6 tornissa joukkueet ja Kokkolassa 4. Karstulassa 3. Porissa peräti 15.

Hyväksyttyjä havaintopaikkoja ovat lintutornit, lintulavat, vesitornit, hyppyrimäkien tornit, lennonjohto- ja näkötornit.

Kuvat: Pentti Hautala


 

vanhat kuorma-autot tukim

1 KOMMENTTI

  1. 5.5.22 nähty lintujen ruokintapaikalla Vihertikka ( naaras ). Paikka Hollolan Työtjärvellä Kumparetiellä.

JÄTÄ KOMMENTTI