Coca-Cola tutki: etunimellä on merkitystä Suomessa

0
Etunimellä on merkitystä suomalaisille
Etunimellä on merkitystä suomalaisille
Coca-Cola selvitti miten eurooppalaiset, muun muassa suomalaiset, suhtautuvat omiin nimiinsä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät nimestään, ilahtuvat nähdessään sitä käytettävän erilaisissa yhteyksissä ja käyttävät lempinimiä useammin kuin muut eurooppalaiset.

Lempinimiä käytetään Suomessa enemmän kuin muissa Länsi-Euroopan maissa

Coca-Colan tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää nimestään ja neljä viidestä pitää nimeään tärkeänä. Suvun nimihistorialla oli tutkituista maista yksi pienimpiä vaikutuksia suomalaisten nimiin. Jopa 67% suomalaisista nimistä valitaan ilman mitään tiettyä lähdettä tai perinnettä.

Myös lempinimiä käytetään Suomessa useammin kuin muualla Euroopassa. Tutkijat arvelivat tämän johtuvan suomalaisten laajasta nimipohjasta. Neljäsosa suomalaisista sanoo, että heidän nimellään on ollut vaikutusta heidän elämäänsä, ja näistä 80 % kertoo vaikutuksen olleen positiivinen. Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että nimi kuvastaa heidän persoonallisuuttaan hyvin. Kuitenkin lähes viidennes olisi valmis muuttamaan etunimensä – yleisemmin kuin muualla Euroopassa (8%).

Lasten nimeämistavoissa eroja

Suomi erottui tutkimuksessa selvästi muista maista lapsen nimeämisessä: suomalaisista 47% antaa lapselle nimen vasta syntymän jälkeen ja 26 % odottaa useita viikkoja syntymän jälkeen nimen antoa. Muualla Euroopassa tämä on harvinaista (27% vastanneista).

Oma nimi kiinnostaa

Lähes puolet suomalaisista on kiinnostuneita näkemään nimensä erilaisissa asiayhteyksissä. Tänä kesänä se on mahdollista, sillä Coca-Cola tuo entistä suuremman määrän nimikoituja Coca-Cola-pulloja kauppoihin tänä kesänä. Pulloissa on lähes neljä kertaa enemmän, 600 erilaista, suomalaisia nimiä kuin viime vuonna. Etiketteihin on painettu 581 yleisintä suomalaisnimeä, joista 431 on uusia nimiä – muun muassa Benjamin, Peppi, Pihla ja Otso.

– Nimikoidut pullot saivat viime kesänä innostuneen vastaanoton ja herättivät paljon keskustelua, minkä vuoksi päätimme tänä vuonna tutkia asiaa tarkemmin. Coca-Colan nimitutkimus toteutettiin kahdeksassa Pohjois-Euroopan maassa ja siinä selvisi syitä Share a Coke -kampanjan menestykseen. Nimiin liittyy tarinoita ja erilaisia tunnelatauksia, useimmat suomalaiset pitävät nimestään. Nimikoidut pullot kutsuvat pitämään hauskaa, löytämään pulloista ystävien ja perheenjäsenten nimiä sekä jakamaan juoman heidän kanssaan, Coca-Cola Suomen brändivastaava Matti Takkinen kertoo.

Tänä kesänä on ensi kertaa mahdollisuus ostaa myös sukunimellä varustettu Coca-Cola-pullo, esimerkiksi häälahjaksi. Kampin Narinkkatorilla Helsingissä on Coca-Colan pop-up-myymälä 14.– 27.7. Coca-Colan verkkokauppasovelluksesta mycoca-cola.com puolestaan voi tilata pullon lähes 500 000 yleisimmän eurooppalaisen etunimen joukosta.

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI