EL-Töysä toteutti monen toiveet — Retki Huutokauppakeisarille oli elämys!

0
"Huutokauppakeisari" Aki Palsanmäki on tullut suuren yleisön tietoisuuteen TV-formaatissaan ja huutokaupassaan Keski-Suomessa. (Arkistokuva)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala
TÖYSÄ

Kuusiokuntien kaukaisimmastakin kolkasta, Alavudelta noin 120 km:n (Soinista alle 100 km.) etäisyydellä sijaitseva Äänekosken, Uuraisten Hirvaskangas on kohonnut viime vuosina kuuluisuuteen Huutokauppakeisari TV-ohjelmien välityksellä. Itse keisari Aki Palsanmäki ja hänen Heli-rouvansa sekä apumies Markku Saukko ovat nousseet suomalaisten ja myöskin ulkomaisten suosikeiksi.

Palsanmäen huutokauppatalo on muodostunut myös suosituksi retkeilykohteeksi. Se sijaitsee parinsadan metrin etäisyydessä valtatie nelosesesta ja noin kilometrin päässä Hirvaskankaan jättimäisestä ABC-liikekeskuksesta.

Uuden TV-ohjelmakauden tallentaminen käynnistyi elokuun lopulla. Tällöin toteutti myöskin Eläkeliiton Töysän yhdistys monen esittämän toiveen – retken järjestämisestä Palsanmäelle.

Eikä yhdistyksen touhukas puheenjohtaja Pirkko Kallio ja hänen aviopuolisonsa, EL:n taloudenhoitaja ja Äijäkerhon johtaja Kari Kallio toteuttanut toiveita turhaan.

Pentti Niemelän tyyräämä Pakkalan Liikenteen linjuri täyttyi sateen uhkaisesta säästä huolimatta. Osallistujat olivat enimmäkseen töysäläisiä. Joitakin yhdistyksen jäseniä mahtui mukaan myöskin naapuripaikkakunnilta.

Bussikuski Pentti Niemelä ja muutama muukin ”meikäläinen” saivat sateelta suojaa pöytävarjon alta.

Pirkko ja Kari esittelivät menomatkan aikana EL-Töysän tulevaa aktiivista toimintaa, josta saa tietoja myöskin Karin ajantasalla pitämästä monipuolisesta nettisivustosta.

Harjoitusta huutokauppaa varten saatiin hienosti, kun Kari Kallio kaivoi esiin ikivanhan kahvipannun. Hän selitti samalla pannun historiaa ja kertoi lahjoittavansa sen retkeläisten kesken alkavaan huutokauppaan. Samalla hän lisäsi jännitystä, mainitsemalla huutokaupan sisältävän lopulta yllätyksen.
Hinta alkoi kohoamaan 5 eurosta ja se hivuttautui vähintään euron korotuksilla kahteenkymppiin. Mantereen Antti nosti 23 euroon. EL:n uusin jäsen Arvo Ruotsalainen kohotti hinnan 25 euroon ja hän myöskin pannun lopuksi sai…
…ja se yllätys oli, kun Kallion Kari kertoi kahvipannun olevan aivan ilmaisen lahjan korkeimman tarjouksen tehneelle!

Kari ja Pirkko Kallio lahjoittivat menomatkan harjoitushuutokauppaan kuparipannun.Sen sai lahjaksi 25 euroon hinnan nostanut Arvo Ruotsalainen.

ABC-Hirvaskankaalla käytiin kahvinhimoja tyydyttämässä. Kun ”ruumis tuli ravittua”, niin Niemelän Pentti kurvasi bussin nelostietä hieman Saarijärven suuntaan olevalle pysäköintipaikalle. Valtien alittavan tunnelin kautta marsittiin sitten kevyenliikenteen väylää ja metsäpolkua myöten 600 metrin matkan perille Palsanmäelle.

Linja-autolla Palsanmäen huutokauppaan tulijat saavat nauttia kunntoliikunnastakin. Nelostien alittavan tunnelin kautta ja metsäpolkua myöten kävelyä kertyy 600-700 metriä.

Vaikka huutokaupan alkuun oli aikaa noin 1,5 tuntia niin henkilö-ja asuntoautoja sekä moottoripyöriä näkyi jo runsaasti pysäköintialueella. Portien vihdoin avautuessa alkoi heti olla tungosta, kun tutustuttiin myytäviin tavaroihin.

EL-retkeläiset marssivat portista sisään, kun huutokaupattavan tavaran tutustuminen käynnistyi.

Kellon tullessa iltakuusi ja Aki Palsanmäen alkaessa ”myymään” kahvipannua, niin huutokauppahuoneen ja laajan piha-alueen istumapaikat olivat kaikki täynnä. Monet joutuivat seisomaan räystäiden ja päivävarjojen alla. Nämä suojat olivatkin tarpeellisia, kun paikalliset sadekuurot tunkivat tuon tuosta tilaisuuteen.
Aloituspannu nousi erään penkkariporukan toimesta 350 euron seutuville.
Sateisesta säästä huolimatta tunnelma pysyi korkealla ja huumori kukki. Tällaisen olotilan takeena oli tietysti Huutokauppakeisarin vitsit ja humoristiset toteamukset.
Yleinen hintataso nousi ihmeteltävän korkealle, kirpputoreihin varrattuna. Esimerkkinä mainittakoon erään pankin kullanväriset säästöporsaat. Niistä sai maksaa 30-40 euroa kappaleelta. Kirppareilta olen havainnut samanlaisia myynnissä alle kympillä. Aalto-maljakot nousivat jopa lähemmäs 200 ja tuppipuukot 55-70 euroa. Muumimukit ja kannut olivat kalliimpia kuin kaupassa. Kultakorut ja hopeaesineet nousivat huomattavasti yli markkinahintojen jne.

EL–Töysän pj.Pirkko Kallio seurasi tarkkaavaisena miten esineen hinta nousee…

Alueemme retkeilijät huusivat moniakin tavaroita. Minäkin muun muassa pöllöveistos-pöytäkelloa. Sen huusi toinen henkilö 35 eurolla. Lupasin sitten ostajalle 45, mutta hän pyysi huudostaan jo 70 euroa. Jäin ilman pöllöä ja tämä todistaa vain, että joku sai tavaraa halvallakin.
Halvalla sai myöskin maaliruiskun kaikkine tarvikkeineen sekä painepesurin ja lykättävän, uuden ruohonleikkurin. Ne maksoivat vain 10 euroa kappale!

Aki Palsanmäen mukaan huutokappatoiminnan aloitti Hirvaskankaalla hänen Lauri-isänsä 1980-luvulla. Lauri kuoli vuonna 2006.
Huutokappakeisari TV-ohjelman saamaa suosiota todistaa se, että Aki ja Heli Palsanmäki ovat saavuttaneet muun muassa yleisön äänestyksellä suosikkiohjelman- ja Kultainen Venla-palkinnot.

Niin oli tämäkin EL-Töysän järjestämä retki hyvin suosittu ja onnistunut, jotta uusia samanlaisia toivottiin.

-Niitä on jo monia päätettykin yhdistyksessä, vihjaisivat Pirkko ja Kari Kallio.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI