ELY Keski-Suomi | Maatalouden tukihaku on käynnistynyt vauhdilla

0

Maatalouden päätukihaku on nyt käynnissä ja hakemuksen jättämiseen on aikaa hiukan päälle kolme viikkoa.

Maatalouden päätukihaku on nyt käynnissä ja ennen pääsiäistä Keski-Suomen ELYn alueella oli jo jätetty 253 tukihakemusta eli lähes 8 % koko kevään hakemusmäärästä (tilanne 28.03.2013). Manner-Suomen alueella ainoastaan Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella tukihakemuksia on jätetty Keski-Suomea aktiivisemmin (9 %).

Hakemuksen jättämiseen on aikaa hiukan päälle kolme viikkoa. Sähköinen haku sulkeutuu 30.4. kello 23.59. Paperilla toimitetut hakulomakkeet tulee olla toimitettu kuntaan 30.4. virastoajan puitteissa tai postitettu kuntaan kirjekuoressa, jossa on 30.4. postileima.

ELY-keskus suosittelee, ettei hakemusten täyttämistä jätettäisi viimeisiin päiviin. Hyvissä ajoin hakemuksensa jättänyt voi tarvittaessa korjailla hakemustaan ennen haun päättymistä.

ELY-keskus toivoo maatilojen siirtyvän yhä aktiivisemmin käyttämään sähköistä tukihakua ja siinä olevia tarkisteita eli Vipu-neuvoja osiota. Vipu-neuvoja kertoo mm. täyttyykö tilalla luonnonhoitopeltonurmien kahden vuoden säilyttämisvaatimus, onko tilalla tarpeeksi viljeltäviä kasveja täyttämään täydentävien ehtojen viljelykiertovaatimusta ja onko tilan tilatukioikeuksien hallinta ajan tasalla. Sähköisen tukihaun kautta tehtyjen karttakorjausten avulla hakijat voivat itse vaikuttaa mahdollisesti valvonnassa todettaviin pinta-alaerotuksiin ennaltaehkäisevästi. Tekemällä karttakorjaukset sähköisesti tukihaun yhteydessä, vähenee myös peltolohkorekisterin ristiintarkastusvalvonnan riski.

Hakijoita kehotetaan tutustumaan myös sähköisen karttasovelluksen uusiin karttatasoihin mm. uomaverkostoon, joka kertoo hakijoille mitkä lohkot sijaitsevat vesistöjen varsilla.

ELY-keskus muistuttaa, että erityisympäristötukisopimuksiin liittyvät hakemukset, tilatukioikeuksien varantohakemukset ja niihin liittyvät liitteet ja asiakirjat, tulee kuntien sijasta toimittaa suoraan ELY-keskuksiin 30.04 mennessä. Valitettavasti ELY-keskuksissa käsiteltäviä hakemuksia ei vielä voi jättää sähköisesti.

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI