Energiaturpeen tuottajasta tuli turvehoitojen edelläkävijä – LehtoPeat on kouluttanut jo yli sata turvehoitajaa

0
Pandaturismi on alkanut tuottaa LehtoPeatille uusia asiakkaita. Heikki Ruhan yritys toimii Meijeritiellä, Ähtärin entisen meijerin tiloissa. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)
  • Jouko Siirilä
  • ÄHTÄRI

Ähtäriläinen Heikki Ruha on ollut turvealan yrittäjä jo kolme vuosikymmentä. Viimeiseen kahteen vuosikymmeneen hän ei ole ajanut enää päivät ja yöt turvetyömailla tehokkailla traktoreilla. Liiketoimien alku oli kuitenkin kotitilaan kuuluvalla Lehtosuolla. Sieltä myös uuden liiketoimintamuodon raaka-aine kaivetaan edelleen. Mistä siis on kyse? Katso myös videot!

Arvuuttelua ei ole lähiseutujen lukijoita ajatellen tarpeen jatkaa pidemmälle. Heikki Ruhan yritystoiminta hoitoturpeen tuottajana, turvehoitojen kouluttajana ja hoitoja käytännössä tekevänä yrittäjänä on tullut perin tutuksi Ähtärissä viimeistään tämän vuosituhannen alusta asti. Ei kuitenkaan vain täällä vaan kautta koko Suomessa. Kovin erilaisia lukijakuntia kattaviin lehtiin on juttuja tehty miehen pyörittämän LehtoPeat Oy:n toiminnasta.
Nykyisen toiminnan keskuspaikka on entinen meijerikiinteistö, jonka tilat jaetaan yhdessä Körkön leipomo-kahvila yrityksen kanssa. Tiloista löytyy LehtoPeatin toimisto, turvehoidoissa käytettävä sauna, tilavat oleilutilat sekä terapiatiloja hoitopöytineen.
Mustaa, huolellisesti hienonnettua ja analysoitua turvemönjää sivellään asiakkaiden pintaan tällä kertaa kahdessa hoitotilassa. Heikki itse laittaa vielä 40-asteisiksi lämmitettyjä turvepeiteitä asiakkaan selkään. Seuraavassa vaiheessa peitteet poistetaan ja sivelty turve poistetaan erityisellä imukupilla. Vielä puhdistus pyyhkeellä ja lopuksi Heikki avaa asiakkaan selkänikamien lukkoja Aaltosen tekniikalla.

Ihon pinnalle sivellyn hoitoturpeen imeytymistä elimistöön tehostetaan nelikymmenasteisiksi lämmitetyillä turvepeitteillä. Tunnin hoito huipentuu nikamavälit avaavaan manipulaatioon Aaltosen tekniikalla. (Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Tuotteita kotihoitoon nettikaupasta

Seinäjoelta saapunut Aila on käynyt täällä jo kymmenisen kertaa löydettyään. Kokeilukuuri vakuutti, että työperäiset jumit saavat turvehoidon ja hieronnan yhdistelmällä kyytiä. Moni ystävätärkin on innostunut asiasta ja heitä on käynyt Ailan kanssa Ähtärissä jo useita kertoja.
Olen kokeillut vyöhyketerapiaa ja tavallisia hierojia enkä apuja saanut. Netistä löysin Lehto Peatin ja ajattelin, että kokeillaanpa tuotakin. Tänne olen nyt jäänyt koukkuun. Tästä on ollut apua. Äsken tullessani sanoin Heikille, että jee! – jatkuva päänkipukin rupeaa häviämään.
Entä onnistuvatko hoidot kotioloissa? LehtoPeat näyttää nettisivustonsa mukaan avanneen verkkokaupan tämän vuoden maaliskuussa. Entä voiko turveshampoo todella elvyttää hiusten kasvua, kuten paikkakunnalla huhutaan?
On lähdetty siitä, että meiltä voi ostaa kotihoitopakkauksia, esimerkiksi jalkaturvehoitosukat, kahdenkymmenen hoitokerran kasvonaamiopakkaus, kasvovesiä, saunaturpeita sekä tietysti shampoot. Lehtosuolta löydettiin muutama vuosi sitten mineraalilähde, johon musta shampoo on tehty.
Eräällä lääkärillä olivat hiukset ohentuneet. Hän oli saanut shampoota käyttöön. Hänen kampaajansa oli alkanut sanoa, että täällä tulee uutta kasvua. Hän mietti, mistä se voisi johtua ja sitten hän tajusi, että hän oli alkanut käyttää turveshampoota. Sen jälkeen hän on kokeillut turvehoitojen soveltuvuutta moniin eri tarkoituksiin, muun maussa vaihdevuosien vaivoihin.

 

Elantoa suosta -kurssi täytti tehtävänsä

Heikki nosti kuin nostikin alun perin energiaturvetta Lehtosuolta 1980-luvulla, kunnes hän erilaisten vaiheiden jälkeen alkoi miettiä turvehoitojen tuomista Keski-Euroopasta Ähtäriin ja luonnollisesti oman turpeen soveltuvuutta hoitoihin.
Hän toimitti 1990-luvulla näytteitä Geologian tutkimuskeskukseen (GTK) ja kouluttautui Hannu-veljensä kanssa Jyväskylässä, sosiaali- ja terveydenhuolto-oppilaitoksessa turvehoitojen asiantuntijaksi. Todellinen startti tapahtui kuitenkin jo tätä ennen EU-hankkeena toteutetussa ”Elantoa suosta” -koulutuksessa. Ainakin Ruhan veljesten kohdalla syvän laman aikaan toteutettu kurssi tuotti toivotun tuloksen. Hannu-veli perusti vastaavan yrityksen Seinäjoelle.
Jokaiseen menestyvään yritykseen pyritään nykyään liittämään jokin tarina. Heikki Ruhan kohdalla sellaista ei tarvinnut keksiä. Se vain annettiin hänelle.
Oltiin aloitettu turvehoidot joskus 1990-luvun lopulla. Rämmin eräänä marraskuisena päivänä Lehtosuolla vielä epätietoisena siitä, mitähän tästä tulee. Menin kotiin ja avasin Raamatun. Sieltä avautui ihmeellisellä tavalla tietty sivu ja sieltä Jesajan kirjan 45. luku ja 3. jae: ”Minä annan sinulle aarteet pimeistä piiloistaan ja kalleudet kätköistään, jotta oppisit tietämään, että se, joka sinua nimeltä kutsuu, olen minä, Herra, Israelin Jumala.”
Se oli vastaus Heikin mietiskelyyn. Luterilaisen seurakunnan aktiivijäsen ja suntiotakin välillä tuurannut Heikki oli saanut vastauksen. Tuo raamatunkohta oli ratkaiseva kannustin ja on nyt myös kehyksissä LehtoPeatin toimiston seinällä.

Hyvinvointia 33 hivenaineen avulla

Suo on vuosituhansia vanha ja yli kolmenkymmenen mineraalin osalta erinomaiseksi katsottu terveyden lähde. Maatuneisuudeltaan erinomaista, noin 8/10 -tasoa oleva turve nostetaan kahdesta neljään metrin syvyydestä. Pintakerros poistetaan kaivurilla, mutta siitä eteenpäin edetään edelleen lapiopelillä. Laaduntarkkailu on avainsana.
Vaikka yhdellä hoitokerralla asiakkaan vartaloon laitetaan turvetta vain muutama sata grammaa, nostetaan sitä silti Lehtosuosta noin 30-40 000 kiloa vuodessa oman hoitolan ja asiakasyritysten tarpeisiin. Heikki Ruha kertoo, että Lehtosuon turvetta toimitetaan nykyisellään yli sataan hoitolaan Suomessa. Hoitoja saa yhteistyökumppanin avulla myös Espanjan aurinkorannikolla, jonne on tehty myös ryhmämatkoja.
Ähtäristä peräisin olevat turvetuotteet ovat löytäneet asiakaskuntansa myös Japanissa onnekkaasti toteutetun televisio-ohjelman jälkeen muutama vuosi sitten.

Turpeella ja turpeellakin on eroa silloin kun kyse ihmisen kehon hoidosta.
– Geologian tutkimuskeskus selvitti 1990-luvulla meidän turpeemme hivenainepitoisuuksia. Sieltä löytyi 33 erilaista ihmiselle tärkeää hivenainetta, joiden pitoisuudet olivat harvinaisen korkeita. Tämä meidän turve on enimmäkseen maatunutta rahkasaraturvetta, jonka seassa on järviruo’on, kortteen ja puun jäämiä. Turve sisältää hyödyllisiä hivenalkuaineita kuten kuparia, rautaa, magnesiumia, mangaania, sinkkiä ja piitä.
Lehtosuon turpeen happamuusaste eli pH on 5-5,7 eli se on hieman hapanta. Tuhkapitoisuus on välillä 6-12 % ja rikkipitoisuus noin 0,34 % kuivapainosta. Vesipitoisuus on noin 86 % märkäpainosta. Mukana on bioaktiivisia humushappoja noin 28,50% ja fulvohappoja 10 %, joiden edesauttavat hivenaineiden imeytymistä ihon läpi yhdessä lämmön kanssa.

KATSO VIDEOT

Heikki Ruha kertaa omaa yrittäjäuraansa energiaturpeen tuottajasta hoitoturvealalle.

 

Tyytyväinen asiakas kertoo videolla kokemuksistaan käytyään LehtoPeatin turvehoidoissa noin kolmen kuukauden ajan.

JÄTÄ KOMMENTTI